802.11 n -> ac

We hebben een oudere airport Extreme staan die een wifinetwerk aanmaakt (“netwerk a”, als referentie) met 802.11/n.

We hebben twee airport Expressen die een bepaalde afstand moet overbruggen, waarbij onze kwaliteit bij het verste punt “redelijk” is. Ook deze zijn 802.11/n. Bij de eerste is ons signaal heel goed. Het gaat om hetzelfde netwerk.

Dus dachten we nu om die afstand tussen de twee Airport Expressen te overbruggen met een 802.11/ac, middels 2 nieuwe Airport Extremes.

Nu is de vraag:

  1. Kan een 802.11/n netwerk uitgebreid worden met 802.11/ac, of moet het netwerk volledig 802.11/ac zijn?
  2. Gaat de signaalsterkte beter worden als we die twee oude Airports Express vervangen door Airport Extremes met 802.11/ac?
  1. Kan zo worden uitgebreid.

  2. Die wordt wel iets beter, maar dat merk je pas echt als je ook apparaten op het netwerk hebt die 802.11/ac ondersteunen.

Bij draadloos bereik uitbreiden zul je nooit de top halen qua draadloze snelheid dus de meerwaarde van 802.11/ac-stations is beperkt. Het is natuurlijk wel zo dat ze niet weglopen voor wanneer in de toekomst het netwerk misschien anders ingedeeld gaat worden. Daarnaast heb je profijt van de extra poorten die de AirPort Extremes bieden en kun je nog steeds eventueel AirPlay gebruiken als je de Expressen erbij aansluit.

Als een hogere snelheid je wens is, zou je echt beter kunnen investeren in tijd en middelen om er voor te zorgen dat de diverse Airport devices middels een bedraad netwerk aan elkaar verbonden zijn. Ik weet natuurlijk niet wat de situatie is, maar misschien is het tóch mogelijk om een netwerkkabel aan te leggen naar de verste Airport Express. Als een kabel écht niet mogelijk is, zou je kunnen kijken naar Powerline adapters van bijvoorbeeld Devolo (goede ervaringen mee) die zorgen dat je het netwerk via je stroomnetwerk en je stopcontacten naar je airports brengt.

Voor hogere snelheden is het dan wel raadzamer om voor de 500 of 600 versies te gaan en niet te kiezen voor de 200 varianten.

Maar het liefst een netwerkkabel (UTP, Cat5e of beter)