1 adsl aansluiting, 2 macs

Graag een advies voor een leek...

Ik heb 2 macs, waarvan er maar 1 verbinidng heeft met internet via ADSL. Nu wil ik beide macs op ADSL aansluiten. Hoe moet dit?

Ik heb al een USB kabeltje van mijn ADSL-kastje aan mijn 2e mac gekoppeld… ben ik goed bezig?

Ik kom er niet uit… :x

Je moet wel wat meer info voordat iemand een goed antwoord kan geven... Ik neem aan dat je een USB ADSL modem hebt? Draai je op OSX?

Excuses..

Ik draai op OS9.2. En ja ik heb een USB ADSL modem. Als je nog meer info nodig hebt hoor ik het graag.

Marlies

Wat misschien het handigst voor je is om de twee macs via ethernet aan elkaar te koppelen. Je hebt daarvoor een ethernet crosskabel nodig. Vervolgens moet een mac altijd aan staan en de zich serve-functie aanmeten. Even zoeken hoor, hoe dat ook weer moet......

Met een USB ADSL modem kan dat toch niet via ethernet gedeeld worden in 9? In OS X kun je de verbinding van een Mac wel over het netwerk delen.

Er zijn wel software routers voor macos 9: http://www.sustworks.com/site/prod_ipr_overview.html http://www.vicomtech.com/surfdoubler/surf.main.html

Maar hoe goed dat samenwerkt met die USB ADSL modems weet ik niet…

BTW. Dit betekent dus dat 1 van je macs aangesloten blijft aan de modem en er een ethernetkabeltje tussen je ene en je andere mac moet zitten.

[quote:dbbd2bfd58="Julian"]BTW. Dit betekent dus dat 1 van je macs aangesloten blijft aan de modem en er een ethernetkabeltje tussen je ene en je andere mac moet zitten.[/quote:dbbd2bfd58]

daarbij moet je wel ff weten dat de aangesloten iMac wel altijd aan moet staan als de andere wil internetten…

wat je ook kan doen is een oude pc met unix als router laten draaien in de gangkast met een hub!!

HS-L

wauw, ik krijg er zin in! Dankjulliewel...

Marlies

als je ergens een tweedhands rouer (of switch) op de kop kan tikken is het probleem ook al opgelost. (voor 100 a 125 euro heb je er al een)

En bijkomnd voordeel is dat je in de toekomst weer meer computers van internet kan voorzien.

Of je koopt een airport basisstation( als een van de twee airport kan ondersteunen) en sluit deze aan op de adsl modem dan heb je nog een poort over voor de andere.

Het probleem is echter dat Marlies een USB modem heeft. Naar mijn weten bestaan er geen routers met een usb interface voor een modem (het nieuwe Airport Basisstation heeft wel usb maar dat is volgens mij alleen voor een printer)

Kijk hier eens(ipv van airport gaat jou hoofdmac via usb)

http://www.macosx.nl/forum/viewtopic.php?t=3635

“life with a Mac is simpel,read Macosx.nl”

[quote:5480a8f6dd="HS-L"]wat je ook kan doen is een oude pc met unix als router laten draaien in de gangkast met een hub!!!

HS-L[/quote:5480a8f6dd]

Dat zou inderdaad een prima optie zijn. Ware het niet dat deze dame haar post begon met “[b:5480a8f6dd]Graag een advies voor een leek… [/b:5480a8f6dd]”. Ik denk niet dat unix (Linux) dan een haalbare oplossing is.

[quote:b338226035="junkiesxl"]als je ergens een tweedhands rouer (of switch) op de kop kan tikken is het probleem ook al opgelost. (voor 100 a 125 euro heb je er al een)

[/quote:b338226035]

Ik heb er gisteren een gekocht voor 55 euro bij MyCom.

das helemaal mooi ! :wink:

Ten eerste heb je 2 netwerkkaarten nodig. Als je die hebt, dan stel je der 1 in op 192.168.0.1, subnet 255.255.255.0 En als dns de dns van je provider. Als tweede stel; je in 192.168.0.2 subnet 255.255.255.0 EN als router ip 192.168.0.1, (uitgaande van het feit dat op de computer met als ip *.0.1 de computer is waar ook het internet op zit) Je kan ook om te controleren in controlpanel/sharing dan het knopje ''share internet connection'' aan te vinken. Als het goed is stelt je mac dan naast het ip van je internetprovider tevens ook het ip in voor interne netwerken (wat ik hierboven heb beschreven als 192.168.0.1)

Scenario 2 :
Als beide computers verbonden zijn met een router dan stel je beide computers in op een intern ip. (bijvoorbeeld 192.168.0.*)
Dan moet je erop letten dat in controlpanel NIET het vinkje share connection aanstaat, aangezien dan een vande computers denkt dat hij een server is. Wat uiteraard niet zo is want dat is de router
Controleer dat dus om conflicten te voorkomen.
Als je een beetje router hebt kan hij uiteraard een intern en een extern ip aanmeten. Waardoor je dus op beide computers tegelijk kan internetten zonder ooit handmatig in te hoeven bellen/verbinding maken.

Ik hoop dat ik je hiermee een stukje op weg heb geholpen.

Met vriendelijke groet,

Danny Dikker.

Jammer dat je een USB modem hebt. Wanneer je van plan bent om meerdere macs van 1 adsl aansluiting gebruik te laten maken dan is het altijd aan te raden een ethernet modem te kopen en een router/switch. Wel iets duurder maar veel makkelijker. De router werkt meteen ook als DHCP server en de meeste hebben ook een ingebouwde firewall. Via een straight utp kabel de macs verbinden met de router/switch en op de macs verder aangeven bij netwerkinstellingen/tcp dat je dhcp gebruikt (van de router). werkt perfect en je hoeft nooit meer zelf verbinding te maken, dat doet de router voor je.