Barcodes

Zijn er fonts (true type) waar je de meest gangbare barcodes mee kunt genereren en printen als je een cijfercode invoerd?

sommige barcodes zijn simpelweg een font (bijv Kix) de meeste zijn iets of veel ingewikkelder zo hebben de meeste barcodes een checksum. om eens wat te noemen.

er zijn trouwens wél fonts die een “barcode” genereren als je gewoon cijfers invoert, maar hoe die fonts heten ??

de gangbare barcodes kan je maken met het gratis programma barcode generator, wat je
hier kan vinden.

[bewerk]link is aangepast[/bewerk]

Beste,

Er zijn ook barcode’s zoals EAN code’s deze zijn wel door een font te gebruiken. Zoek met google maar eens naar Code39 font en je krijgt verschillende website te zien maar ook een uileg hoe het werkt.

succes

In OS9 heb je font EanLin (?), die gebruik ik dan na het invoeren van codes op "printbar", da's barcode-generator. En dan in document zelf de veranderde code invoeren en EanLin als font gebruiken. Altijd goed.

Voor OSX, kun je dan die font zomaar gebruiken, volgens mij moet je de cijfers toch altijd door een generator heen halen om een goede code te krijgen?

EagerBobNerd; de link werkt niet.

Goeie tip, die Barcode Generator, daar was ik ook al een tijdje naar opzoek. Je kunt 'm hier [url]http://www.macupdate.com/info.php/id/8073[/url] ook vinden.

Voor Code39 zijn inderdaad fonts te krijgen/te koop, waarmee je gewoon je barcode (bijv. *12345*) in kunt typen. De EAN-codes zoals die in de supermarkt zijn echter een stuk ingewikkelder.. hier zijn ook wel fonts voor, maar daar horen over het algemeen macro's bij die gebruikt worden voor het genereren van de juiste string.

Ik gebruik eigenlijk alleen EAN13 barcodes en die maak je IMHO beter/makkelijker met de open source app Barcode Creator, misschien het overwegen waard?

http://membres.lycos.fr/cbaron/

barcodes maken wij met [b:bcbdae677f][url=http://www.barcodepro.com/]barcode pro[/url][/b:bcbdae677f], het font dat we daarbij gebruiken is de OCRB, standaard zit die bij het programma, maar die is beschadigd, wij gebruiken de versie van fontfolio.

Er zijn best een aantal dingen belangrijk om op te letten bij het maken van een barcode, o.a. het formaat, je mag een barcode bijvoorbeeld best schalen maar niet meer dan 80 of 120% volgens mij. Verder hoort er altijd een ruimte om de barcode heen te zitten, die kun je door barcode pro ook aan laten geven met quiet zone marks. Verder hoeft een barcode niet altijd maar zwart te zijn, andere donkere kleuren mogen ook, maar zover ik weet geen rood.

Een goed (maar niet goedkoop) alternatief is MBC. Hier kun je bijna elke barcode mee maken. Er komt trouwens wel wat meer bij kijken dan alleen een cijferreeks intoetsen. Elke barcode heeft een controle cijfer, behalve wanneer dit nu juist weer niet nodig is. Barcode's kunnen ook uit letters opgebouwd worden, of een comb. van cijfers en letters, e.e.a. afhankelijk van het type code. Zo kun je een EAN 13, EAN8, UPC, Code 39, interleaved 2of5 en zo zijn er nog veel meer. Kijk eens op www.computalabel.com, hier kun je nog wel wat weetjes opdoen. Wat kleuren betreft zijn er veel mogelijkheden. Denk er hierbij aan dat er genoeg contrast is, dit kun je al eenvoudig controleren door over een kleur een rood "masker" te leggen. Verder moet je rekening houden met het drukprocede en materiaal waarop wordt gedrukt. Een code op "WC-Papier" zal "vetter" gedrukt worden dan op Kromecoate. Hier moet bij het genereren van de code al rekening worden gehouden. Doe je dit niet, kan het zijn dat bijv. onze "Grootgrutter" de producten weigerewn omdat de verkeerd gemaakte code's teveel verstoringen veroorzaken bij de kassa. Kortom, het is niet alleen een aantal streepjes!

met barcode pro wordt het controle getal (het laatste cijfer van bijv. een ean 13 zelf ingevuld, op deze manier kun je zien of je de juiste gegevens hebt gekregen. Verder is onze grootgrutter erg kieskeurig als het om barcodes gaat, testen is daarom bij hun erg belangrijk! Want weigeren doen ze vrij makkelijk. Een ander die erg veeleisend is is de Aldi, die stellen zulke leuke eisen aan een barcode dat je ontwerp vaak 'om zeep geholpen' wordt kijk maar eens naar een rol koekjes daar zitten vaak drie barcodes op, een onder en boven rondom de hele rol en dan vaak nog een 'gewone' barcode extra. Die barcodes rondom zijn dan zonder cijfers. Pas hebben we een keer blikjes moeten laten drukken, daar moet je ook extra alert zijn omdat de inkt als het ware 'uitvloeid' en je barcode vetter wordt, de vrije ruimte om de code heen moest ook nog iets groter, maar als zij hun vak gewoon verstaan en dat deden ze dan kunnen ze je daarin adviseren en hebben ze zelf een manier om de barcode te testen waarbij je dus een soort cijfer krijgt, aan de hand daarvan kun je nog dingen aanpassen voor je echt gaat drukken.