ATi Radeon 9800 Pro: herrie

Applecare is langsgeweest en heeft mijn 9600 Pro vervangen door een 9800 Pro. Leuk, dacht ik, een betere kaart en m'n probleem verholpen. Maar het probleem is niet verholpen en die 9800 heeft een 'hele mooi eigen coolerfan' die continue een zoemgeluid produceert. En ik had zo'n stille G5... Geef mij maar die 9600 terug! Hebben anderen ook last van dit geluid met de 9800 Pro, heb ik gewoon pech of heb ik een afdankertje van iemand anders gekregen?

Wolf

De fan van de OEM Radeon 9800 kaart van Apple kan in tegenstelling tot de kaarten van ATI inderdaad een irritant geluid maken.

Dit is wat er destijds in de review op xlr8yourmac.com stond:

[quote:3c4bf1b397]One thing I have noticed - the fan on this particular BTO/OEM 9800 Pro is louder than the one on the retail card I have. This may not be typical but this one is annoying (I can stop the fan with my finger and the noise stops - so it’s clearly from the card’s fan.) I’m going to have to replace that BTO card’s fan with a quieter one, perhaps an aftermarket cooler/fan as the noise frequency/tone is getting on my nerves.[/quote:3c4bf1b397]

Ik heb ook zo'n lawaaiig exemplaar gehad. :oops: Omwisselen lijkt me de beste optie. :wink:

Heb ook een Radeon 9800, klopt een hoop herrie als je de 9600 gewent bent, met een Zalman cooler is weer zo stil als vroeger, en het monteren is niet moeilijk.

http://www.zalmantech.com/

Mieg

Omwisselen hoeft niet perse ;) ik heb in mijn PC ook een Radeon 9800 pro zitten en dit ventilatorje maakt idd best veel geluid. Het is mogelijk om deze ventilator eraf te halen en er een passive koeling op te zetten, heb ik ook gedaan werkt perfect. Zelf heb ik een Zalman ZM80D-HP, zijn verschillende koelers voor verschillende kaarten verkrijgbaar, kijk even rond op de site zou ik zeggen.

http://www.zalmantech.com/

Ik durf alleen niet met zekerheid te zeggen of dit geheel in de G5 past… word er wel een stukje groter door…[/url]

ow mieg was eerder :D

Ik heb ook een ATI 9800, de Special Edition met 256 MB. Die maakte zeker een hoop herrie. Ik heb toen de [url=http://www.xlr8yourmac.com/Graphics/Verax_G03_for_9800/verax_G03_9800_pro_install.html]Verax G03[/url] geinstalleerd. Die is wel duur, maar de kaart maakt geen herrie meer.

Ik heb het probleem verholpen door een Arctic Cooling- VGA Silencer (Rev. 3) te monteren. Het ding kostte 20 euro en werkt prima. Hij blaast de warme lucht naar buiten (de meeste koelers laten de warme lucht binnenin circuleren) en er zit een switch op om het toerental aan te passen.

Voor installatie instructies:
http://www.xlr8yourmac.com/Graphics/VGA_silencer_install/VGA_silencer_install.html
Het lijkt heel ingewikkelder dan het is.

Bedankt voor de reacties. Ik heb geen zin/tijd om te gaan klooien met andere koelers etc dus ik denk dat ik gewoon mijn oude 9600 terug vraag. Ik gebruik mijn G5 alleen voor video- en beeldbewerking (Final Cut Studio/Photoshop) en die 9600 voldoet volgens mij prima. Of weet iemand een goede reden waarom ik die 9800 zou moeten houden?

De snellere videokaart zorgt er ook voor dat Core Image, Core Video en Quartz Extreme beter werken, dus ik zou 'm gewoon houden.

[quote:db104e2208="Wolf"]Bedankt voor de reacties. Ik heb geen zin/tijd om te gaan klooien met andere koelers etc dus ik denk dat ik gewoon mijn oude 9600 terug vraag. [/quote:db104e2208] Nou begrijp ik even iets niet: waarom is die oude dan vervangen? :?

Om een probleem met 'groene spikkels' op het bureaublad, digitale blokken bij videoweergave en algehele instabiliteit te verhelpen- wat niet gelukt is. Omdat Apple toestemming had gegeven om een betere kaart te 'proberen', lieten de jongens van Applecare hem er maar in zitten. Ik wacht nu op de volgende reparatie: moederbord en processor vervangen... Dat is de laatst mogelijke reparatie. Als dat niet lukt...

... Een nieuwe Powemac van apple :)