Alle Macs synchroon

Ik zou graag de drie Macs die ik hier heb staan (Powerbook G4, iMac G5 en QuickkSilver 733) over exact dezelfde setup willen laten beschikken. Dus naast Tiger ook alle software en andere tools (o.a. enkele commandline tools en webserver settings). Ik wil namelijk een fallback hebben zodat ik altijd terug kan vallen op een identieke setup.

Een beetje als een soort NetBoot achtige situate maar zonder het netwerk dan :wink: met bijvoorbeeld één ‘moeder’ machine die als bron dient (de QuickSilver?) voor de andere Macs. Deze wordt dan gebruikt om een master image te maken en deze wordt dan op de andere Macs overgezet. Dit gebeurt dan maandelijks of wanneer nodig. 's Nachts bijvoorbeeld.

Welke opties heb ik hiervoor? DiskUtility met Disk Images als master, die dan overgezet wordt via FW Target Mode lijkt een optie. Verder beschik ik over SuperDuper!, misschien heeft iemand daar wel ervaring mee. Werkt de een OS X install wel op andere hardware?

Ik ben nog niet echt een mac specialist, dus ik kan u niet zo helpen, maar ik heb zo nog een andere suggestie die mss uitvoerbaar is, en eigenlijk zou ik graag weten of deze uitvoerbaar is laat het ons zo zeggen :

het os er manueel op de 3 opzetten, en dan , via applescript of weet ik veel wat erin, een bundle / installer maken die een reeks apps installeert die je zelf erin steekt en dus in de script steekt de installer te runnen… Zoiets in die aard zo.

Wat je kunt doen is van 1 Mac uitgaan. Je PM 733. De andere de opstartschijven leeg maken. Dan pak je de installe DVD (bv Tiger) dan kon je tijdens instaleren tegen of je wilt upgraden van een andere computer. Die verbind je dan via FW en alles van de ene computer komt ook op die andere. Dit herhaal je voor de derde. Zo hem je imho 3 dezelfde computers/schijf inhouden.

DIt kun je herhalen wanneer jij wilt.
Of dit zo werkt omdat het 3 verschilde machines/generaties zijn weet ik niet. Een PB heeft andere opties dan je G4 en je iMac. Ik heb het destijds zo gedaan met m’n G4 iMac en iMac G5 en dat gaf geen problemen.

Klinkt interessant, zo'n bundle/installer package. Iemand een idee hoe je die makkelijk kunt maken? Eén package voor alles lijkt me geweldig! Of, zeg, een paar packages, bijv. Graphics, Tools etc.

Edit: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/22849 ziet er veelbelovend uit.

Tips en suggesties blijven welkom!

Hoi, ik gebruik altijd Carbon Copy Cloner (Mike Bombich Software) voor het maken van een backup.

Die zet ik dan op een partitie van m’n portable FireWire HDtje,
als veiligheid maar ook om mobiel te zijn. :lol:
Ik kan er zelfs mee booten (van de FireWire disk) op de oude G4 die ik m’n Pa&Ma kado heb gedaan.
Je kan Cabon Copy Cloner ook voor jouw doel gebruiken,
als je de target Mac in FW Slave mode mount of je source Mac.

Ik doe dit allemaal nog met Panther, maar ben er 90% zeker van dat het ook met Tiger werkt.

Succes!

Jos Nijhoff

:apple: Rulez

[quote:8e558d8bff="fab"]Klinkt interessant, zo'n bundle/installer package. Iemand een idee hoe je die makkelijk kunt maken? Eén package voor alles lijkt me geweldig! Of, zeg, een paar packages, bijv. Graphics, Tools etc.

Edit: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/22849 ziet er veelbelovend uit.

Tips en suggesties blijven welkom![/quote:8e558d8bff]
Een installer maken is niet zo’n probleem. In je startpost had je het echter over instellingen van deze programma’s / services. Deze instellingen kunnen nog wel eens een probleem vormen, aangezien je dit niet makkelijk in een installer krijgt. Ik weet niet eens of het wel mogelijk is om instellingen alvast voor te programmeren in een installer.

Elk serieus backup-programma kan dit voor de pc. Weet niet of er een goed backup programma is voor de Mac maar als dat zo is dan kun je gewoon gebruik maken van je 3 Macs in een netwerkje en automagisch snapshots op de 2 backup-Macs gooien elke nacht. Ik vind het alleen een beetje overdreven. Je kunt gewoon met een fw-hd werken en deze continu bij laten werken door raid0-trucsoftware.

Als je op 1 machine (compleet geinstalleerd) werkt met 10.4, kun je het jezelf belachelijk eenvoudig maken, dmv de Migratie-assistent. Die stelt je in staat alle programma's, documenten en instellingen via een Firewire kabeltje over te zetten, nadat je op een nieuwe machine 10.4 hebt geinstalleerd. Zo kopieer je dus eigenlijk de hele machine... :D

Mag ik er overigens wèl op wijzen dat dit ALLEEN voor het systeem opgaat. Alle third-party software wordt niet gedupliceerd door de OSX installer!

Het lijkt er op dat het ofwel custom package installers worden (al dan niet met de nodige shell scripts voor configuratie van o.a. mysql, php, apache) ofwel iets via Carbon Copy Cloner c.q. SuperDuper! Dat laatste klinkt in elk geval eenvoudiger, terwijl packages 'netter' klinken. Wat zoekwerk ivm packages leert dat deze methode uiteindelijk hiervoor bedoeld is. Je kunt zelfs via ARD of de cli remote packages installeren, wellicht dus ook automatisch via Cron.

Ik denk dat de package aanpak sterk lijkt op de distributie/package methodes van Linux; daar lijkt het een beproefd systeem.

Via de Migration Assistent kan dus blijkbaar ook. Heeft iemand ervaring met het regelmatig gebruik er van? Ik kan me voorstellen dat een ‘incremental’ update er niet bij is op die manier bijvoorbeeld.

Ik gebruik sinds kort Silverkeeper van LaCie.

De eerste keer maak je integrale kopie van je harde schijf, vanaf dan worden enkel nog de files die zijn bijgekomen of gewijzigd gecopieerd. Ook als je een file verwijderd op de harde schijf dan wordt ook deze file vewijderd in de kopie schijf.

Je hoeft niet persé de hele schijf te laten copiëren, je kan zelf de mappen aangeven die je wilt gecopieerd hebben (in jouw geval dus de systeemmap en de programma’s).
Maar ik weet niet of het bij jou zou kunnen functioneren daar je op je andere Mac’s ook wilt werken met dezelfde bestanden…

Mocht dit je kunnen helpen, Silverkeer is gratis en kan je via versiontracker vinden.

Succes.

[quote:be906a069c="Night"]Mag ik er overigens wèl op wijzen dat dit ALLEEN voor het systeem opgaat. Alle third-party software wordt niet gedupliceerd door de OSX installer![/quote:be906a069c]

Hee, da’s typisch. Waar komt in vredesnaam dan Photoshop, Filemaker en Final Cut Express dan vandaan???

Sorry, maar ik heb echt alle bestanden, programma’s en instellingen in een keer overgezet naar mijn nieuwe Powerbookje. Tot vervelens toe, tot en met de meest debiele instellingen van mijn iMac.