20 Gb geheugenverbruik

Hallo,
Ik heb zonet mijn iMac uitgebreid met 16 GB geheugen om te komen tot 20Gb.
Nu, ik wist dat Mavericks zich niet inhield kwa geheugen vreten maar dat ie na een tijdje de volle 20Gb inneemt lijkt me raar.

Is dit normaal?

thx

ja, dat is normaal.
alle beschikbare geheugen wordt zo efficient mogelijk gebruikt.

Klopt, door (nagenoeg) alle geheugen in gebruik te nemen, kan Mavericks zèlf de meest optimale toekenning orkestreren. Voor zowel het systeem zelf als voor geopende programma’s.

Maar hoeveel wordt er daadwerkelijk gebruikt ? En hoeveel is je geheugendruk ?

Dat is met Mavericks niet (meer) belangrijk; Net zoals Windows gebruikers moeten leren leven met iPhoto en iTunes (die zelf zorgen voor een fatsoenlijke opbergmethode voor foto’s en muziek) moeten OSX gebruikers leren leven met een OS dat geen transparant geheugengebruik meer biedt, maar alles voor je ‘onder de motorkap’ regelt.

In Mavericks kan je juist veel beter dan in voorgaande versies van OS X de “memory pressure” (geheugendruk) beoordelen in Activity Monitor (Activiteitenweergave). Zolang die grafiek maar groen blijft is er niets aan de hand.

Klopt, wat zich binnen je ram allemaal rondspeelt wordt “on the fly” aangepast. Als jij je Mac niet intensief gebruikt (itunes/browsen/editen) worden veel gebruikte apps en bestanden in je ram geladen. Zodat deze, zodra ze nodig zijn, met hoge snelheid op je beeld getoverd worden! Maar zodra jij een groot programma of bestand opent zullen niet actieve apps uit het geheugen geladen worden om ruimte te maken voor de grote bestanden/apps (Premiere pro, Borderlands) Overigens wordt bij mij maar 6gb van de 10 gb ram gebruikt. Geen idee waarom…

Open eens een photoshop bestand van 1GB (uncompressed, met vele layers) groot zonder in Photoshop een scratchdisk te definiëren, ga daarna driftig in iPhoto tekeer en open honderd webpagina’s in Safari. Wedden dat je dan ineens geen 4 GB meer vrij hebt? :stuck_out_tongue:

Je kunt in Mavericks wel de geheugendruk ‘monitoren’ maar je hebt er geen invloed (meer) op.

Het klopt wat hierboven gezegd wordt, al merk ik bij mij niet zo’n extreem verbruik dat ie 't volle geheugen in beslag neemt terwijl je vrij weinig doet. Als mijn Mac mini het vrij rustig heeft, dan is 12 van de 16GB RAM vrij. Trap ik 'm op z’n staart dan zie je wel dat het vrije gedeelte aanzienlijk afneemt, wat compleet logisch is.

Als je er weer een reepje of wat uit haalt, en dan naast de iMac legt, dan weet je zeker dat het niet gebruikt wordt. Daarvoor had je het toch gekocht?! :evil:

Haha, inderdaad.

Ik fiets meestal op één fiets. Laatst toch maar vier fietsen erbij gekocht om niet te gebruiken!

Wat Mavericks doet lijkt sterk op het rondrijden van haast alle RET bussen (ze worden dus al rijdend stand-by gehouden) waarvan de helft leeg blijft zodat de spits direct opgevangen kan worden zonder dat er eerst chauffeurs en bussen opgeroepen moeten worden. (Of zo iets) :wink:

Geheugen wordt toegekend c.q. gereserveerd voor bepaalde taken en programma’s. Maar dat is niet het zelfde als het geheugen dat ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Elk systeem laadt resources in vanaf de HD en hoe meer er in het geheugen wordt gezet hoe sneller het een en ander gaat. Door meer geheugen direct voor dit soort taken te gebruiken en niet steeds te hoeven swappen gaat alles een stuk sneller.
Terwijl de vorige versies als het ware een afwachtende houding aannamen voor wat betreft de geheugen vraag (en dan gingen swappen) , geeft Mavericks gelijk al zoveel mogelijk fysiek geheugen aan de verschillende processen.

In de theorie werkt dit misschien prima.
Maar als mijn MBP al zijn geheugen gebruikt wordt hij wel erg traag.
Daar help alleen sudo purge.

Bedankt voor de reacties!