Apache, hoe is te controleren of deze werkt?

Is volgende juist? a) aanklikken van "Persoonlijke webserver" in "Delen" van "Systeemvoorkeuren" start de Apache Web Server b) in een firefox-venster intikken van "http://localhost/" geeft dan tekst waarin gemeld wordt dat de Apache Web Server werkt

maar… wat ik ook probeer, ik blijf na b) krijgen:
“Not Found The requested URL / was not found on this server. Apache/1.3.33 Server at emac.local Port 80”

Wie kan mij adviseren hoe ik Apache Web Server werkend krijg?
(of ga ik uit van verkeerde veronderstellingen?)

Je Apache webserver werkt dus, maar geeft een foutmelding dat de standaard webpagina niet gevonden wordt. Heb je de standaard website soms verwijderd of aangepast? Of heb je de Apache configuratie files veranderd?

De standaard website staat in /Library/WebServer/Documents/. Controleer of daar de index.html.?? files nog staan (met ipv ?? een twee-letterige code voor verschillende talen).

Elke gebruiker heeft ook een eigen website. Die staat in je Sites folder en is op te roepen door in je browser http://localhost/~jegebruikersnaam in te voeren. Probeer dat ook eens.

a) ik vind inderdaaad: Bibliotheek/Webserver/Documents/index.html.nl b) ik begrijp niet wat ik in moet vullen bij "~jegebruikersnaam" in de url: http://localhost/~jegebruikersnaam ? wie weet wat ik daar moet invullen??

Dat is een tilde '~', gevolgd door je korte gebruikersnaam. Dat is ook de naam van je thuismap, en je kan die naam natuurlijk ook opzoeken in de systeemvoorkeuren.

aha! mijn gebruiksnaam is roel, dus na invullen in mijn browser van http://localhost/~roel krijg ik: http://emac.local/~roel/ dat venster meldt: "Uw website hier. In Mac OS X kunt u met Persoonlijke webserver uw eigen webpagina's publiceren of bestanden uitwisselen via het internet of ...... etc"

dus dat klinkt allemaal goed,
eens kijken wat ik nu niet begrijp… …daar zal ik eens rustig over nadenken, beter morgenvroeg maar eens een en ander nakijken, en dan ga ik eventueel een nieuwe vraag stellen,
… of melden dat ik het dan begrijp! (Buzz d.: dank dank voor het het helpen!!!)

Roel, in Systeemvoorkeuren>Delen>Persoonlijke websever staat precies je webadres (URL), en deze is ook aan te klikken.

Oppie, inderdaad vind ik bij Systeemvoorkeuren>Delen>Persoonlijke websever: http://hoo-1d7c4.adsl.wanadoo.nl/ als ik deze aanklik dan krijg ik: "Not Found The requested URL / was not found on this server. Apache/1.3.33 Server at emac.local Port 80" VRAAG: dit lijkt me een foute situatie... ....wat zou hieraan te doen zijn?

en dan een extra punt: door een ongelukkige actie heb ik: /Library/WebServer/Documents/ leeggegooid, echt alles weg... ...hier stond dus o.a. index.html.nl (zie mijn bericht Za Mrt 03, 2007 23:00: ik vind inderdaaad: Bibliotheek/Webserver/Documents/index.html.nl

maar nu is deze
/Library/WebServer/Documents/
helemaal leeg,
EXTRA VRAAG: hoe krijg ik die inhoud weer terug?
(ik hoop echt dat ik hier een keer uitkom, ik kijk er al weken naar…)

Je hebt die standaard-HTML bestanden in /Library/WebServer/Documents eigenlijk helemaal niet nodig. Het is dus helemaal niet erg dat je ze hebt weggegooid. Het is juist vaak zo dat je die bestanden vervangt door je eigen webpagina's. Als je dat doet, zorg er dan natuurlijk wel voor dat je in het vervolg een backup hebt van die map. Als je dan nog een keer per ongeluk die hele mapinhoud wist dan kan je de bestanden altijd weer van je backup terug plaatsen.

Maar, wat wil je nu eigenlijk precies gaan doen met Apache?

