Aantal watt van iBook G4 lader

Ik wil graag mijn iBook G4 opladen in de auto nu heb ik via het Forum eentje gevonden die aangeraden werd voor een MacBook. Het vervelende is dat deze blijkbaar bij mij niet werkt. Mijn vraag is hoeveel watt mijn iBook vraagt van een energiebron?

[/url]

Op de adapter van mijn iBook G4 staat 45 Watt, op de adapter van de MacBook staat 60 Watt. Heb ik toevallig gisteren naar gekeken… :)

Er zijn 2 soorten, een eerste generatie is 45watt maar latere modellen zijn 60 watt.

Maar dat geldt niet voor de iBooks.

De omvormer voor in de auto kan 150 watt aan dan ligt het dus niet aan mijn iBook. Dank voor jullie snelle reactie!

Stom dat ik niet zelf op mij lader heb gekeken. Er staat volgens mij 24 V op... Betekend dat dan dat ik hem niet in de auto kan gebruiken???

Het bereik van de adapter ligt in elk geval niet zo laag als jij beschikbaar hebt, dus je moet een andere oplossing zoeken.

Mijn lessen natuurkunde kan ik op dit moment niet zo goed meer voor de geest halen begrijp dus even niet wat ik verkeerd doe...

Mijn iBook lader vraagt 100 - 240 V onder 12 A

De omvormer geeft 230 V onder 150 Watt Met een zekering van 15A…

Welk natuurkundig brein snapt hier iets van… Voltage = Watt * Ampere toch?

Laat ik nou toevallig een proefwerk natuurkunde over dit onderwerp gehad hebben vandaag… :D Ten eerste is het: Vermogen = Volt x Ampère (de rest kan je hopelijk zelf wel uitrekenen)

Gezien de gegevens moet de adapter het gewoon in je auto kunnen doen. Met de zekering die bij 15 Ampère om zal slaan is ook niks mis. Alleen moet je niet iets anders erbij aansluiten, want dan heb je een grote kans dat de stroomsterkte té groot wordt en de zekering zijn werk gaat doen.

Je hebt in de auto dus een ‘stopcontact’ met een spanning van 230 Volt, waarvan het maximale vermogen die het kan leveren 150 Watt is. De adapter van je iBook heeft een vermogen van 45 Watt (bij een adapter van een MacBook is dat 60 Watt) en dat is ruim onder het maximum.

Conclusie, je zou (in theorie) je iBook in de auto met de bijbehorende adapter op kunnen laden.
Verbeter me maar als ik ergens een fout heb gemaakt, daar leer ik ook weer van.

Dat dacht ik dus ook, Denk wel dat jij je proefwerk hebt gehaald. Alleen is helaas de theorie niet altijd de praktijk. Succes en heel veel dank!

ik heb laatst het stroomverbruik gecheckt van mijjn ibook g4; je charger pakt 6 watt, ook al is je batterij vol en je laptop uit. Stekker eruit halen als je hem niet gebruikt dus...

ibook baseload 6
ibook sleep 12
ibook werkend 20

24 Watt is vrachtwagen BTW, auto is 12 volt. Op de huidige Portable Power Adapter van Apple is recentelijk de term 65 Watt toegevoegd trouwens.

Even geken op mijn oplader:

Output: 24.5V 1.875A DC

P = U * I
=> 45.9375 W

I = P/U
=> 46W/12V
=> 3.83333333 A

Je moet dus voor een adaptor zorgen die van 12V naar 24V gaat, en die 3.8A trekken kan (ja, dit is het nadeel als je de bronspanning wilt opwaarderen.

Dus bij 12V trek je 3.88 A en bij 24V 1.875A.

Net even kleine google tocht gedaan, en er bestaan adaptors voor, dus het lijkt me zeer aardig haalbaar.

http://www.laptopshop.co.uk/apple-ibook_1999-laptop_car_adapter-50381-1-ca9.htm

** Als ik een foute redeneerfout maakte, hoor ik het graag, het is immers ook al enkele jaren geleden **