Apart programmeren-forum

Hallo

Op dit moment hebben we een forum genaamd “Cocoa en Carbon”. Mij valt het op, als je echt iets zoekt over cocoa of carbon, dat je redelijk goed mag zoeken tussen alle andere scripting en programmeertalen die hier besproken worden.
Zou het dan niet beter zijn als er een nieuw forum bijkomt genaamd “programmeren”, en een apart forum voor “Cocoa en Carbon”, aangezien dit toch de meest mac-gerelateerde programmeertaal is. Ik weet wel dat het onderschriftje “Alle vragen over programmeren op de Mac” vermeldt, maar misschien kan de forumtitel dan toch aangepast worden :slight_smile:
Hoe specifieker je het forum kan opdelen, hoe minder zoek- en browse-werk er aan te pas komt om te vinden wat je precies wilt, lijkt mij. Anyway, het is maar een ideetje dat bij mij opkwam :slight_smile:

Ik geloof niet dat er afdoende vragen zijn betreffend Cocoa/Carbon programmeren om een dergelijk forum te kunnen vullen.

Verder ben ik het wel met je eens dat die smerige scripters [b:5cbd19e8fa]ons[/b:5cbd19e8fa] forum vervuilen :evil:

:wink: :wink:

Bestaan er eigenlijk ook specifieke programmeer-forums (in het Nederlands dan)? Of moeten wij die nog oprichten :D

http://e-programmeur.e-dot.nl/

maar dat is absoluut niet mac-georienteerd…

tijd voor n mac only programmer forum dus :P

Internationaal gezien zijn er genoeg. En voor een Nederlandstalig forum is niet genoeg animo denk ik.

Ik wil er wel een maken...

Maar ik ken geen PHP…

Moet je daar geen speciale provider voor hebben?

n phpbb wil ik ook wel in elkaar steken.. maar niet om na 2 weken weer dood te bloeden :) weet inderdaad niet of er genoeg interesse is in cocoa programming zou in elk geval wel interessant zijn om in dezelfde taal je mening/problemen te kunnen delen op een specifiek daarvoor voorzien forum ofzo..

Ik denk dat voornamelijk 'newbies' interesse hebben in ondersteuning in het Nederlands.

Mijn advies is doe het niet, en ga gewoon naar een engelstalig forum. Mocht je je ooit bij ‘de grote jongens’ willen voegen, zul je toch in het Engels moeten converseren.

[quote:b6f33f55a2="Reflex"]Ik denk dat voornamelijk 'newbies' interesse hebben in ondersteuning in het Nederlands. Mijn advies is doe het niet, en ga gewoon naar een engelstalig forum. Mocht je je ooit bij 'de grote jongens' willen voegen, zul je toch in het Engels moeten converseren.[/quote:b6f33f55a2] Aan je taal te zien wil jij je waarschijnlijk bij 'de grote jongens' rekenen. ( Wie zijn dat in godsnaam ?) Is het al bij je opgekomen dat het voor een nieuwkomer eenvoudiger is te starten in een moedertaal.

Ik zeg niet dat ik me bij de grote jongens reken. Wel dat ik met ze omga ;) Wie dat zijn? mensen als jij en ik, maar zij hebben 'het' al gemaakt.

En het kan best zo zijn dat het makkelijker is om in het Nederlands te beginnen, dat lijkt me uberhaubt de enige reden voor zulks forum. maar ik denk gewoon dat het geen zin heeft. Kijk naar eprogrammeurs.nl die specialiseert zich niet eens op een bepaald vlak, maar heeft maar een kleine userbase…

Echt, kom over die taaldrempel heen, en ga gewoon naar een internationaal forum, waar veel meer kennis zit.

Toch blijf ik erbij dat een beginner best op een nederlandstalig forum begint. Mijn vader wou starten met C# maar geraakt gedemotiveert omdat hij weinig vond in het nederlands. Nu heeft hij een nederlandstalig boek gekocht en is hij vertrokken. Voor het starten is de engelstalige wereld gewoon te groot en kun je door de bomen het bos niet meer zien.

Kan je hier anders enkele (internationale) fora over Cocoa delen met ons? Lijkt me interessant om die uit te wisselen.

