Apple computer aanschaffen voor videobewerking

Hallo luitjes!

Ik ben nieuw hier op het forum omdat ik op zoek ben naar ervaringen en informatie op het gebied van Apple computers. Je ziet hier de Imacs,Powerbooks,G4 en G5’s voorbijvliegen, waardoor ik door de bomen het bos niet meer kan zien.

Voor mijn bedrijfje en voor school ben ik op zoek naar een Apple die ik bijna alleen voor videobewerking wil gaan gebruiken. Alleen nu is de vraag: [b:db5ec3537d]WAT voor computer moet ik aanschaffen? Welk model raden jullie mij aan om goed,snel,stabiel en lekker mee te kunnen werken?[/b:db5ec3537d]

Aan de vele topics te zien zijn jullie goed behulpzaam met dit soort dingen, en daarom hoop ik op een paar reacties waar ik wat aan heb! :slight_smile: . Mijn budget ligt rond de 1500 euro.

P.S: Hoe zit het met de aanschaf van software etc? Ik weet dat er niet over gepraat mag worden, maar is het eventueel vrij gemakkelijk om bijv. FCP op een niet helemaal legitieme manier te kunnen bemachtigen?

Alvast super bedankt voor de reacties!

Met dat budget en geen wens om mobiel te zijn, moet je gewoon voor de core duo iMac gaan. En ja, er is op minder legale wijze net zo makkelijk aan software te komen, al moet je even een maandje wachten op een intel versie van Final Cut.

Over dat niet legitieme FCP moet je toch eens nadenken als je het voor bedrijfsdoeleinden gaat gebruiken hoor. Voor de rest zal een iMac Core duo het beste zijn voor je budget. (maar een Power Mac G5 is eerder aan te raden voor het zwaardere werk).

Overigens welkom op het forum 8)

Dank je voor je snelle reactie! Waarom zou ik voor de Dual Core moeten gaan volgens jou? Ik ben ben nog wel een maandje zoet met het geld bij elkaar krijgen, dus op zich is dat geen probleem :)

[quote:2585532bbd="Paulster"]P.S: Hoe zit het met de aanschaf van software etc? Ik weet dat er niet over gepraat mag worden, maar is het eventueel vrij gemakkelijk om bijv. FCP op een niet helemaal legitieme manier te kunnen bemachtigen?[/quote:2585532bbd]

Nee, NATUURLIJK kan dat niet. Alle Mac-gebruikers kopen vanzelfsprekend netjes alles.

En Bittorrent, Limewire en Aquisition worden door Mac-gebruikers alleen maar gebruikt om zelf gemaakt werk te verspreiden.

:wink:

[quote:8145d813de="Paulster"]Dank je voor je snelle reactie! Waarom zou ik voor de Dual Core moeten gaan volgens jou? Ik ben ben nog wel een maandje zoet met het geld bij elkaar krijgen, dus op zich is dat geen probleem :)[/quote:8145d813de] Ik zou gaan voor een "oude" imac die is stukken goedkoper en omdat de 2 maanden oude modellen het altijd heel goed deden, dus een prima keuze. Je bent zo een paar hondert euro goedkoper uit. Ik heb zelf ook een 1-mac incl i-sight gekocht 2 maand geleden toen de duo core's er nog niet waren en het video bewerken loopt als een trein. Zeker met i-movie en i-dvd die gratis worden meegeleverd bij aanschaf van een mac

[quote:2ee75297eb]Nee, NATUURLIJK kan dat niet. Alle Mac-gebruikers kopen vanzelfsprekend netjes alles.

En Bittorrent, Limewire en Aquisition worden door Mac-gebruikers alleen maar gebruikt om zelf gemaakt werk te verspreiden.
[/quote:2ee75297eb]

Je scheert nu alle mensen over één kam, heus niet ALLE mac gebruikers zullen alles kopen en/of p2p netwerken alleen maar gebruiken om zelf gemaakt werk te verspreiden.

Bovendien is het downloaden van materiaal met copyright via p2p wel toegestaan in de Ned. wet.
Alleen uploaden ervan is weer wel illigaal.

[quote:1c607b0fcf="KarelWillem"][quote:1c607b0fcf="Paulster"]P.S: Hoe zit het met de aanschaf van software etc? Ik weet dat er niet over gepraat mag worden, maar is het eventueel vrij gemakkelijk om bijv. FCP op een niet helemaal legitieme manier te kunnen bemachtigen?[/quote:1c607b0fcf]

Nee, NATUURLIJK kan dat niet. Alle Mac-gebruikers kopen vanzelfsprekend netjes alles.

En Bittorrent, Limewire en Aquisition worden door Mac-gebruikers alleen maar gebruikt om zelf gemaakt werk te verspreiden.

