64 bits DAM app voor vervanging oude foto workflow

Al jaren werk ik met Expression Media 2, het oude iView Media Pro. Nog voordat Lightroom bestond zeg maar. Intussen werk ik ook al jaren fijn met Lightroom. Maar nog steeds maakt Expression Media 2 onderdeel uit van ons [mijn vrouw en ik] werk.

Ik importeer foto’s in Lightroom, selecteer, rubriceer via keywords en ster de foto’s. Per continent heb ik een Lightroom catalogus. Voor elk continent heb ik ook een Expression Media 2 catalogus. Zodra ik klaar ben met het sorteer- en rubriceerwerk, sleep ik de foto’s direct in een Expression Media catalogus. Dit programma neemt alle metadata netjes over. Dit bestand [en dat zijn toch lekkere kleine bestanden, er zitten immers alleen 200px thumbnails in] gaat naar mijn vrouw. Zij rubriceert de foto’s dan op locatie. Dit gaat via drag-n-drop in mapjes (zie afbeelding hieronder) en voegt eventueel omschrijvingen toe. Ik krijg de catalogus terug en ik “sync annotations” -> dit schrijft de metadata terug in de originele foto’s. Ofwel overschrijf, ofwel merge. Daarna lees ik de metadata van de originele foto’s in in Lightroom en verschijnen de locatie gegevens die mijn vrouw heeft toegevoegd in de Lightroom catalogussen.

Elke twee weken geef ik een complete geupdate Expression Media 2 catalogus van het continent waar we reizen aan mijn vrouw. Wanneer zijn een artikel schrijft waar foto’s bij horen, kan zij makkelijk een selectie maken uit deze catalogus en sleept de thumbnails in een nieuwe catalogus. Deze komt dan bij mij terecht. Ik kan dan makkelijk diezelfde selectie in Lightroom tevoorschijn toveren en de foto’s verder bewerken en klaarmaken voor drukwerk.

Nu werken we beide nog in Mojave, en dat werkt allemaal prima. Ik heb ook al een kijkje in Catalina genomen en zie dat het enige obstakel dat ik zo kan zien het Expression Media 2 is. Ik heb al wel een VM Fusion gedraaid op Catalina, daarin een Mojave installatie aangemaakt en daarin Expression Media 2 aan het draaien gekregen. Via gedeelde schrijven kan er gewerkt worden. Maar echt vrolijk word ik niet van de snelheid en de stabiliteit.

Dus mijn vraag is of er een simpel programma bestaat waarin ik met bovenstaande workflow uit de voeten kan en dat wel toekomst bied, dat wil zeggen in 64 bits werkt.

Ik heb hier en daar al wat dingen bekeken, maar wat mij opvalt is dat het merendeel werkt vanuit 1 catalogus en het niet mogelijk is om snel even een kleine catalogus aan te maken en te delen.

Ook het toevoegen van locatie gegevens in een snelle simpele manier (drag-n-drop) van veel bestanden in een keer zonder elke foto los te moeten invullen zie ik niet 1-2-3.

Misschien zijn er mensen die wellicht ergens mee werken dat een soortgelijke functionaliteit bied?

Okay, voordat de suggesties losbarsten, even de feitjes op een rijtje:

  • 64 bit app
  • sleep foto's tussen Lightroom en app
  • bewaren van losse catalogus in de app
  • toevoegen van locaties via drag-n-drop
  • terugschrijven van metadata in fotos
  • exporteren naar tekstbestand van captions
Suggesties zeer welkom.

(Zie je wel, mijn bijdrage is al weer verdwenen…)

Even terzijde, waarom werken de witregels niet in deze post?

Dat ligt niet aan jouw post. Tekst bewerken op deze hele website is gewoon knudde.

 

Maar volgens Night wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuw forum, en wordt het in 2029 allemaal stúkken beter! :slight_smile:

Jep. En hopelijk ook wat meer intuïtief zoals het automatisch voorkomen van dubbelposts, die nu nog gewoon handmatig verwijderd moeten worden (zelfs als @Goeiedag er opmerkingen bij schrijft over het feit dat dat zo is) ? Maar dat terzijde, weet er niemand een antwoord op de vraag van TS, want dáár gaat dit topic over.

 

Mijn gedachten gaan eigenlijk gelijk naar Extensis Portfolio. Een app die in dit vlak ook al jáááren meedraait. Goedkoop is deze pro-app echter niet.