[quote:daabe4152e="LoveBug356"] Mijn vader wou starten met C# maar geraakt gedemotiveert omdat hij weinig vond in het nederlands.[/quote:daabe4152e] Als je een beetje serieus wilt programmeren zal je toch aan het engels moeten, bijna alle documentatie, tools en software die je nodig hebt zijn in het engels. Het is ook een beetje zinloos om het in het nederlands te doen, alles in het engels kost geen extra moeite en waarom zou je de boel kunstmatig beperken tot het relatief kleine groepje nederlanders.

http://lists.apple.com/mailman/listinfo/cocoa-dev http://www.omnigroup.com/developer/mailinglists/macosx-dev/ http://www.cocoadev.com

[quote:6d4ba451db="Aaargh!"]Als je een beetje serieus wilt programmeren zal je toch aan het engels moeten, bijna alle documentatie, tools en software die je nodig hebt zijn in het engels. Het is ook een beetje zinloos om het in het nederlands te doen, alles in het engels kost geen extra moeite en waarom zou je de boel kunstmatig beperken tot het relatief kleine groepje nederlanders.[/quote:6d4ba451db]

Voor u en ik is dit logisch maar voor een beginner absoluut niet. Als je het niet gewent bent engels te lezen ga je zeker niets kunnen leren in een “vreemde” taal. Daarom is de start bij veel mensen nodig in het nederlands.
Veel mensen hebben niet de nood om “serieus” te programmeren, maar willen gewoon door het programmeren kleine praktische problemen oplossen. Foto’s ordenen, automatisch naar internet uploaden,…,… Voor zo een toepassingen kom je zeker toe met “… voor Dummies”.

Ik zie gewoon dat het gelukt is door de nederlandstalige documentatie.

P.S.: Nu kan hij ook zijn weg vinden door de engelstalige doucmentatie van de API’s. Omdat hij in het nederlands geleerd heeft hoe dit moest.

[quote:6a259ff46f="LoveBug356"] Voor u en ik is dit logisch maar voor een beginner absoluut niet. Als je het niet gewent bent engels te lezen ga je zeker niets kunnen leren in een "vreemde" taal. Daarom is de start bij veel mensen nodig in het nederlands. [/quote:6a259ff46f] Als het wat freubelwerk is maakt het niet zo veel uit (in hoeverre kan je dan van programmeren spreken?). Als je wel serieus bezig wilt kan je maar beter eerst zorgen dat je fatsoenlijk engels kan, anders kom je niet ver en kan je net zo goed helemaal niet beginnen.

[quote:d1df17907c="Aaargh!"][quote:d1df17907c="LoveBug356"] Voor u en ik is dit logisch maar voor een beginner absoluut niet. Als je het niet gewent bent engels te lezen ga je zeker niets kunnen leren in een "vreemde" taal. Daarom is de start bij veel mensen nodig in het nederlands. [/quote:d1df17907c] Als het wat freubelwerk is maakt het niet zo veel uit (in hoeverre kan je dan van programmeren spreken?). Als je wel serieus bezig wilt kan je maar beter eerst zorgen dat je fatsoenlijk engels kan, anders kom je niet ver en kan je net zo goed helemaal niet beginnen.[/quote:d1df17907c]

So true :slight_smile:

Daarbij, als je het echt wilt, lukt het wel. Toen ik 8 was begon ik in een engels programmeerboek. Terwijl ik toen, overbodig om te vermelden eigenlijk, geen engels kon. Toch was er resultaat…

Voor de MS-haters onder ons, het was zelfs een boek van Microsoft. groot dik zwart boek met gouden letters erop…

[quote:a7569b4942="Reflex"].... Toen ik 8 was begon ik in een engels programmeerboek. Terwijl ik toen, overbodig om te vermelden eigenlijk, geen engels kon. Toch was er resultaat.....[/quote:a7569b4942] En is het dan zo onbegrijpelijk dat niet iedereen zo een talenten heeft ?

[quote:862cf5027b="LoveBug356"] En is het dan zo onbegrijpelijk dat niet iedereen zo een talenten heeft ?[/quote:862cf5027b] Da's niet onbegrijpelijk, da's niet meer dan logisch.

Maar is het zo onbegrijpelijk dat mensen zonder aanleg voor programmeren zich hier beter gewoon niet mee kunnen bezighouden. Ga iets doen waar je wel goed in bent!

Iemand zonder aanleg zal nu eenmaal nooit een echt goede programmeur worden, ik heb zelf vaak genoeg gezien dat zo iemand met veel pijn en moeite z’n programmeervakken haalt, maar het echte inzicht komt niet.