3 of 4 HD's in G4?

Hallo Hallo,

Weet iemand hoe ik 3 of 4 harddisks in mijn G4 450 MP stop? De eerste 2 zijn natuurlijk geen probleem, maar ik zie dat er naast de standaard ruimte nog 2 plekken zijn waar HD’s kunnen komen. Echter, er is daar geen aansluiting voor. Er loopt nog wel een ‘stroomkabel’ maar geen brede platte kabel waarmee je de HD aan het moederbord koppelt. Moet ik hiervoor een PCI-kaart aanschaffen? en zo ja wat voor PCI-kaart moet dat zijn dan? kan het uberhaupt wel?

dit vraag ik me ook af!

Een beetje research links en rechts levert het volgende op. 1.De G4 tot de Nieuwe MirrorDoors is geschikt voor een extra harde schijf. dus totaal slechts 2,omdat je er maar 2 kan aansluiten op de IDE BUS. Wil je er meer dan heb je een PCI IDE kaart nodig.(Daar zijn die extra plekken op de bodem voor. MAAR: Er is nog een andere mogelijkheid: Je kan de derde schijf monteren in de plek bedoeld voor de Zip drive(dus achter het tweede deurtje) en de aansluitingen voor de interne Zip gebruiken, (voeding en datakabel).Er zijn twee mogelijke nadelen. 1. De schijf heeft wat moeite met het kwijtraken van zijn warmte. (een oplossing is om de schijf ergens anders te plaatsen,bv in een beugel onder de Zip rack). 2. De maximum snelheid van dataoverdracht is langzamer dan de andere schijven van de BUS is langzamer.Als je de oude schijf van een G4 daar monteert ,die is al langzamer(5400) en geeft dus ook wat minder warmte. De voeding van de G4 zou het net moeten trekken(alleen bij het opstarten). TZ

Tnx Torz, Ik zag dat op zo'n IDE PCIkaart 2 aansluitingen zitten waar je elk 2 schijven op kan aansluiten. Dat is dus 4 extra HD's. Optie 1 lijkt mij dan het beste, mocht ik in de toekomst nog een 4e 5e of 6e schijf willen toevoegen kan dat op dezelfde IDE PCI kaart. Maaarrrrrr zijn die kaarten platform onafhankelijk? Ik kwam bv de [url=http://www.promise.com/product/product_detail_eng.asp?productId=11&familyId=3] Promise Ultra 100[/url] tegen en die kost maar € 40,- Ik heb ook bij de Applestore gekeken maar daar verkopen ze dat spul niet. Als er weer een super speciale kaart in moet kost ie waarschijnlijk ook het dubbele...

Helaas,ja,heb er een gezien bij Macstuff,ACARD Ultra ATA-133 PCI kaart,das een goeie,maar kost 99(rot euro's)excl.btw. Ik heb net in m'n G4 gekeken,je kunt de schijf zo ophangen in het Zip vak de datakabel zit er al en de voeding pluk je van de bodem(nr5),lijkt heel simpel.

Er stond op hun site zo snel geen driver voor mac. Waarom vraag je het de fabrikant niet even ? Op die manier heb ik een keer alleen op aanvraag een driver voor een pc-modem van E-Tech kunnen krijgen.

[quote:dd713bbcec="Torz"]Helaas,ja,heb er een gezien bij Macstuff,ACARD Ultra ATA-133 PCI kaart,das een goeie,maar kost 99(rot euro's)excl.btw.[/quote:dd713bbcec]

en terwijl diezelfde kaart voor een PC $ 49,- kost… Ik ga eerst maar es m’n zip ruimte benutten. Dank voor de tip!

Promise maakt(e) ook altijd de SCSI controllers voor de Mac dus waarschijnlijk hebben ze wel ondersteuning.