Als je een eigen website wil gaan testen, dan zet je gewoon de bestanden van jouw website op die plek van de gewiste bestanden, óf in de Sites map van je home directory. Als je de homepage van je site dan de naam ‘index.html’ geeft, dan zal je deze automatisch te zien krijgen als je naar jouw computer surft.

Op Internet is erg veel informatie te vinden over het bouwen van sites en alle instellingen die je in Apache kan maken. Als je daar nog niet goed bekend mee bent zou je bijvoorbeeld hier kunnen beginnen:
http://www.apple.com/nl/macosx/features/websharing/
http://www.macdevcenter.com/pub/a/mac/2001/12/07/apache.html
http://www.htmldog.com/

Je kan natuurlijk ook je site bouwen in iWeb of Pages of een soortgelijk programma. Het enige dat je dan moet doen is dus de uitvoer van die programma’s in de ~/Sites of /Library/WebServer/Documents map te zetten.

##

Hallo Johnny Cash, Oppie en Buzz D.: d a n k voor jullie bijdragen!

Samen met mijn zoon heb ik eens rustig de hele situatie, samen met jullie reacties, bekeken.
En jullie hebben vooral mijn zoon in staat gesteld, dat hij kwam met de volgende V O O R T R E F F E L I J K E stap:
Hij heeft uitgevonden dat het intikken van:
http://localhost/~roel (en de webpagina’s geplaatst in Roel/Webpagina’s/)
wel de standaard index.html.nl pagina te zien geeft
MAAR
als we intikken:
http://localhost/ (en de webpagina’s geplaatst in Bibliotheek/Webserver/Documents/)
dan krijgen we geen index.html.nl pagina te zien

DUS we zijn, mede dankzij jullie, een heel stuk verder! d a n k * d a n k * d a n k ! ! !
EN we hebben nu de volgende VRAAG:
wat kan de oorzaak zijn van het niet werken van intikken van
http://localhost/ (en de webpagina’s geplaats in Bibliotheek/Webserver/Documents/)?

Ctrl-klik eens op het index.html.nl-bestand en dan op [i:e029d19f72]Toon info[/i:e029d19f72]. Kijk daar naar de details van [i:e029d19f72]Eigenaar en bevoegdheden[/i:e029d19f72], en zorg dat de toegang voor Anderen op "Alleen lezen" staat.

O ja, en je hoeft de pagina niet index.html.nl te noemen — index.html is ook al goed. Dat .nl erachter kun je gebruiken als je de pagina in meerdere talen beschikbaar wilt maken: stel dat je een Nederlandse en een Duitse versie van de pagina hebt, dan kun je ze index.html.nl en index.html.de noemen, en de webserver geeft de bezoeker dan automatisch een pagina die overeenkomt met de taal waar zijn of haar webbrowser op ingesteld staat. Het is alleen wel handig om altijd ook een index.html (zonder taalextensie erachter) te hebben, waar de webserver op terug kan vallen als geen van de gewenste talen beschikbaar zijn.

In dit door Jakko genoemd info over index.html.nl staat (bij Eigenaar en bevoegdheden): bij Anderen staat "Alleen lezen" bij Eigenaar "roel", waar bij er voor Toegang staat "Lezen en schrijven"

en onverminderd blijft na het intikken van
http://localhost/ (en de webpagina’s geplaatst in Bibliotheek/Webserver/Documents/)
nog steeds zo dat we geen index.html.nl pagina te zien krijgen

VRAAG: heeft iemand idee waaraan dit kan liggen?

Gebruik i.p.v. localhost eens een ip-adres : [b:13a0e56489][url=http://127.0.0.1]127.0.0.1[/url][/b:13a0e56489] (dat is het ip van localhost). Ik heb het ook een tijdje gehad, maar na een paar dagen was het weer over ... maar ik gebruik altijd het ip, ipv 'localhost.

[quote:955e520871="roel van gbb"]In dit door Jakko genoemd info over index.html.nl staat (bij Eigenaar en bevoegdheden): bij Anderen staat "Alleen lezen" bij Eigenaar "roel", waar bij er voor Toegang staat "Lezen en schrijven"[/quote:955e520871] Dat zou allemaal goed moeten zijn, dus daar gaat m'n theorie :)

[quote:955e520871=“roel van gbb”]VRAAG: heeft iemand idee waaraan dit kan liggen?[/quote:955e520871]
En wat als je intikt: http://localhost/index.html.nl ? Of als dat niet werkt, haal dan eens het .nl van de bestandsnaam af en probeer http://localhost/ nog eens.

