[b:fd0b8339cd]Apple, Microsoft en Google werken aan een tablet-pc, een toetsenbordloze computer. Zitten we daarop te wachten? De pc’tjes bestaan al jaren, maar werden nooit een succes.[/b:fd0b8339cd]
Voormalig Microsoft-topman Bill Gates had er alle vertrouwen in toen hij in 2001 de tablet-pc introduceerde en voorspelde dat we in 2006 vooral op dergelijke apparaatjes zouden werken. Hij liet zelfs een paar protypes zien. Een jaar later bracht Microsoft een speciale versie van Windows uit, bedoeld om op tablet-pc’s te draaien. En toen werd het stil. Erg stil.
Niet dat computerfabrikanten stilzaten, integendeel. HP Compaq, Lenovo, Dell en Toshiba brachten in de loop der jaren computers uit die door kunnen gaan voor tablet-pc’s. Kenmerkend voor een tablet-pc is dat hij alleen bestaat uit een scherm, maar omdat de touchscreen-technologie nog geperfectioneerd moest worden, waren de eerste tablets vaak nog voorzien van een uitklapbaar toetsenbord, of werden ze bediend met een pennetje.
Geruchten
De laatste weken gonst het van de geruchten dat Apple eind deze maand de iSlate aankondigt, een soort uit de kluiten gewassen iPhone. De gebruiker bedient het apparaat via het scherm en kan net als op de iPhone applicaties kopen in de online winkel van Apple. De iSlate zou vooral gericht zijn op multimedia: muziek luisteren, films kijken en spelletjes spelen. Daarnaast kan de gebruiker boeken en kranten lezen en natuurlijk internetten.
Daarmee lijkt de iSlate een brug te slaan tussen de steeds geavanceerder wordende telefoons en de aloude laptop of desktop. Het apparaat zou in maart of april op de markt komen en rond de 800 dollar gaan kosten.
Microsoft zou deze week op de Consumer Electronics Show in Las Vegas de plannen voor zijn tablet-pc Courier bekendmaken, net iets eerder dan Apple dus. Het apparaat komt vermoedelijk alleen net iets láter dan de iSlate op de markt: medio 2010. De Courier zal waarschijnlijk over twee schermen beschikken, een speciale versie van het besturingssysteem Windows 7 gebruiken en door Hewlett-Packard gemaakt worden.
Om het feest compleet te maken komt ook Google volgens de geruchten met een tablet-pc, geproduceerd door het Taiwanese HTC, dat ook de eergisteren aangekondigde Google-telefoon Nexus One maakt. Het apparaat draait op Chrome OS, het besturingssysteem van Google. HTC zou zelf met een tablet komen die met Android werkt, het besturingssysteem voor telefoons van Google.
Consument
Zo, bent u er nog? Zo stil als het sinds de woorden van Bill Gates was, zo luidruchtig lijkt het de komende jaren op dit gebied te gaan worden. Maar zit de consument te wachten op alweer een nieuw apparaat? Dat lijkt er niet zoveel toe te doen. Giganten als Microsoft, Apple en Google blinken er in uit een markt te creëren voor hun producten. Vooral Apple zou wat dat betreft een grote rol kunnen spelen als het een iPhone-achtig apparaat op de markt brengt. Net zoals het met de iPhone de trend zette voor smartphones, zal de iSlate voor tablet-pc’s de norm worden. Van de nieuw gecreëerde markt profiteren ook de andere fabrikanten.
De bemoeienis van Apple is trouwens geen garantie voor succes. Eind jaren tachtig bracht het bedrijf onder de naam Newton de voorloper van de tablet-pc uit: een serie handcomputertjes met agenda, adresboek en notitieblok. Het werd niet het beoogde succes, onder meer omdat de handschriftherkenning niet goed werkte en het apparaat was te groot en te duur. Vijf jaar later trok Apple de stekker uit het project.
Bron: depers.nl