Inderdaad flipstra. altijd hetzelfde liedje. Ofwel zijn er geen drivers voor. ofwel doet zo'n kaartje wat moeilijk in je mac. en dan ben je bijna altijd genoodzaakt om het dubbele te betalen aan een kaart die geen problemen zou geven.

juist hetzelfde liedje met RAM geheugen!! :frowning:

ik heb er 2 kaartjes van 512 mb in zitten, bij mycom en op de beurs gekocht. mocht ze terugbrengen als ze niet werkten, maar dat ging prima. ik zal zeker de tip van de zipdrive proberen. kan ik mijn originele opstartschijf zomaar verwisselen of moet ik master en slaven? groeten van hans

Als je de originele schijf in het zip vak inbouwt,dan kun je die op master laten staan alleen moet de DVD(of CDRW) op slave(zal nu op master staan). Ik zoek nog ergens op het net naar een handleiding hoe je het blok van DVD en zip houder kunt loshalen,voorzichtig met de frontplaatjes. Had er een gezien maar weet niet meer waar.Als iemand dat vind gaarne even posten.Thanx.

hmm ja, inderdaad, het is waarschijnlijk nog niet zo simpel om een HD op te bergen in de zip ruimte. Maar op xl8 you mac zal er wel iets over staan zeker?!

En waarom heeft apple in godsnaam plaats gemaakt voor een zip drive en niet gewoon voor een 2de cdrom/dvd speler?!

Wie gebruikt de dag van vandaag nog zip diskettes?!
en de meeste zip drives zijn toch allemaal extern!!

dat noemen ze visie bij Apple

Ze hebben wel degelijk visie bij Apple. In de nieuwe G4 's Double Door kunnen 4 harddisks aangesloten worden en dan is er nog steeds ruimte voor twee interne 5 1/4 " drives :D

ps twee van die vier HD’s worden staand aangesloten, ik weet niet of dit nadelig is :?

dat bedoel ik met visie, in de vorige modellen is ruimte voor 6 hd's, maar goed, het was natuurlijk sarcastisch bedoeld

[quote:11509557d5="Flipstra"]dat bedoel ik met visie, in de vorige modellen is ruimte voor 6 hd's, maar goed, het was natuurlijk sarcastisch bedoeld[/quote:11509557d5]

Waar wilde je 6 HD’s kwijt?? In mijn G4 Graphite kan ik maar 3 of 4 HD’s kwijt! Op de backplate op de bodem 3 en 1 onder mijn optische drive. Trouwens je hebt maar 2 ATA ( staat gelijk aan 4 drives) aansluitingen, terwijl de nieuwe G4 3 (staat gelijk aan 6 drives) ATA aansluitingen heeft!

Bij de oudere modellen MOET je dus een ATA controller kopen!

[quote:4eb2f921ab="MacRoen"]Bij de oudere modellen MOET je dus een ATA controller kopen![/quote:4eb2f921ab]

Daar ging de discussie ook over, in mijn G4 450 MP is wel plaats voor 6 schijven maar slechts 1 ATA controller

Flipstra is een scsi controller een uitkomst? Daar zijn zeer snelle HD's voor beschikbaar. En aan deze controller heb je meer dan een ATA controller.

Het is alleen jammer dat je voor een SCSI schijf van 80G ongeveer €550,- moet neerleggen. Daar heb ik een PCI IDE kaart en 2 IDE schijven van 80G voor... Als die schijven wat goedkoper waren was het wel en optie geweest, ik heb al een SCSI kaart in m'n mac (adaptec 2906)

[beetje offtopic]

en werkt die Adaptec 2906 onder OS X? Als ik er bij mij een interne scsi HD aansluit dan ziet OS X hem niet (ik heb de driver geinstalleerd en Apple System Profiler ziet wel dat de PCI behuisd wordt door een scsi kaart). Dus dan boot ik naar OS 9, die ziet de HD wel, maar nu werkt het regelpaneel opstartschijf niet meer :x Dan moet ik eerst afsluiten, scsi schijf eruit halen en dan doet opstartschijf het wel weer. Maar OS X ziet em niet, en daar wil ik hem heel erg graag aan de pruttel helpen. Weet jij een oplossing??

[/beetje offtopic]

En wat doe je nou een ATA-controller kopen? Je moet niet de reden vergeten waarom die scsi schijven zo duur zijn. Veel sneller en betrouwbaarder. Maar voor dat geld?? Heb je zes schijven nodig dan? Ik had veel liever gehad dat Apple wat eerder die twee 5 1/4" drives in de G4’s had gedaan!