alternatief voor scala font?

In mijn zoektocht naar goede fonts kwam ik [url=http://www.fonts.com/images/products/closeup/11118001.gif]'scala'[/url] tegen. Lijkt me een degelijk font. Schreef en schreefloos kunnen blijkbaar vlot naast mekaar gebruikt worden. Iemand ervaring met dit font? Zet dit lettertype goed?

Maar niet goedkoop… of beter onbetaalbaar om eventjes mee te gaan experimenteren.

Dus je voelt me al komen, iemand een voorstel naar alternatieven? Welke fonts hebben dezelfde uitstraling? En blijven betaalbaar (of misschien zelfs gratis)

139 dollar voor een lettertype???? dat is een Shuffle 1GB!!!

eigenlijk moeten ze voor Fonts ook een soort "30-Day Trial" maken ;)

Dit is een ernstige vraag! :sotp:

Wel een strak font, maar ik heb geen idee of'ie ook goedkoop/gratis bestaat...

De Cardo is gratis http://scholarsfonts.net/cardofnt.html

de Scala heb ik best vaak gebruikt, ik vind het een erg fijn font om te lezen, duidelijk en toch sierlijk, leent zich dus ook goed voor grote koppen, maar ook voor platte tekst. 8)

Zeker niet hetzelfde, maar kwa uitstraling goed vergelijkbaar is de Minion Pro die je gratis meegeleverd krijgt met de CS van Adobe. Sowieso zitten daar hele goede, bruikbare en mooie fonts bij, en ook nog eens Open Type.

Als je geen CS hebt, zou je ook eens kunnen kijken of hij misschien bij de download van Acrobat Reader (voor windows ?) zit

Scala is het huisstijlfont van het KNMI, dus je kan wat PDFs van onze site (www.knmi.nl) downloaden om te kijken hoe het er uit ziet (bv http://www.knmi.nl/kenniscentrum/klimaatrapportage2003.pdf). Ik ben er niet zo weg van, lange regels worden al snel erg onrustig.

[quote:6b317dee21="gjvo"]Scala is het huisstijlfont van het KNMI, dus je kan wat PDFs van onze site (www.knmi.nl) downloaden om te kijken hoe het er uit ziet (bv http://www.knmi.nl/kenniscentrum/klimaatrapportage2003.pdf). Ik ben er niet zo weg van, lange regels worden al snel erg onrustig.[/quote:6b317dee21]

ok… er wordt hier onzin verkocht…

de Scala is een ontwerp van Martin Majoor uit Arnhem. Mede bekend door zijn ontwerp voor de letter in het huidige telefoonboek.

[img:6b317dee21]http://www.typotheque.com/imgs/static/old_web/19_abc_Telefont.gif[/img:6b317dee21]

Al zijn fonts zijn beschikbaar via de fontshop. De fontshop is niet de goedkoopste maar ook niet de duurste library. Vergelijk maar eens met een font van bv. de DTL, The enschede font foundry of Berthold.

[quote:6b317dee21]Martin Majoor: The form principle of Scala was definitely influenced by humanist typefaces like Bembo and by typefaces from the mid-18th century French typographer Piere Simon Fournier. But I wanted Scala to have low contrast and strong serifs, as I had learned that most Postscript-fonts were too thin. The italic was based more on 16th century Italian writing masters like Arrighi, although to a large extent the details were closely related to the roman.

Scala Sans was literally derived from Scala, so it was also ‘humanistic’ in appearance. [/quote:6b317dee21]
De scala is juist gemaakt voor lange teksten. De familie is compleet, wellicht overcompleet ;-), maar beschikt over zo’n uitgebreide set van mogelijkheden (gewichten, schreef, schreefloos, hangende cijfers, uitgebreide tekensets) dat het juist een handig font is voor lange teksten, én ook gecompliceerde teksten (denk aan veel quotes, formules etc). De Scala is in de begin jaren negentig door MM gemaakt en was een van de eerste fonts van de fontshop. Het was Martin’s ergernis dat er destijds zo weinig andere fonts voor de MAC waren… (in postcript!)

De minion is aardig, maar komt qua karakter niet in de buurt van de Scala. Minion komt uit de Adobe bibliotheek: en die is zooo glad en slik…

de scala is ook uniek. Bedenk wat je wil: een schreef (Scala) of een schreefloos (ScalaSans).

Ik zou zelf bijvoorbeeld dan kijken naar het werk van Eric Gill, bijvoorbeeld de Joanna.

