256 of 512 GB flash storage?

Hallo,

Ik ben van plan om een iMac 27" aan te schaffen voor mijn werk. Ik werk voor mezelf als cameraman/editor.
Nu ben ik aan het kijken of ik wat geld kan besparen door 256 GB flash opslag te pakken i.p.v. 512 GB.

Op dit moment weet ik dat ik aan 256 genoeg zal hebben voor programma’s, besturingssysteem etc. Mijn media staat op een 4TB externe HDD.
Maar als we naar de toekomst kijken, zullen programma’s, cache files en het besturingssysteem meer opslag gaan eisen? Kijkend naar de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Ik ben van plan om de computer zo’n 4-5 jaar te gaan gebruiken.

Kan iemand me helpen?
Alvast bedankt!

256GB is zo vol. Maar als je werkt als cameraman/editor geldt dat waarschijnlijk ook voor de 512GB. Je kan voor datzelfde geld een veel dikkere externe SSD kopen.

Voor OS X en programma’s is 256GB voldoende.

256gb en de rest extern opslaan?

@Tarun en @colinvanruth,
De TS heeft het er over dat de media op een externe schijf staat.

Zoals ik het nu denk, als je met jou programma’s en het besturingssysteem nu niet boven de 100-150 GB uitkomt zit je veilig met 256GB.

Neem toch 1 met Fusion drive, snel en grootte opslag

Oh, je denkt dat er ooit een tijd gaat komen dat 256GB niet meer genoeg gaat zijn voor programma’s en OS. Wees daarover maar gerust, dat is niet de eerste 5 jaar.
Volgens mij nooit, maar goed, ben je daar niet gerust over, nu niet aan besparen denken dan. Niemand heeft een glazen bol, zo simpel is het.

256 en data op een externe schijf laten. Een thunderbold schijf bijvoorbeeld. 512 is met film ook zo vol. Dan blijf je bezig.

Ga voor een fusion drve van 1TB.
Ik heb 2 weken geleden met de zelfde keuze gezeten, en ben voor de Fusion drive gegaan, en inmiddels heb ik de Imac 27" binnen en moet zeggen, compleet geen spijt.
Erg snel en toch veel opslag.

Bedankt voor jullie reacties. Ik denk dat ik toch maar voor de 256 GB flash ga. Het is puur voor het besturingssysteem en programma’s dus ik denk inderdaad dat dat niet meer dan 100-150 GB in beslag gaat nemen. Voor extra opslag heb ik al een externe Thunderbolt schijf van 4TB.

Je kunt toch ook SSD en interne schijf nemen? Wat kost 256GB SSD+3TB HD?
Fusion zou ik niet doen, dan heb je maar 128GB SSD.

Fusion wil ik niet. Het is Flash, gewone HD óf Fusion Drive. Dus niet allebei.
Flash is ook weer sneller dan een SSD schijf omdat deze rechtstreeks op het moederbord zit.

Flash = SSD
Het verschil zit m in de aansluiting, namelijk PCIe vs eSATA

Mac OSX heeft ongeveer 9GB aan ruimte nodig.
Het voordeel van een Fusion Drive is dat data een programmatuur die veel aangesproken wordt op het SSD gedeelte worden gezet.
En dat en programmatuur die niet veel wordt gebruikt naar de “gewone” HD worden verplaatst.
Op de achtergrond wordt continue bijgehouden welke data en programmatuur dan wel dan verplaatst moeten worden.
En door deze techniek zal je met 128GB ruim voldoende hebben.
Deze techniek wordt namelijk ook gebruikt in bedrijfs storage systemen.

SSD natuurlijk, fusion heb je ook weer een rammelende HDD.

Zelf de 256 ssd, groot zat, helemaal met de TC

Heb zelf een ssd van 256 en een hd van 1tb in m’n imac van eind 2011. Momenteel 150GB in gebruik op de ssd, ruim voldoende dus.
Ik ben helemaal geen voorstander van de fusion drive (dan nog liever een externe HD)

[quote=NielsDam url=http://www.onemorething.nl/community/topic/256-of-512-gb-flash-storage/#post-2632530 time=1386632572]Flash = SSD
Het verschil zit m in de aansluiting, namelijk PCIe vs eSATA[/quote]
Flash opslag is gewoon een algemene benaming voor opslagmedia die gebruik maken van NAND geheugenchips. Een usb stick valt hier net zo hard onder als een ssd. Een ssd die geen NAND gebruikt als opslag is dus ook geen flash opslag meer. De aansluiting van de ssd of flash opslag zelf kan van alles zijn. Het was bij Apple eerst gewoon SATA, toen SATA met een connector die leek op mini PCIe (was eigen ontwerp en dus niet compatible met de rest) en sinds dit jaar is het PCIe met diezelfde connector (die dus nog steeds niet compatible is met de rest). Men is druk bezig om dat meer vorm te geven en voor een universelere standaard te gaan maar dat zit allemaal nog in het ontwerp proces.

Anyway, 256GB voor alleen het OS en wat applicaties is aardig ruim. Daar kun je best nog wel wat tijdelijke files op kwijt. De rest van de data heb je toch al elders staan. Wat echter het meest handige is: kijk naar hoeveel ruimte alles nu in beslag neemt, weet je aardig welke van de twee je moet hebben :wink:

Zoals alle voorgangers: 256GB is ruim voldoende voor het OS en je programma’s. Ook de komende vijf jaar.

Dank voor de reacties. Heb inmiddels mijn nieuwe iMac binnen met 256 GB flash (620 write en 720 read speed).