Apple start test met IP protocol via FireWire

Apple heeft een preview release vrijgegeven van een uitbreiding op MacOS X waarmee het mogelijk is om data tussen verschillende computers uit te wisselen over FireWire waarbij gebruik wordt gemaakt van het internet protocol TCP/IP. Standaard zijn alle huidige Apple computers uitgerust met één of meer FireWire, ook wel bekend als IEEE 1394, aansluitingen.

Apple is niet de eerste die TCP over FireWire op de markt brengt. Op het x86-platform is deze techniek al langere tijd beschikbaar wanneer men gebruik maakt van Windows Millenium of Windows XP. Deze besturingssystemen hebben namelijk van huis uit ondersteuning voor TCP/IP over FireWire. Ook is er al geruime tijd de mogelijkheid om een directe FireWire verbinding tussen computers te maken met behulp van software van het Griekse bedrijf Unibrain. Het voordeel van deze laatste oplossing is dat de snelheid hoger ligt dan bij TCP/IP over FireWire, omdat het gebruikte protocol simpeler is en dus minder overhead biedt, aldus het bedrijf.

FireWire kabelEen van de grote voordelen van TCP/IP over FireWire is dat de snelheid aanzienlijk hoger ligt dan bij 100Mbit Ethernet verbindingen. FireWire heeft een theoretische maximale bandbreedte van 400Mbit, waardoor de theoretische maximale snelheid op zo’n 40MB/sec zou komen. In de praktijk is het echter aanzienlijk minder. In een test van PC Buyers Guide haalde men een snelheid van ruim 14MB/sec onder Windows. In dezelfde grafiek is te zien dat met 100Base-TX Ethernet een snelheid van 9,8MB/sec werd behaald. Unibrain weet echter met hun software een snelheid te behalen van 24MB/sec op een Apple-computer. Deze snelheid is ongeveer gelijk aan de praktische snelheid van GigaBit Ethernet, waarbij FireWire dus aanzienlijk goedkoper is. Een nadeel van TCP/IP over FireWire is dat de lengte van de FireWire kabel maximaal 4,5 meter mag zijn. Hierdoor is het dus niet geschikt als directe vervanger van een (klein) Ethernet-netwerk. Voor dit probleem zijn echter ook al oplossingen aan het verschijnen. Zo zijn er reeds FireWire-to-fiber converters, waarmee het mogelijk is om een FireWire signaal over een afstand van 40km te transporteren. Daarnaast zijn er FireWire repeaters op de markt, waarmee de afstond ook vergroot kan worden.

De implementatie van Apple voor TCP/IP over FireWire maakt gebruik van hun Rendezvous techniek, waarmee automatisch apparaten op een netwerk kunnen worden gedetecteerd. Hierdoor is het theoretisch mogelijk om een computer aan te sluiten op een netwerk zonder dat verder configuratie nodig is. De mogelijkheden van TCP/IP over FireWire zijn overigens niet beperkt tot de communicatie tussen twee computers. Het is namelijk mogelijk om een FireWire HUB te gebruiken, waardoor het mogelijk is meerder computers met elkaar te verbinden via FireWire. In de toekomst worden er nog hogere snelheden mogelijk. Er gaan namelijk geruchten dat Apple IEEE 1394b, ook wel bekend als Gigabit 1394, zal implementeren. Met deze techniek zijn snelheden tot 800Mbit mogelijk. Daarnaast zijn er ook nog de hardnekkige geruchten over Apple’s GigaWire. Deze techniek wordt momenteel door Apple ontwikkeld, maar het bedrijf houdt angstvallig details hierover geheim. Vermoed wordt dat dit een vergelijkbare techniek is als FireWire, echter met een hogere snelheid.

Firewire logoNow the IP over FireWire Preview Release adds support for using the Internet Protocol - commonly known as TCP/IP - over FireWire. With this software installed, Macintosh computers and other devices can use existing IP protocols and services over FireWire, including AFP, HTTP, FTP, SSH, etc. In all cases, Rendezvous can be used if desired for configuration, name resolution, and discovery.

The preview release adds a new Kernel Extension that hooks into the existing network services architecture. Using the existing Network Preferences Pane, users can add FireWire as their IP network node to connect and communicate between two machines.

Theoretisch zou het in de toekomst dus mogelijk moeten zijn om via FireWire een Windows-PC op een Mac aan te sluiten. In de praktijk is dit echter nog niet mogelijk. Er is ook een project die TCP/IP over FireWire voor Linux mogelijk wil maken.

Ik had het al vanmorgen geprobeerd en geinstalleerd en het werkt! Althans het firewirenetwerk.Pefect en SNEL! Ben er nog niet in geslaagd om via firewire gebruik te maken van een andere Mac die is aangesloten op internet.Moet alle instellingen nog een keer nalopen. Als dat lukt is het zeker interressant voor mensen die hun modem nog niet willen(of kunnen) tweaken(garantie?)en een met een 2e Mac willen internetten zonder extra netwerkkaart.Door gebruik van de firewirepoort als extra netwerkpoort,op de als server fungerende 1e Mac. Zo zou dit ook met portables kunnen.

voor geinterresseerden:

http://developer.apple.com/firewire/IP_over_FireWire.html

Aha, heb je het ook al geprobeerd tussen windows en apple??

Ik heb geen windowsmachine met firewire,m'n buurman wel,gaan we nog doen,ik hou je op de hoogte.

bij mij waren na de installatie al mijn voorkeuren van mijn internetaccount weg. Leuk als die op internet staan en je het niet uit je hoofd weet! Maar hij doet het nu weer gelukkig :)

Ganymedus: Hey je dit hele stukje zelf geschreven of ergens vandaan??

Gekopieerd, ik schrijf zelf niet meer, heb wel geschreven op die site. Maar pfff op een gegeven moment krijg je het te druk