:wink:[/quote:1c607b0fcf]
Wel is het denk ik aangewezen dat als je programmas professioneel in een bedrijfsomgeving gaat gebruiken het beter is van het legaler te doen. Ik spreek niet over de huis-en-tuin Maccer.

hoi Paulster,

ik zou toch voor de nieuwe iMac intel Core Duo gaan.
Nu is nog niet alle software een Universal Binary, maar het is allemaal in ontwikkeling.
Als de software eenmaal UB is, is je snelheidswinst behoorlijk te noemen.
Ikzelf ben geen pro gebruiker, maar de software die ik gebruik, die al een UB is, is behoorlijk
in performance toegenomen. Voor de software die nog op zich laat wachten (zoals in mijn geval Adobe Photoshop Elements 3 of 4) is het even niet anders. Er is mee te werken, zij het niet supersnel.

Ik denk dat uiteindelijk de snelheid van de Intel machine superieur is aan de G5.

Marcel

[quote:80d6474063="Mengelmoes"]Je scheert nu alle mensen over één kam, heus niet ALLE mac gebruikers zullen alles kopen en/of p2p netwerken alleen maar gebruiken om zelf gemaakt werk te verspreiden.

Bovendien is het downloaden van materiaal met copyright via p2p wel toegestaan in de Ned. wet.
Alleen uploaden ervan is weer wel illigaal.[/quote:80d6474063]

Ik zie hier iemand die nog geen kaas heeft gegeten van stijlfiguren. In dit geval de hyperbool en omkering. Maakt verder niet uit, maar Appel/Windowsmoes: het is een grapje…

:lol:

Thanks voor alle reacties, zo te zien moet ik dus voor die Dual Core gaan? Nou dan ga ik me daar eens in verdiepen! 8)

@Paulster: G5 is vanaf EUR 2069 (en dan heb je nog geen scherm), Intel iMac vanaf EUR 1379, met jouw budget is de keus dan snel gemaakt.

@appelmoes_windowsmoes: Downloaden van Software is niet legaal (freeware, shareware en/of trailversies mag je natuurlijk wel legaal downloaden).

[quote:e6ce9da5dd="botoo"]@Paulster: G5 is vanaf EUR 2069 (en dan heb je nog geen scherm), Intel iMac vanaf EUR 1379, met jouw budget is de keus dan snel gemaakt.

@appelmoes_windowsmoes: Downloaden van Software is niet legaal (freeware, shareware en/of trailversies mag je natuurlijk wel legaal downloaden).[/quote:e6ce9da5dd]

Jawel op p2p netwerken mag je bestanden (muziek enzo) waar je geen copyright over hebt downloaden, en dat is legaal, maar als je die bestanden daarna ter beschikking stelt voor andere p2p gebruikers, ben je weer wel illigaal bezig.

(bron: Computer totaal!)

Maar het ging over software als FCP en niet over muziek bestanden. Je mag iig geen geld verdienen met producten waarbij je software gebruikt waar je geen licensie voor hebt.

[quote:fcb0748f5a="appelmoes_windowsmoes"]Jawel op p2p netwerken mag je bestanden (muziek enzo) waar je geen copyright over hebt downloaden, en dat is legaal, maar als je die bestanden daarna ter beschikking stelt voor andere p2p gebruikers, ben je weer wel illigaal bezig.

(bron: Computer totaal!)[/quote:fcb0748f5a]Oké… een programma als FCP ‘mag’ je dus downloaden. Maar niet gebruiken. Omdat je niet voor de licentie hebt betaald. In het geval van controle ben je dus gewoon (terecht) de penis: u rijdt in een gejatte auto waarvan u wist dat deze gejat is.

Voor zwaar FCP-gebruik is een (2e handse) PowerMac G5 overigens een prima optie. Zeker ivm uitbreidingsmogelijkheden van het geheugen. Even (een paar maanden) doorsparen met je bedrijfje en je gaat voor goud. Met een beetje mazzel is er tegen die tijd de opvolger ook nog.

Ik blijf me overigens verbazen over het feit dat mensen wel een budged opstellen voor hardware en er ondertussen vanuitgaan dat we de software er wel bijjatten…

Met een (2de hands) iMac G5 en final cut express kan je leuke dingen doen. Zorg wel voor intern geheugen: 1 Gb is altijd handig.

Wanneer je videobewerking gaat doen, voor business, lijkt het me handig te kijken of de software die je wil gaan gebruiken ook native voor die intels beschikbaar is. Is het er nog niet, dan kan het wel onder rosetta, maar dat gaat langzamer, zeggen ze. (nee, zo'n ervaringsdeskundige ben ik niet). Als tijd geld is, is dat iets om rekening mee te houden. Misschien is een G5 dan verstandiger. Is FCP al voor intel?

