10 Gb Ethernet optie kiezen bij nieuwe iMac?

Beste mensen,

Ik heb een 27" iMac uit 2013 die het langzamerhand aan het begeven is (regelmatig crashes, inbranden van scherm (soms best wel erg) en voor een deel een kapotte harde schijf (die problemen geeft als mijn schijf te vol is).

Ik heb dus een nieuwe iMac nodig en kan helaas niet langer wachten op de Apple Silicon iMac. Maar is dat bij mijn gebruik als ontwerper (voornamelijk Adobe InDesign/PhotoShop) interessant?

Mijn vraag: moet ik de optie 10 GB Ethernet erbij nemen? Naast mijn iMac heb ik alleen een Time Capsule en hang er af en toe voor een extra backup een Thunderbolt harde schijf aan.

Verder heb ik 500/500 glasvezel internet. Ik weet niet of dat ook van invloed is.

Alvast dank en groet,
Bas

Voor alle zaken die je nu noemt heb je royaal voldoende aan de 1GB Ethernet optie die er nu standaard opzit. 10GB is superhandig als je grote videobestanden wilt bewerken die op een superrappe RAID NAS staan in je lokale 10GB (nope) netwerk. Verder heb je het voorlopig nog niet nodig.

Voor jouw werk is de huidige 27" iMac een prima werkplek… ik zou zelf niet graag nog 2-3 jaar wachten totdat de ARM chips tot volle wasdom zijn gekomen in Apple’s desktops.

Pure overkill - Wat wil jij over je thuisnetwerk met 10Gb versturen en ontvangen en heb jij bijvoorbeeld een NAS met bijbehorende SSD’s erin geschoven biinnen afzienbare tijd nodig of ga je die gebruiken…

Persoonlijk denk ik dat dit de komende 10 jaar volkomen nutteloos blijft en een glasfiber netwerkkabel trek je ook niet ‘even’ door een leiding heen.

Dank jullie wel! Het is mij helemaal helder :slight_smile:

 

10 gig ethernet is een mogelijkheid voor de toekomst, heb zelf de 2018 mini genomen met 10 gig ethernet. Je weet maar nooit.
Voor jouw is denk het belangrijkste een goede videokaart en de extra RAM kun je er zelf bij zetten.

Dan kan je iMac wel weer een paar jaren mee.

<p class="cite">fnk op 13 augustus 2020 om 21:01</p> 10 gig ethernet is een mogelijkheid voor de toekomst, heb zelf de 2018 mini genomen met 10 gig ethernet. Je weet maar nooit. Voor jouw is denk het belangrijkste een goede videokaart en de extra RAM kun je er zelf bij zetten.

Dan kan je iMac wel weer een paar jaren mee.


Inderdaad ga ik extra RAM pas later plaatsen. De Apple-prijzen zijn me veel te hoog. En dan moet die nieuwe iMac het weer zeker een jaar of 8 gaan doen.

10Gbit is de meest nuttige BTO optie van alles dat Apple aanbiedt. Het is de enige manier om toekomstbestendig externe opslag aan te sluiten. Een NAS met 30-40TB wil je niet naast je mac, maar die moet je weg kunnen stoppen vanwege de herrie. 10GB is de enige interface die tot 100m werkt. USB3 of Donderbout is kansloos naast 10GB.

De prijs is scherp en de implementatie goed (niet te heet). Op een PC betaal je hetzelfde voor quasi 10GB: 2,5GB ethernet via PCI-kaart.