[quote:6b317dee21]Martin Majoor: Eric Gill was, by all standards, an extraordinary type designer who started his career cutting letters in stone. When he began designing printing type he knew by heart what a seriffed typeface should look like. He designed Gill Sans in 1928, and although this is a sans serif he used his experience as a letter-cutter. While he may not have realized it, he based his Gill Sans on the seriffed typefaces in his head. Mixing Gill Sans with his seriffed Joanna (1930) would provide perfectly harmonious type. You could almost say that Joanna is a sort of Gill Sans Avec!

Had Eric Gill planned Joanna and Gill Sans as one family he would have been the first in history to design a family of serif and sans, but he made them as separate designs with separate names. [/quote:6b317dee21]

Dat idee van die familie: dat is de Scala+Scala Sans!

http://www.typografie.info/typowiki/index.php?title=Martin_Majoor
http://www.typotheque.com/articles/my_type_design_philosophy.html
succes!

[img:6b317dee21]http://forums.chasermag.com/images/smilies/smokin.gif[/img:6b317dee21] M

[offtopic]Ik wist dat er zo'n hele wereld om fonts heen zat :o :o :o [/offtopic]

De Scala en Scala Sans waren ook jarenlang de fonts van het Algemeen Dagblad.

Gelukkig: iemand heeft een van de mooiste letters ooit gemaakt ontdekt. Staat in mijn favo-fontmap, netjes gekocht bij de fontshop. Net als de hele Thesis familie, inderdaad meer dan 2000 gulden destijds aan gespendeerd, maar elke cent waard! Beide hebben wat mij betreft de zelfde eeuwigheidswaarde als de Gill, hierboven al genoemd en als je van letters houdt geven ze dezelfde kick. (En dan te bedenken dat de Gill al veel meer dan 100 jaar oud is en er uitziet of ie gisteren gemaakt is.)

De scala is een hele goede leesbare letter. Als je testjes wil doen kun je bij fontshop zelf toch een zelf gekozen tekst laten afbeelden?
En anders doe me maar een pb-tje dan stuur ik je wel een pdf in de scala van jouw tekst.

[quote:6a5f4db5d8="forum romanum"]Gelukkig: iemand heeft een van de mooiste letters ooit gemaakt ontdekt. Staat in mijn favo-fontmap, netjes gekocht bij de fontshop. Net als de hele Thesis familie, inderdaad meer dan 2000 gulden destijds aan gespendeerd, maar elke cent waard! Beide hebben wat mij betreft de zelfde eeuwigheidswaarde als de Gill, hierboven al genoemd en als je van letters houdt geven ze dezelfde kick. (En dan te bedenken dat de Gill al veel meer dan 100 jaar oud is en er uitziet of ie gisteren gemaakt is.)

De scala is een hele goede leesbare letter. Als je testjes wil doen kun je bij fontshop zelf toch een zelf gekozen tekst laten afbeelden?
En anders doe me maar een pb-tje dan stuur ik je wel een pdf in de scala van jouw tekst.[/quote:6a5f4db5d8]

ik ga wil op de puntjes letten… maar die gill is wel iéts jonger dan 100… maar anyway… ben het helemaal met je eens.

[img:6a5f4db5d8]http://forums.chasermag.com/images/smilies/smokin.gif[/img:6a5f4db5d8] M

[quote:2597bd1958="mephisto"][quote:2597bd1958="forum romanum"]Beide hebben wat mij betreft de zelfde eeuwigheidswaarde als de Gill, hierboven al genoemd en als je van letters houdt geven ze dezelfde kick. (En dan te bedenken dat de Gill al veel meer dan 100 jaar oud is en er uitziet of ie gisteren gemaakt is.) [/quote:2597bd1958]

ik ga wil op de puntjes letten… maar die gill is wel iéts jonger dan 100… maar anyway… ben het helemaal met je eens.
M[/quote:2597bd1958]

oeps - dat was wel heel dom van me, de gill is natuurlijk inderdaad van rond de jaren 30. Waarschijnlijk was dat een onbewuste vergissing van me om me af te zetten tegen jonge blagen die vinden dat hun i-pod wel wat mag kosten meer een lettertype waar iemand lang en intensief aan heeft gewerkt maar gratis moet zijn…
Overigens zie ik op http://www.identifont.com/show?MB dat de Gill ingesloten zou moeten zijn bij Mac OSX ???