Beeldscherm iBook G3 begint raar te doen....?

Hallo allemaal,

Heb een iBook G3 waarvan het beeldscherm de laatste dagen vreemd doet…
Het licht van het beeldscherm stottert zo nu en dan…
Zoiets wat je bij TL buizen weleens ziet…

Moet ik me nou zorgen maken? Weet iemand wat dit precies is?.. :oops:

gebeurt dat als je het beeldscherm beweegt ?

Als het inderdaad het licht is wat uitgaat (als het uit is moet je vaag nog wel het beeld kunnen zien, onverlicht) is het meestal het kabeltje wat door het scharnier loopt wat gesneuveld is. Je zou dan meestal door het scherm te bewegen weer licht moeten krijgen...

Om dit gerepareerd te krijgen moet je rekening houden met een kostenpost van zo’n 2-300 euro denk ik.

Het zou ook kunnen zijn dat de backlight zelf op 't randje hangt, dan ben je verder van huis, want dan zul je een nieuw LCD nodig hebben, en dat is normaal gesproken financieel het einde van je iBook.

Er bestaat van Apple een iBook Logic Board Repair programma, waar problemen met het scherm mee opgelost worden, maar dit geldt alleen als je last van storingen in het beeld hebt (en niet met de backlight samenhangen) en uiteindeljk helemaal geen beeld meer krijgt.

kijk eens [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=667501] hier [/url] of [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=599476] hier[/url] of [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=423874] hier [/url] of [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=423874] hier[/url]

gelukkig kan je het met wat handigheid zelf repareren

[quote:80be08a438="EagerB0bNerd"]gebeurt dat als je het beeldscherm beweegt ?[/quote:80be08a438]

nee…

kan het zijn dat het beeldbuis of iets dergelijks naar de klote is…?

in die laatste link (hierboven) op pagina 2 staat een overzicht (post van fvdVeen) wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn

ik citeer:

[quote:752669b25f=“fvdveen”]Voor het uitvallen van een scherm bestaan verschillende oorzaken:

  1. kapot LCD scherm
  2. kapotte TL buis in het LCD scherm
  3. kapotte LCD kabel
  4. kapotte TL buis voedingskabel (“inverter cable”)
  5. kapot inverter board (hoogspanning voor TL buis)
  6. kapot logic board

punt 1. is het duurst en resulteert meestal in de aanschaf van een nieuwe Apple. Remedie is de aanschaf van een los scherm (eBay).

punt 2. is vaak het gevolg van vallen van de computer, zie onder 1 ( Remedie is de aanschaf van een los scherm (eBay).)

punt 3 komt niet zo vaak voor omdat de kabel van goede kwaliteit is. Remedie is de aanschaf van een nieuwe display cable (niet te verwarren met inverter cable!!).

punt 4 komt vaak voor bij iBooks. Een “Inverter cable” kan bij Apple specialisten (USA) worden besteld. Zelf heb ik een iBook G4 kabel voor een iBook G3 gebruikt! :smiley: :smiley: Alleen het contra-stekkertje op het moederboard diende te worden aangepast (wegbreken omlijsting contacten).

punt 5. komt vaak voor (zowel Powerbook als iBook) en is niet zo duur om te repareren. Op eBay zijn de geschikte inverter boards vaak aangeboden.

  • Bij de G4 powerbook is installatie een fluitje van een cent. Na 10 minuten is de Powerbook weer springlevend.
  • Bij de iBook moet het inverterboard uit het scherm worden gewerkt. Dit is iets omslachtiger, maar ook redelijk makkelijk zelf te doen.

punt 6. valt vaak nog onder een speciaal Apple reparatieprogramma.[/quote:752669b25f]

bedankt EagerBobNerd voor de moeite... :wink:

Waar het compleet uitvallen niet vaak aan de kabel ligt (de LVDS kabel is vrij sterk) is het uitvallen van de backlight op iBook G3 modellen in 99% van de gevallen [b:ffff373129]wel[/b:ffff373129] terug te voeren op het sneuvelen van de kabel in het scharnier.

Zou je dit laten repareren ook altijd de AirPort kabel laten vervangen, die loopt door het zelfde gat, is een goedkoop kabeltje, en heeft grote kans om ook te sneuvelen… Als ze 'm toch open hebben scheelt het aan moeite niets, het plakbandje moet toch los…

Arnoud

Ik heb dit een tijdje gehad in 10.3.9 en dacht dat het hardwarematig was. In Tiger heb ik deze "feature" niet meer teruggezien. Zo veranderlijk als een vrouw, die iBook van mij.