2 x hetzelfde programma openen

Ik gebruik mozilla firefox (de nieuwste), maar ik kan niet 2 vensters openen bij dubbelklik. Alleen vanuit mozilla een nieuwe venster openen lukt wel. Dit probleem heb ik ook met MSN. Wanneer ik met iemand chat kan ik niet mijn gehele MSN lijst zien (nadat ik deze heb weggeklikt). Ook het voorkeurenscherm kan ik niet meer openen nadat ik het heb weggeklikt (na reboot lukt het wel).

Is er een handig programmatje hiervoor?

Je kan op :apple:-N drukken in firefox, dan krijg je een nieuw venster. Je kan dan tussen vensters van firefox wisselen met :apple:-` (links van de Z) Voor msn is er vast ook een sneltoets. Dubbelklikken werkt volgens mij zowiezo niet, 1x klikken is al voldoende.

Je kunt in Firefox (en in vrij veel andere programma's) een nieuw venster open door op Appeltje + N te drukken. Je kunt ook op 'Bestand' klikken (linksbovenin) en dan voor 'Nieuw venster' kiezen.

MSN gebruik ik niet meer, maar ik meen dat je via Appeltje + L je contactpersonenlijst weer tevoorschijn kunt krijgen.

Voorkeuren kun je in vrijwel elk programma laten zien met Appeltje + , (komma). Je kunt ook op de naam van het programma klikken (linksbovenin, naast het Apple-logo) en dan voor ‘Voorkeuren…’ kiezen.

Ben je toevallig pasgeleden overgestapt van Windows naar Mac OS X?

Een handige tip hiervoor staat hier:

http://www.appletips.nl/een-applicatie-meerdere-malen-starten/

Jes! Eindelijk twee keer de rekenmachine aanzetten! Dank SMobbs

Bedankt voor de antwoorden en ja ik ben pas overgestapt, heb nu precies 4 daagjes mijn macbuk. De apple logo is CMD?

De site van S.mobs: moet ik alle porgramma’s een voor een dat intypen?

Hooooo stop! Je hebt nu een Mac met OS X. Geen Windows dus je hoeft applicaties (in principe) niet meerdere keren op te starten. Vergelijk het volgende voorbeeld: WIndows Kladblok voor 10 documentjes levert 10x het draaien van Kladblok op. Mac Teksteditor voor 10 documentjes levert 1x opstarten Teksteditor op en 10 vensters van die ene applicatie.

Het rode bolletje in je venster sluit het venster NIET de applicatie. Daar zit nou net het verschil. Waarom zou je MSN 4x willen opstarten? Je kan volgens mij ook gewoon via je menubalk je contactlijst weer te voorschijn toveren (en de volgende keer op het gele bolletje klikken ipv het rode :wink: )

Ja dat is omdat ik het gewend ben in windows om steeds weer erop te klikken. Maar ik vind het ook niet fijn om alles aan de rechterkant van de dock te hebben, want mijn dock is al helemaal vol bij 10 icoontjes (13inch he)

Dan is het misschien handiger om veel gebruikte apps standaard in je Dock te zetten :wink: Je kan je Dock ook verbergen he? Zeker op 13" aan te raden, dat doe ik zelf ook. Switchen tussen apps doe je dan gewooon via :apple: (cmd) - Tab en je pijltjestoetsen. Zo, weer een gratis tip erbij, het kan niet op vandaag!

[quote:cd4cb785d6="kx22"]De site van S. Mobbs: moet ik alle programma's een voor een dat intypen?[/quote:cd4cb785d6] Nee, dat hoeft niet. Blijkbaar heb ik je vraag verkeerd begrepen.

Want er zijn programma’s die maar één venster toestaan. Denk daar bijvoorbeeld aan iPhoto en iWeb. Voor zulke programma’s is die tip wel handig.
Hoe weet je of het programma’s zijn die maar één venster toestaan? Door als je op het rode bollentje klikt, het hele programma afsluit. Bij programma’s die meerdere vensters toelaten sluit dan alleen het venster.