Die iMac lijkt me voor het budget de beste optie inderdaad.

[offtopic over (il)legale software]

Even de auteurswet erbij gepakt.

Software is een ‘werk’ dat onder de auteurswet valt.

Je mag [u:689e28b290]voor eigen gebruik, [b:689e28b290]zonder[/b:689e28b290] commercieel oogmerk[/u:689e28b290] reproduceren & gebruiken.

Wat niet mag is [i:689e28b290]openbaren[/i:689e28b290] (in het geval van software / mp3 / etc: uploaden / online beschikbaar stellen)
Uit commercieel oogmerk software dupliceren (i.e downloaden!) dus uitdrukkelijk NIET volgens de Auteurswet. [size=9:689e28b290]Wat ik me nu ineens afvraag… Hoe zou dat zijn in de non-profit sector?[/size:689e28b290] :sealed:

Vervolg van software is de licentie. Je mag het wel kopieren, voor eigen gebruik, maar vervolgens zit je nog aan licenties vast. Daar heeft de Aw helemaal niets mee te maken. Een licentie is een overeenkomst tussen de softwarebouwer en de eindgebruiker. En doorgaans is het gebruik van software die “netjes is gedupliceerd voor eigen gebruik” in strijd met de licentie. Het downloaden van een licentiecode om een programma te kraken ook.

[/offtopic]

[quote:3feba83a36="Pieces"]Je mag [u:3feba83a36]voor eigen gebruik, [b:3feba83a36]zonder[/b:3feba83a36] commercieel oogmerk[/u:3feba83a36] reproduceren & gebruiken.[/quote:3feba83a36]Ja, na [i:3feba83a36]aanschaf[/i:3feba83a36] van de software. Zou lekker zijn, ineens is alles gratis als het maar geen geld opleverd...

Om nog heel even offtopic te blijven...

[quote:c68a53a6d7=“FreekMac”][quote:c68a53a6d7=“Pieces”]Je mag [u:c68a53a6d7]voor eigen gebruik, [b:c68a53a6d7]zonder[/b:c68a53a6d7] commercieel oogmerk[/u:c68a53a6d7] reproduceren & gebruiken.[/quote:c68a53a6d7]Ja, na [i:c68a53a6d7]aanschaf[/i:c68a53a6d7] van de software.
Zou lekker zijn, ineens is alles gratis als het maar geen geld opleverd…[/quote:c68a53a6d7]

Klopt. Maar dat valt buiten de Auteurswet… Aan software zit doorgaans nog een extra overeenkomst vast tussen de softwarebouwer / gebruiker.

[quote:c68a53a6d7=“Dreamweaver licentie”]
(a) Subject to Section 2(b), you may install and use the Software on a single computer; OR install and store the Software on a storage device, such as a network server, used only to install the Software on your other computers over an internal network, provided you have a license for each separate computer on which the Software is installed and run. [/quote:c68a53a6d7]

Punt is dat, wanneer je de software van het internet kopieert, je de licentie nog niet hebt, waardoor [i:c68a53a6d7]dat gebruik[/i:c68a53a6d7] illegaal is (omdat de softwarebouwer dat zegt).
Mijn punt is, dat dit niet binnen de auteurswet valt en dus ook niet binnen de vraag of je al dan niet mag downloaden van internet. Die licentie is juridisch iets heel anders dan wat de Auteurswet bepaalt en kent dus andere voorwaarden / spelregels.

Uiteindelijk, als je software van het internet plukt, is het allemaal retelegaal… tot je het programma opstart, want dat mag van de softwarebouwer niet Hij waarschuwt je daar ook voor, wanneer je de software wil installeren.

[u:c68a53a6d7]Tenzij[/u:c68a53a6d7] het hypothetische geval dat de softwarebouwer z’n licentie niet goed voor elkaar heeft, of (minder hypothetisch)wanneer de licentie in dergelijke verspreiding voorziet (GPL etc.).
Voor programma’s als FCP, Dreamweaver, Office et cetera voorziet de licentie niet in duplicatie en is het gebruik van een duplicaat-licentie verboden.

Voor zover het over mp3 gaat (en andere zaken die door niets anders dan de Aw worden beheerd), gaat je stelling van gratis en voor niets trouwens wel op… Daar is immers geen licentie voor. Het is alleen vraag of je het netjes vindt om zonder te betalen van andermans energie, moeite en talenten wil profiteren…

[edit: anders ga ik eens leesbaar schrijven… kromme zinnen rechtgetrokken…]