Ander beeldformaat op DV-camera dan in FCE

Bij het exporteren van FCE naar m'n DV-camera, valt een deel van het beeld van m'n scherm af, oftewel hij neemt een kleiner oppervlakte op. Mijn settings in FCE staan echter gewoon op PAL. Heeft iemand een idee wat er mis is?

Je hebt een title-safe area and een action-safe area. Alles hierbuiten valt van je tv schem af. Dit is juist ja. Je teksten ed moet binnen dat andere area blijven. Je kunt dit binnen FCE aanzetten

Bedankt Hans, Dat verklaart inderdaad waarom m'n teksten eraf vallen. Maar dat betekent dus wel dat je standaard beeld verliest en dat je dus nooit dezelfde uitsnedes kunt behouden. Is daar nog iets aan te doen?

Je 'verliest' het beeld niet, je krijgt er juist iets bij. Want je camera neemt zowel horizontaal als verticaal meer beeld op dan je in de viewfinder/LCD kan zien. Pas in een NLE krijg je die te zien.

Als het goed is zijn je shots dus al gekadreerd binnen de title/action safe zone, omdat je bij het draaien niet méér in je kader ziet dan dat. Als je zorgt dat toegevoegde dingen (titels, overlays, weetikveel) binnen de zones blijven kan iedereen ze altijd zien.

Verder zijn ze niet zo strikt: elke TV verschilt een beetje in het zichtbare beeld.

Als dit nou niet opgaat kun je nog proberen om je beeld te resizen tot de action safe zone (het buitenste vierkant), zodat wél alle informatie zichtbaar blijft. Gevaar is wel dat op sommige schermen een zwarte rand rond het beeld loopt.