ASUS' 31.5-inch 4K monitor...

http://www.engadget.com/2013/07/01/asus-taking-preorders-for-4k-monitor/

Wellicht indicatie van specificaties nieuwe Apple monitoren…? Als er nog nieuwe Apple monitoren komen…

http://www.theverge.com/2013/6/4/4394294/asus-4k-monitor-price-release-date-and-retina-compatibility

Moet er wel een Mac zijn die het aankan. Op dit moment alleen een Mac Pro.

Iedere Mac van nu kan het aan, als de Asus het maar aan kan. Alleen gaat 60Hz hws niet lukken, maar dat boeit niet. Als de Asus 30/25/24Hz ondersteunt kan het gewoon over DP en HDMI (windows, onder OSX is de bitrate beperkt). Beetje tweaken met SwitchresX maar dat is te overzien.

En ik snap alle poeha over 4K niet. Vergeet niet dat er al in 2003 een 22 inch 3840x2400 monitor te koop was van IBM en IIyama. Die draaide gewoon op DVI.

DVI kan niet hoger dan 1920x1200 dus wat doen ze om toch een resolutie als 2560x1600 te kunnen doen? Gewoon 2 DVI linkjes aan elkaar koppelen want dan heb je 2x 1920x1200 (3840X2400). Geef je er ook eventjes een mooi naampje aan: dual link DVI. DisplayPort schijnt het ook te kunnen met versie 1.2. Laat Thunderbolt nou DisplayPort 1.1a zijn en de Intel HD 4000 ook… Reden waarom dat wat lastig is bij heel veel hardware vandaag de dag en waarom Macs van nu het niet aan kunnen. Het is het totaalplaatje waar je naar moet kijken, niet alleen de aansluiting op het scherm.

Iep, 2x 1920x1200 is 3840x1200, heb je niet veel aan.
HDMI gaat trouwens wel verder dan dual-link DVI, en ook oude HDMI (zoals OSX m aanstuurt, ook al kan de videokaart prima HDMI 1.3 en 1.4 aan) is met wat trucjes tot hogere resoluties in staat mits je de refresh omlaag schroeft.
Grootste boosdoener is vooralsnog OSX, niet de hardware. Onder bootcamp kan er veel meer.

Dat ligt aan welke HDMI versie je bedoelt en ook daar geldt dat de videokaart e.d. het ook allemaal maar moet ondersteunen. Juist daar zit nu het probleem. Grote boosdoener is dus niet OS X maar de hardware (TB en videokaart). Onder bootcamp kan er dan ook helemaal niet veel anders als in OS X zelf. Vergeet ook niet dat we hier een Thunderbolt chip hebben zitten die z’n video spul moet doorsturen naar de videokaart en dat ook met Macs die alleen mini-DisplayPort kennen je problemen zult hebben omdat het veelal iets van DP++ is wat wordt gesproken en ook dat moet dan maar net weer al die hoge resoluties ondersteunen (wat het niet zonder meer doet; dual link DVI moet niet voor niets via een actieve adapter terwijl single link DVI zonder actieve adapter kan).

Named “Thunderbolt™ 2”, this next generation of the technology enables 4K video file transfer and display simultaneously – that’s a lot of eye-popping video and data capability. It is achieved by combining the two previously independent 10Gbs channels into one 20Gbs bi-directional channel that supports data and/or display.

Current versions of Thunderbolt, although faster than other PC I/O technologies on the market today, are limited to an individual 10Gbs channel each for both data and display, less than the required bandwidth for 4K video transfer. Also, the addition of DisplayPort 1.2 support in Thunderbolt 2 enables video streaming to a single 4K video monitor or dual QHD monitors. All of this is made possible with full backward compatibility to the same cables and connectors used with today’s Thunderbolt.

The result is great news for an industry on the cusp of widespread adoption of 4K video technologies.

Precies en de nieuwe Mac Pro die eind dit jaar ergens beschikbaar komt is de eerste Mac die over Thunderbolt 2 zal beschikken. Dat is dan ook de eerste Mac die 4k schermen zal kunnen aansturen. Dat is niet voor niets 1 van de grote noemers geweest bij de keynote.