1Gig FireWire-stick

Pure nieuwsgierigheid: net schoot me de volgende vraag te binnen: waarom bestaat er geen USBstick equivalent maar dan met FireWire? Ik neem aan dat het een technische reden heeft, maar welke?

groeten,
Jacques

FireWire is nooit zo standaard gewoorden als USB? Niet elke computer heeft een FireWire aansluiting hé. En dan heeft zo'n USBstick ook weinig zin. USB zit bijna op elke computer sinds 1998....

De snelheid van het flash geheugen dat op de stick zit is de beperkende factor voor de snelheid. De USB bus kan die snelheid makkelijk aan. Firewire is wel sneller, het zou echter geen snelheidswinst opleveren vanwege de snelheid van het flashgeheugen.

Verder is de chip die de verbinding van de Firewire-bus reguleert ingewikkelder (lees=duurder) dan die van USB. De Firewire bus kan ook meer dan USB, zo kan er direct een netwerk meer worden gemaakt (Target disk modus) kunnen er meer apparaten aangesloten worden, minder processor belasting etc. Voor een domme schijf is firewire eigenlijk overgeclasseerd. Tenzij we wel heel snel flash geheugen gaan krijgen die theoretische grenzen van de snelheid van de bus gaan benaderen.

Er is wel een product: Protege van Micromat http://www.micromat.com/protege/protege_intro.html

Grootste voordeel boven USB: je kan er van opstarten!
(want snelheidswinst verwacht ik niet omdat de geheugen chips trager zijn)

Ik las dat een Firewire flashdrive op Macworld gepresenteerd is. Voordeel hiervan is dat je Mac ervan kan booten en je 'm dus goed kan gebruiken om je systeem te herstellen. Reden dat dit tot nu toe niet te krijgen was zal wel zijn dat veel meer systemen USB hebben dan Firewire.

Ik heb deze vraag ook eens gesteld (in de tijd dat ik nog geen USB2 Mac had :)): http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=277940&highlight=firewire+stick#277940