AE draadloos muziek, maar tegelijk geen internet.

In de meterkast hangt een router (Experia v10) voor het Wifi-signaal bij mij in huis.
Los daarvan – geen ethernet-kabel aanwezig – is een AirportExpress (2e gen) in gebruik om muziek draadloos vanaf een MacBook Air (10.10.5) op een klassieke geluidsinstallatie af te spelen. Dat gaat fantastisch, maar tegelijkertijd kan ik nu niet internetten op deze MBA. Nu moet er dus gekozen worden voor, of muziek, of internet. Is het mogelijk beide tegelijkertijd te realiseren?

Ter info,

  • De informatie op https://support.apple.com/nl-nl/HT202192 heb ik gelezen, maar kom er helaas niet uit.
  • In het AirPort-configuratieprogramma zie ik een groene stip voor “Internet” staan en daaronder “Geen geconfigureerde AirPort-bassisstations gevonden. Het configuratieprogramma blijft zoeken.”

De Airport moet ingesteld staan in Brugmodus denk ik.
Dan breid je het Internet uit, in plaats van dat je een tweede netwerk opzet (waar het nu op lijkt).

https://support.apple.com/nl-nl/HT204616

Hallo KarelWillem,
Als ik het goed begrijp wordt er met “roamingnetwerk” een ethernet-bekabeling bedoeld. Op de plek waar nu de AE ligt, is helaas geen ethernet-kabel aanwezig.

Hoe denk je internetten als die AE helemaal niet in het netwerk is opgenomen waar zich ook de internetmodem bevind?

Je moet die EA dus in dat netwerk zetten. Draadloos kan niet, want het zijn apparaten van verschillende merken. Dus óf ethernet gebruiken, óf een homeplug (internet via stopcontact), óf nog een AirPort gebruiken (want die kun je wel draadloos uitbreiden).

Waarom kunnen apparaten van een verschillend merk niet in hetzelfde netwerk?

[quote]Als ik het goed begrijp wordt er met “roamingnetwerk” een ethernet-bekabeling bedoeld.[/quote]Nee.

Niet draadloos met elkaar verbonden, KW. De protocollen daarvoor zijn niet goed op elkaar afgestemd. Via een draadje uiteraard wel.

Dank voor jullie reacties.
Er zijn dus twee EA’s nodig. Eén voor het draadloos afspelen van de muziek (zoals het nu bij mij gaat), en één voor een draadloze internet verbinding. Dan kan ik – met twee EA’s – tegelijk muziek luisteren én internetten. Dat is toch juist?

[quote=GoeieDag url=https://www.onemorething.nl/community/topic/ae-draadloos-muziek-maar-tegelijk-geen-internet/#post-3055641 time=1492864820]Niet draadloos met elkaar verbonden, KW. …[/quote]Tuurlijk wel.

https://www.onemorething.nl/community/topic/airport-extreme-en-kpn-experia-box-v10/

Ja, en? In dat -vrij onduidelijke- draadje hebben ze het over twee apparaten die bedraad verbonden zijn.

Jij hebt het over WDS (Wireless distribution system), een uitbreiding van je netwerk waarbij de apparaten zelf draadloos met elkaar verbonden zijn. En daar leggen ze ook de pijn uit: WDS may be incompatible between different products (even occasionally from the same vendor) since the IEEE 802.11-1999 standard does not define how to construct any such implementations or how stations interact to arrange for exchanging frames of this format.

Maar blijkbaar weet jij meer en dan zeg ik: bespaar de TS de extra uitgave en help 'm de Experia en de AE in hetzelfde netwerk te krijgen, zodat z’n probleem is opgelost.

Ik wil niet eigenwijs lijken (of ja, eigenlijk wil ik dat wel). . :slight_smile:

Maar die AE kan* gewoon draadloos in dat zelfde netwerk worden gehangen.

Pas dàn bespaar je een extra uitgave (géén extra AE of Homeplugs nodig).


  • Het is toch in theorie simpelweg deze instelling?
    Waarbij je kiest met welk netwerk de Airport contact gaat maken (de WiFi van de Experia dus).

Goh, wat een hoop langs elkaar heen gepraat hier :wink:

Ik leg mijn ei er ook maar even naast:

Als, zoals TS schrijft, de Experiabox voor het wifi signaal zorgt (en voor het internet) en als we de AE als enige taak willen geven dat ie de muziek van de computer afspeelt op de klassieke geluidsinstallatie dan kun je volstaan met het instellen van “verbind met een draadloos netwerk” op de AE

Werkt, waar ik dit nodig heb, altijd prima.

De laptop maakt dus gewoon verbinding met de wifi van de Experiabox (net zoals de AE wordt verbonden met de Experiabox) en als onder het tabje muziek de AE als airplay device is ingesteld kan er gewoon netjes muziek worden gestuurd naar de stereotoren.

Veel luisterplezier!

Yep. Ofwel: vrijwel precies wat ik zeg. De AE maakt contact met het netwerk van de Experia.
Niet meer en niet minder. Niks geen gedoe.

Dan staat de AE in clientmodus en kun je er niet mee het internet op.

https://support.apple.com/nl-nl/HT204371

Dus – wat ik graag wil – kan niet?

Gewoon doen wat KarelWillem zegt. Klopt helemaal. Simpel.
Zo had ik het ook jarenlang.
Totdat ik goedkopere dingen ging proberen ipv AE. Gaat net zo goed, zo niet beter.

Nee, dat gaat niet. Maar wél zoals @fixar beschrijft.

[quote=57HenkB url=https://www.onemorething.nl/community/topic/ae-draadloos-muziek-maar-tegelijk-geen-internet/#post-3055689 time=1492873769]Dus – wat ik graag wil – kan niet?[/quote]Wat wil je? . :slight_smile: Tegelijk streamen en Internetten? Ja, dat kan.

Dat klinkt bemoedigend KarelWillem, maar volgens wiens procedure – die van jou of van fixar – en wat is hierbij het 1-2-3’tje? Sorry, ben digibeet.

Het AirPort-configuratieprogramma heb ik gevonden, maar geen idee waar die vijf tabbladen te vinden zijn? (Basisstation, Internet, Draadloos, Netwerk, Schijven)

Klik op je Airport, dan op Wijzig.

Jaaaah!
Hierbij heb ik wel gekozen voor “Verbind met draadloos netwerk”. Toen er nog niets gebeurde zowel de router als de AE even van de spanning afgehaald (gereset?). Hierna inderdaad, zowel muziek als internet!
Zeer, zeer bedankt voor de hulp!