64 bit ondersteuning

ik vroeg me af met het aanstaande snow leopard die 64 bit gaat ondersteunen, of je hardwarematig dan ook een 64 bit mac nodig heb? of zijn alle macs daaral aan voorzien?

Niet alle Mac's. Een PowerPC Mac gaat het niet redden, daar is geen ondersteuning meer voor met de komst van Snow Leopard.

Hier staan de minimale eisen voor Sl.

Over het 64 bits verhaal lees ik diverse dingen, waaronder: de G5 is zelfs al een 64Bits CPU geweest en het OS was daar deels op aangepast. Nu met de komst van een een nieuwe motor in het OS wordt alles omgezet naar 64 bits.

Alleen de eerste Core Duo Macs zijn nog 32-bit, maar Snow Leopard draait daar ook op.

Snow Leopard ondersteunt inderdaad 64-bits in nog verdergaande mate dan Leopard en Tiger dat al deden. Maar het ondersteunt ook nog steeds 32-bit. Dat is belangrijk, niet zo zeer alleen maar vanwege de oudere CPUs, maar omdat verreweg de meeste programma's er alleen nog maar in 32-bit zijn.

Sowieso zijn alle Core 2 Duo processoren 64-bit toch?

Ja, inderdaad, alle Core 2 Duos zijn 64-bit. Maar er zijn dus ook nog Intel-Macjes geweest met Core Solo en Core Duo processoren, dus zonder de "2" in de naam. Die waren niet 64-bit. Maar ze draaien straks wel Snow Leopard.

Voor OpenCL heb je 1 van deze video-kaarten nodig. [quote:6e0f485670="Apple"] NVIDIA Geforce 8600M GT, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GTS, Geforce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130. ATI Radeon 4850, Radeon 4870[/quote:6e0f485670]

Dus dat betekend dat heelveel computer dit niet ondersteunen.
O.a de vorige iMac, die heeft een ATI,RadeonHD2600 en die zie ik er niet bij staan.
Of zie ik nou iets over het hoofd.

Maak je niet te druk om die specs.

OpenCL en 64-bit zijn vooral belangrijk voor software-ontwikkelaars. Als gewone gebruiker zul je er weinig van merken. Er verandert helemaal niets als je hardware het niet ondersteunt. En als je hardware het wel ondersteunt, en als de software-ontwikkelaars er goed gebruik van maken, dan merk je wat snelheidswinst in heel specifieke toepassingen (bijv. het werken met extreem grote bestanden, of uitgebreide berekeningen).

De features van Snow Leopard waar je als gebruiker direkt wat van merkt, en dus (eventueel) de $29 voor betaalt, zoals de verder gepolijste Finder en Dock, en QuickTime X, zijn allemaal onafhankelijk van deze nieuwe achter-de-schermen technologieën.

[quote:ec5ba57801="Buzz_D"]Maak je niet te druk om die specs.

OpenCL en 64-bit zijn vooral belangrijk voor software-ontwikkelaars. Als gewone gebruiker zul je er weinig van merken. Er verandert helemaal niets als je hardware het niet ondersteunt. En als je hardware het wel ondersteunt, en als de software-ontwikkelaars er goed gebruik van maken, dan merk je wat snelheidswinst in heel specifieke toepassingen (bijv. het werken met extreem grote bestanden, of uitgebreide berekeningen).

De features van Snow Leopard waar je als gebruiker direkt wat van merkt, en dus (eventueel) de $29 voor betaalt, zoals de verder gepolijste Finder en Dock, en QuickTime X, zijn allemaal onafhankelijk van deze nieuwe achter-de-schermen technologieën.[/quote:ec5ba57801]
Ben je daar zeker van?
Want ik ben nu net iemand met zo’n iMac met een Ati Radeon 2400 HD…

Ja, daar ben ik heel zeker van, anders zou ik het hier niet zo stellig opschrijven.

De door OpenCL ondersteunde grafische kaarten zitten in slechts een minderheid van de op dit moment in gebruik zijnde Macs. Het is echt een feature voor de toekomst. OpenCL werkt zo dat rekentaken die normaal door de CPU uitgevoerd worden ook kunnen worden overgenomen door ondersteunde grafische chips. Maar als die er niet zijn, dan blijft de CPU het natuurlijk gewoon doen.

Het is overigens ook zo dat de software er voor ontwikkeld moet zijn, het gaat niet automatisch. En zelfs dan is het nog zo dat alleen reken intensieve taken zoals 3D rendering, bepaalde photoshop filters en een heel scala aan industriële toepassingen (zoals moleculaire biologie, digital mapping, chaos theorie) er het meeste nut van zullen hebben. Je moet dus behoorlijk professioneel bezig zijn met je Mac wil je hier echt om verlegen zitten.

[quote:293810a072="wessol"]ik vroeg me af met het aanstaande snow leopard die 64 bit gaat ondersteunen, of je hardwarematig dan ook een 64 bit mac nodig heb? of zijn alle macs daaral aan voorzien?[/quote:293810a072] Het is overzichtelijker als je je vraag niet binnen een paar uur in een nieuw topic weer stelt: [url]http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=151983&postdays=0&postorder=asc&start=15[/url]

Daar wordt jouw eigen vraag ook beantwoord…