Een andere oorzaak van het niet kunnen vinden van de homepage, maar dat is misschien wat ver gezocht, zou kunnen zijn dat er veranderingen zijn gemaakt in de Apache configuratie file. Die is te vinden in /etc/httpd/httpd.conf. Je zou de datum van die file kunnen controleren. Als die nieuwer is dan de installatie van je systeem heeft iets of iemand er iets aan veranderd. Als dat zo is zou je kunnen kijken of de volgende regel er nog in voor komt: [code:1:eda561f8b5]DocumentRoot "/Library/WebServer/Documents"[/code:1:eda561f8b5]

....en omdat ik nu van huis ben, kan ik einde van deze werkweek dit weer verder oppakken, dat wil ik heel graag gaan doen! wordt vervolgd, na deze werkweek dus!

ik heb even mee gelezen met dit topic, en ik snap het allemaal. Het enige wat ik niet snap, is hoe ik een zelf gemaakte website(bijvoorbeeld in iWeb) online kan zetten. Het is tot nu toe alleen nog gelukt om personen uit mijn netwerk op mijn webserver te krijgen. Die zien dan ook de website die ik gemaakt heb. Iemand een idee hoe ik deze website online kan zetten??

ik was er net aan toe om jullie te melden dat ik een andere weg ben gaan volgen, ik hou er rekening mee dat met experimenteren er zaken zijn vervuild

en: om het cms drupal te laten draaien is er een andere weg:
downloaden van MAMP (= Mac - Apache - MySQL - PHP) van www.mamp.info,
echt een kind kan de was doen!
ik leerde het op http://buytaert.net/drupal-workshop-in-antwerp
dat was bijzonder leerzaam & leuk

door het gegrasduin hierboven heb ik wel, heel wat onderscheidend vermogen in alle termen en ander jargon gekregen: dank voor jullie bijdragen!

[quote:9947a6a59e="trust_simon"]Iemand een idee hoe ik deze website online kan zetten??[/quote:9947a6a59e] De vraag is hier: wat wil je precies?

Wil je de website laten staan op je computer thuis, maar zo dat hij beschikbaar is voor iedereen op het hele Internet? Of heb je ergens (bijvoorbeeld bij je internetprovider) ruimte om een website te maken, en wil je je iWeb-site daar hebben?

In het eerste geval zul je moeten zorgen dat in de firewall van je computer poort 80 openstaat. (Als je gewoon de ingebouwde webserver van OS X gebruikt is dit meestal al wel het geval — anders zouden de mensen op je lokale netwerk er ook niet bij kunnen.) Daarnaast moet je instellen dat de modem/router in je netwerk poort 80 doorgeeft aan poort 80 van je computer; hoe dit moet is afhankelijk van de router die je gebruikt, maar waar je naar moet zoeken in de instellingen is “port forwarding”. Zorg dat je computer een vast IP-adres heeft (ook dit kun je in de router instellen), want anders verandert z’n IP-adres elke keer dat je hem aanzet, en kan de router dus moeilijk naar de goede computer forwarden. Als het goed is, zou dit voldoende moeten zijn voor buitenstaanders om je site te kunnen bereiken. Let wel: je kunt dit meestal niet kijken of het ook werkt, omdat je zelf niet naar je eigen externe IP-adres kunt gaan; gebruik je echter een WWW-proxy (dat kun je instellen bij Systeemvoorkeuren -> Netwerk -> Configureer -> Proxy’s) dan kun je het wel controleren.

Mogelijkheid 2 is, zoals gezegd, dat je de website op een externe server plaatst. Hiervoor heb je meestal een FTP-programma nodig, waarvoor je vele opties hebt (Google zal je wel kunnen helpen er eentje te vinden). Om uit te zoeken hoe je precies de website moet uploaden kijk je bij de instructies van de aanbieder van je website, want ook dit verschilt per provider.