Affinity Photo versus Adobe Photoshop

Wat vinden switchers naar Affinity Photo van hun overstap?

 

 

Dat het een goede keus is geweest.

 

Al ging ik niet echt van Photoshop naar Affinity Photo omdat ik Photoshop of elke app van Adobe al veel eerder van mijn systeem had gemieterd. Lompe onhandelbare rotzooi is software van Adobe. Meestal is op de achtergrond ook nog met van alles bezig qua verbindingen en wat niet allemaal en zo niet dan moet je bijv. Java op je systeem installeren, niet omdat de app Photoshop het gebruikt, nee omdat een Installer van Photoshop het vereist om de app op je systeem te krijgen. Ik bedoel waar hebben we het over.

 

Ik ben eigenlijk Pixelmator gaan gebruiken ipv Photoshop. Niet dat ik daarmee veel interessante en hoogstandje deed maar ik ben wel ooit Photoshop gaan gebruiken omdat iedereen zij dat moet je nemen, dat is wat professionals gebruiken!

Pixelmator deed wat ik wilde doen met mijn afbeeldingen, niet op de meest snelle en eenvoudige wijze om tot een eindresultaat te komen, maar mijn computer kon wel 1000 maal beter overweg met Pixelmator dan met Photoshop (minder strandballen en dat soort ongein). Na een tijdje kwam Affinity Designer en dat vond ik veel interessanter. Designer ben ik gaan gebruiken en meteen kon ik daar alles mee doen wat ik normaal in Illustrator zou doen. Vanaf dat moment is alles van Adobe van mijn systeem gegaan en is er nooit meer iets opgekomen. Resultaat → ik kon twee jaar langer met mijn Mac doen alleen door software van Adobe van mijn systeem af te houden. Enkel performance voordeel tussen Pixelmator en Designer vs Photoshop en Illustrator.

 

Later kwam Affinity Photo en die heb ik toen blindelings gekocht maar wel veel, heel veel minder, gebruikt dan Designer. Simpelweg omdat ik geen foto’s manipuleer op een niveau dat ver boven het Pixelmator-niveau gaat. Het heeft wel dezelfde feeling als Designer dus van daaruit weet ik dat het goed zit zou ik ooit iets moeten doen dat Pixelmator niet kan.

 

Echter, Publisher zit in de pijplijn van dit bedrijf en dat is weer een app die ik zeker weten NIET ga kopen omdat ik daar echt geen doel voor heb. Ook al zou het mij maar 30,- kosten. De iOS versies van Affinity heb ik ook nooit gekocht omdat ik al veel te veel iOS apps van meer dan 10,- heb gekocht die allemaal net zo handig waren als een pielemuis op mijn elleboog. Ik ben wel gestopt met software voor iOS aanschaften. Appjes en links of rechts eenvoudige dingetjes voor een paar euro is leuk maar wanner het boven de 8,- uitkomt beging ik al meteen te twijfelen op iOS en moet ik minimaal een date overhouden aan de app.

 

@Shmoo,

Indrukwekkend, gemotiveerd verhaal.

Zoek wat anders om af te komen van Adobe stuff met het daarbij opgedrongen keurslijf inclusief de hoge prijzen en het huidige abbonement systeem.

 

BTW, de z.g “profesionals” gebruiken PhotoShop omdat het ooit vrijwel de enige optie was en daarna geen moeite meer wilde nemen om iets anders te leren… (er zijn zelfs nog Quark gebruikers, ik bedoel maar).

Ik gebruik Affinity PHOTO en Design sinds een paar jaar. Ik had Photoshop nog op mijn computer staan. En bemerkte dat ik het steeds minder als eerste programma ging gebruiken. Waarom? Omdat Affinity PHOTO gewoon goed werkt. En veel zaken zijn indentiteit qua gebruik. Maar intuïtiever in Affinity. Designer is een prachtig pakket. Welliswaar geen vector tracing aan boord, maar daarvoor wel heel veel mooi echt gereedschap. De combinatie van beiden vind ik goed. Voor fotowerk AP, voor ander werk AD. De nieuwe Publisher is veelbelovend, als tegenhanger bedoeld voor InDesign. Maar je merkt hier het broertje, zusje verhaal. En tel daarbij het prijsverschil en geen kwaliteitsverschil, dan is de balans duidelijk. Als je regelmatig een folder, flyer o.i.d. Maakt, dan is Publisher prima. De gebruikers hebben de afgelopen jaren heel veel templates gemaakt voor InDesign, dat is wel een groot voordeel. En voor de prijs hoef je de Affinity programma’s niet te laten liggen. Goede ondersteuning en echte support.