Dan nog wat andere tips. Het dock kun je zelf groter en kleiner maken. Door op de stippellijn te klikken en met slepen groter en kleiner maken. Dit werkt alleen als het dock onderaan staan. Als je hem links of recht op je scherm situeert dan werkt het niet. Je kunt natuurlijk ook de grootte van het dock variëren door er iconen uit te gooien. Vastpakken, wegslepen en loslaten. Programma’s erin zetten werkt net zo. Gewoon dumpen waar je hem wilt hebben staann

Een blauw bollentje onder een icoon vertelt dat het programma actief is. Dat wil niet zeggen dat er een venster open staat! Het verschil hangt samen met wat ik het eerste heb vertelt, over programma’s of juist venster die sluiten. Als je nog een venster wil openen is dat vaak mogelijk via Menubalk => Archief => Nieuw venster. Oftewel met een sneltoets [command] N.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Thnx, Ik heb nu alles op de kleinste stand staan en heb weer wat ruimte. Aan de rechterkant heb ik maar downloads en documenten weggegooid, want dat kan ik makkelijk terugvinden via Finder.

Dat blauwe bolletje was ik al achter (haast neit meer te zien nu, in ministand)
Om heel eerlijk te zijn vraag ik me af wrm de bureaublad zo leeg is (voor mooie wallpapers)?

CMD plus pijltjes toetsenhad ik ook al uitgevonde (same as windows).

Wel handig om alle hotkeys te onthouden. Is er ook de mogelijkheid om zelf hotkeys toe te wijzen, bij vbevoorbeeld typen in Pages? bij voorbeeld de "op de e is alt-u e, maar is dit in te stellen als shift " e ? Of is dit in MAC osx gebakken?
Popchar zie ik niet zitten, want mijn beeldscherm is al niet groot en dat neemt toch weer wat ruimte in!

cmd L werkt idd bij MSN!

Mocht je een keer tijd hebben, loop dan ook eens hier langs: http://www.apple.com/nl/support/switch101/ http://www.apple.com/nl/support/mac101/

Dank je wel, maar ik heb soortgelijke "programma's" al doorlopen. Weet ook aardig wat af, alleen zijn er dingen die ik ook graag even iets anders zou willen zien.

[quote:075adb1022="S. Mobbs"]Dan nog wat andere tips. Het dock kun je zelf groter en kleiner maken. Door op de stippellijn te klikken en met slepen groter en kleiner maken. Dit werkt alleen als het dock onderaan staan. Als je hem links of recht op je scherm situeert dan werkt het niet..[/quote:075adb1022]

Sorry dat klopt niet hoor. Het werkt op alle plekken.

[quote:f45ba81e25="kx22"]Thnx, Om heel eerlijk te zijn vraag ik me af wrm de bureaublad zo leeg is (voor mooie wallpapers)?

Wel handig om alle hotkeys te onthouden. Is er ook de mogelijkheid om zelf hotkeys toe te wijzen, bij vbevoorbeeld typen in Pages? bij voorbeeld de "op de e is alt-u e, maar is dit in te stellen als shift " e ? Of is dit in MAC osx gebakken?
Popchar zie ik niet zitten, want mijn beeldscherm is al niet groot en dat neemt toch weer wat ruimte in![/quote:f45ba81e25]

Open systeemvoorkeuren (in het Apple menu) en kies ‘land instellingen’
Kies nu de ‘invoermenu’ tab.
En vink onderaan ‘toon invoer menu in menubalk’ aan.
Vink nu aan in de lijst: toetsenbordweergave en letterteken pallet.
Nu kun je via je menubalk alle vreemde tekens zoals ® in het toetsenboard zien verschijnen (optie toets indrukken, e.v.t. in combinatie met shift), en via lettertekenpallet alle accenten zoals ë. Gewoon dubbel klikken of het karakter naar het document slepen)

En wat je bureaublad betreft: die kun je zo vol zetten als je maar wilt met b.v.b. aliassen (snelkoppelingen) net zolang tot dat het lijkt alsof je geen wallpaper meer nodig hebt. :stuck_out_tongue:

Hey bedankt, Die toetsenbord is niet heel handig (erger dan popchar), maar nu zie ik wel wat alle sneltoetsen zijn!

Probleem met bureaublad is dat hij geen snelkoppelingen maakt, maar alles gaat kopieren!
Ik wil bijvoorbeeld mijn mapje met Downloads daar zetten, maar dan gaat hij alles kopieren ipv een snelkoppeling.

Een alias (zoals Apple een snelkoppeling noemt) maak je door eerst [command] [option] tegelijk ingedrukt te houden, dan selecteren en slepen. Je mag ook selecteren, slepen en "onderweg" deze toetsen indrukken.