Automatische tekstvervanging. Hoe uitschakelen?

Ik krijg sinds de update naar iOS 13 en Catalina last van automatische tekstvervanging.

 

Bijv ik wil ‘Gijs’ typen, dus begin ik met gij en dan krijg ik ineens gijgijs of nu Gijis of Gijs ijs. Wat is er aan de hand? Met onderstaand plaatje heb ik getracht ‘tekstvervanging’ te uitvinken, maar bij elke opstart van applicatie, staat het weer aangevinkt. Bij systeeminstellingen vind ik nergens zoiets. Ik wil gewoon geen automatische tekstvervanging of dat computers het voor mij denken verder te invullen. Hoe?

Kijk eens bij Systeeminstellingen / Taal en Regio / Toetsenbordvoorkeuren / Tekst / corrigeer spelling automatisch

Dank jeank j. Dank jank e … Dank je, bedoel ik. Zie je nu gelijk voorbeeld…

Deze stond uitgevinkt. Net aangezet en het hielp niet, dus weer uitgezet. Mij lijkt het een stevige bug, maar is er niemand die dit ook ondervindt?

Volgens mij ervaar je gewoon Machine Learning. Dit gaat na een tijdje vanzelf weg. Het toetsenbord is tegenwoordig gekoppeld aan ML. Dat wil zeggen dat het leert van de manier waarop je schrijft. In het begin zal je veel moeten verbeteren en het systeem op weg helpen.

Het nadeel er van is ook dat als je iets aan aantal keer verkeerd type dat het toetsenbord denkt dat het de juiste manier van spellen is.

Ja. Wel riskant als ondernemer zijnde, wanneer je met e-mails bezig bent en de niet-alledaagse termen gebruikt. Dat wordt echt dubbel checken. Daarom heb ik het liever helemaal uitgeschakeld. Laat mij het zelf doen.

Zie je dit zowel op macOS en iOS?

Huh? Machine Learning?

 

 

@SvS, Ik denk dat er wat instellingen en begrippen door elkaar zijn gegooid.

 

Een woord , zoals ‘Gijs’ in jouw voorbeeld kan vervangen worden door een ander woord wat je hebt gedefinieerd in Systeemvoorkeuren>Toetsenbord>Tekst>het lijstje in ‘Vervang/Door’. Daar zit het vinkje van jouw screenshot ook aan gekoppeld.

Vreemd dat dat vinkje vanzelf weer aan zou gaan. Je zou ook het hele lijstje leeg kunnen maken, dan moet je er ook geen last meer van hebben.

 

Een fout woord kan ook ontstaan door onjuiste spellingscontrole; dat kun je systeem-wijd uitzetten door de instelling die @abbenhui aangeeft, maar je kunt het per app ook weer aanzetten (of juist uitzetten) in het menu ‘Wijzig>Spelling en grammatica>Corrigeer spelling automatisch’.

Die staat zeker nog aan in jouw Safari?

Was dit behulpzaam, SvS?

Hallo, ik heb dit niet meer zien voorbij komen, excuses. Hier is dit fenomeen nog steeds actief. Balen. Ook bij recente drukwerk is soortgelijke foutje ingeslopen, “gelukkig” was dat privé-drukwerk, maar toch balen. Dus alle apps. En nee, ik blijf stuntelen. WhatsApp op Mac is ook hondsberoerd en daar kan ik Spelling voorkeuren ook niet eens aanpassen.

 

‘Machine Learning’ wil ik beslist niet. Wellicht handig als je schrijver bent.

Dit mysterie bleef aanwezig. En zo hielden toetsen ‘y’ en ‘6’ onlangs vanzelf ermee op. En dus ben ik nu in bezit van stoere donkergrijze Magic Keyboard en lijkt dit probleem geheel te zijn verholpen. Dus ik denk dat issue vooral in oude keyboard zat. Dat de toetsaanslagen dubbel doorgegeven werden aan de iMac. Vreemd.

Nee helaas… alweer hetzelfde probleem.
Ik heb dan maar een nieuwe gebruikersaccount aangemaakt op de Mac, alles ingesteld en helaas kwam het probleem vanzelf weer terug. Ik snap er helemaal niets van. Op Macbook Air en de iOS apparaten is dit probleem niet aanwezig. Wat is er toch aan de hand?

Ik moet steeds zo goed opletten wat ik typ. (Mijn typsnelheid is hoog en ik typ blind, maar dat mag niet uitmaken)

Ik begin een Bluetooth storing te vermoeden als de genoemde instellingen niet het probleem zijn. Sluit je keyboard eens aan met een lightning kabel en zet bluetooth uit. Helpt dat?

Ga ik morgen testen, ik dacht nu ook zoiets, maar vorige keyboard (met numkeys) was bedraad… toch testen om dat 100% te uitsluiten.