Ben begonnen met Affinity Photo. Ik vind dit een heel fijn programma. Heb Photoshop weggegooid. Daarna begonnen met Designer. Een prachtig pakket. Er zijn filmpjes van Affinity waarin alles wordt uitgelegd. Alles werkt op beide programma’s op een zelfde manier. Werk nu nog met InDesign van Adobe. Zodra Publisher uitkomt ga ik deze kopen. Je kan nu al op de Affinity site zien hoe het gaat werken. Alles wat ik in Designer maak kan ik importeren in InDesign. Zodra ik Publisher beheers gooi ik alles van Adobe in de prullenmand. Scheelt een hoop geheugen. Op mijn iMac werken de Affinity programma’s sneller dan de Adobe programma’s. Mijn advies is koop Affinity Photo je zal je zeker niet bekocht voelen. Succes.

Ik gebruik Photoshop en Illustrator en heb Affinity Designer en Photo. Maar de Affinity programma’s gebruik ik niet. Ik werk al ruim 20 jaar met Photoshop en Illustrator. Met Affinity Photo zou ik nog kunnen beeldbewerken. Maar Designer vind ik echt verschrikkelijk clumsy werken en daar heb ik toch de nodige dagen/uren mee geprobeerd te werken. Zonder Photoshop kan ik heel goed, maar zonder Illustrator ? Ik moet er niet aan denken dat ik weer met Designer zou moeten werken.

Wat je in deze discussie goed in je achterhoofd moet houden dat mensen graag willen horen dat het programma van € 50,- minstens net zo goed is als een veel te dik betaald abonnement. En dat is niet zo. Hetzelfde zie je op MacUpdate ook, de freeware programma’s en de goedkope programma’s worden altijd hoog gewaardeerd. En dat is zeker niet alleen omdat ze net zo goed zijn als de betaalde of zelfs duur betaalde programma’s. Ik heb helemaal niets met Adobe of andere Tech olichargen. En het is bloated en minder snel dan Affinity, maar it gets the job done.

Maar ook software waardering is subjectief, misschien dat iemand die nu begint met bv Designer en nooit Illustrator heeft gebruikt zich rot lacht om de performance van Illustrator. Iedereen doet andere dingen en wat voor de één werkt, werkt wellicht voor de ander helemaal niet.

En net als Shmoo en vele anderen ben ik veel liever Adobe vrij, Microsoft vrij ben ik al en Google vrij ook al zo goed als. Maar belangrijker vind ik het om lekker te kunnen werken.

Ik gebruik Photoshop, Pixelmator, Affinity en speel nu ook met Pixelmator pro.

Allemaal hebben ze hun pro’s en con’s, ik gebruik ze een beetje door elkaar heen.

Het is alleen dat de meeste plugins nog steeds voor photoshop zijn, maar dat is ook aan het veranderen.

Ik heb een uitgebreide vergelijking op m’n blog gezet, die ik ook af en toe update.

Conclusie: Affinity wint op vrijwel alle fronten, op een paar kleine specialistische details na die bijna niemand nodig heeft: zoals Multichannel en kleurgescheiden Duotone

 

Voor het gemak, het linkske:

 

http://aartjan.nl/blog/photoshop-affinity-photo/

 

http://aartjan.nl/blog/affinity-publisher-adobe-indesign/

Heb jaren lang gebruik gemaakt van de draw en photopaint pakketten van Corel (vanaf Coreldraw 3), had daar tot voor kort zelfs nog een windows machine voor draaien in mijn netwerk die ik met Microsoft Remote Desktop aansprak.
Maar sinds 1 jaar nu met de producten van Affinity aan de gang en heb nu ook de windows machine opgeruimd, omdat er nu eindelijk eens een goed en betaalbaar alternatief voor mac was, want ik heb een broertje dood aan abbo-software.

 

Jongens, is het jullie opgevallen dat bij Photoshop letterspatiëring opeens heel afwijkt als je tekst ook maar 1 punt vergroot of verkleint (dan is het niet meer overal gelijkmatig of netjes gespatieerd) En de updates doen mijn instellingen geen goed.

Ben er steeds meer klaar mee. Maar ja, ik moet meer tijd hebben om alles te verkennen en Publisher (+ hi-res drukwerk PDF) is nog een grote struikelblok voor de grote overstap richting Affinity.

Heeft er iemand hier al drukwerk laten drukken waarvan je PDF gemaakt hebt vanuit Affinity Publisher? En, netjes?