Beginnen met ontwikkelen voor en met de Mac

Waar moet ik beginnen met ontwikkelen?

Ik heb enige Java-kennis, beetje AppleScript, klein beetje C++, HTML, JavaScript…

Is het handig om gewoon maar te beginnen met een programmaatje schrijven? Nog een leuk idee?

op developer.apple.com een aantal Cocoa/Java tutorials doorlopen! Dan kun je in Xcode vervolgens Java programma's maken met echte Aqua gui's...

Ik ben zelf wel erg gecharmeerd van de taal Python. Ik heb dan ook met behulp van [url=http://pyobjc.sourceforge.net/]PyObjc[/url] een aantal kleine programma's gemaakt in een kortere tijdsspan dan wanneer ik diezelfde applicaties onder Objective-C zou maken.

Python is als taal gemakkelijker te leren dan Objective-C. Het heeft mijn overstap naar Objective-C een stuk makkelijker gemaakt. In PyObjc zitten een aantal goede voorbeelden en je programma van Python “vertalen” naar Objective-C is redelijk makkelijk.

Op http://www.cocoadevcentral.com/ staan Cocoa tutorials maar ik raad je zeker aan om een boek van O'reilly te kopen zoals "Building Cocoa applications" waarin je stap voor stap leukje appjes gaat maken.

Als je echt wilt gebruik maken van alle mogelijkheden in OS X, kan ik je aanraden om Objective-C te leren. Je zegt dat je al met C++ en Java bekend bent, dus dat lijkt me niet zo een probleem. Met Objective-C heb je een uitstekende basis om Cocoa te leren (Cocoa werkt trouwens ook met Java, alhoewel dat vaak wordt afgeraden). Op de developers website van Apple staan diverse uitstekende tutorials, bijvoorbeeld de 'Currency Convertor'. Ook op http://www.macdevcenter.com staat een serie uitstekende tutorials van Mike Beam over Cocoa en Objective-C.

veel plezier,

  • Koen.

ps en natuurlijk niet vergeten om de Developer Tools te installeren die op de 4e CDROM van Panther staan :slight_smile:

C++ maar een klein beetje maar ik denk dat ik toch voor het Objective-C gebeuren ga.

Macdevcenter + developer.apple.com gaan me hier zeker bij helpen! Nou nog tijd vinden…

mijn dank is groot (tips blijven natuurlijk welkom)

[quote:451b5cfa5c="maccnl"]C++ maar een klein beetje maar ik denk dat ik toch voor het Objective-C gebeuren ga.

Macdevcenter + developer.apple.com gaan me hier zeker bij helpen! Nou nog tijd vinden…

mijn dank is groot (tips blijven natuurlijk welkom)[/quote:451b5cfa5c]

De mailinglijsten van de CocoaDev lijst zijn op de volgende locatie beschikbaar:
http://cocoa.mamasam.com/. Ik ben zelf geen lid van de lijst want mijn programmeerervaring is nihil en het niveau van de lijst vrij hoog, maar de archieven zijn altijd hanndig om te doorzoeken.

Stepwise bevat ook wel eens wat aardige dingen:
http://www.stepwise.com/. Met name de Vermont Recipes in het cocoa staring point zijn briljant.

Ik moet dus eigenlijk C leren, vooraleer ik met Objective-C aan de slag kan gaan. Op MacDevCenter staat wel een tutorial, speciaal geschikt als voorbereiding op Obj-C, maar het lijkt maar één deel te zijn...

Weten jullie een goeie C-tutorial, die bovendien niet al te veel overbodige details behandelt?

[quote:c27216e933="maccnl"]Ik heb enige Java-kennis, ... Nog een leuk idee?[/quote:c27216e933] Zou je JavaBeans en/of Javaplugins kunnen ontwikkelen als je een API aangeleverd zou krijgen?

Het is alweer drie jaar geleden dat ik iets met Java heb gedaan en heb me toen vooral op het bouwen applicaties gericht en niet zozeer bezig geweest met JavaBeans en Javaplugins.

[quote:802ac53172="maccnl"]Ik moet dus eigenlijk C leren, vooraleer ik met Objective-C aan de slag kan gaan.[/quote:802ac53172]

Nou, dat valt wel mee denk ik. Als je wat perl of java e.d. kent kom je ook wel redelijk ver. Met name de printf functies zijn over heel veel verschillende talen vrijwel hetzelfde.

Ik heb een tijdje geleden een boek van O'Reilly gekocht: Developing Cocoa applications with Objective-C, als ik met niet vergis. Daar kan ik dus meteen mee aan de slag!!! Hopelijk is het niet te veel verouderd.

[quote="maccnl"]Ik moet dus eigenlijk C leren, vooraleer ik met Objective-C aan de slag kan gaan. Op MacDevCenter staat wel een tutorial, speciaal geschikt als voorbereiding op Obj-C, maar het lijkt maar één deel te zijn...

Weten jullie een goeie C-tutorial, die bovendien niet al te veel overbodige details behandelt?[/quote]

Heb je op de goede plaats gekeken op MacDevCenter? Hier staan ze allemaal op een rij: http://macdevcenter.com/pub/ct/37 Let op, deel 1 staat onderaan. De artikelen van Set Roby gaan over Obj-C, de artikelen van Mike Beam gaan over Cocoa.

  • Koen.

Ja, had ik gezien, maar het was niet helemaal duidelijk wat het volgende deel was enzovoort. Vandaar.

Dat book van O'Reilly is een goed boek, vooral voor de beginnende Cocoa (Objective C) programmeur. Ik zou gewoon met dat book beginnen, de C-kennis doe je gaandeweg wel op, vooral als je al kennis hebt van een programmeertaal zoals Java.

Ik ben inmiddels begonnen! Wel netjes met de inleidende praatjes, maar het gaat binnenkort gebeuren: mijn eerste cocoa-applicatie!!!

Beginnen ze ook met "Hello World" te maken in Interface Builder zonder code?

Heeft iemand van jullie ooit een USB driver ontwikkelt voor de Mac ? Ik wil een (redelijk eevoudige) printer gaan aansturen met de Mac, maar voor dit printer type is geen Mac driver beschikbaar. Dus denk ik dat het schrijven van zo'n driver de enige oplossing is. (Als je een andere oplossing hiervoor weet, schroom dan niet mij hiervan op de hoogte te brengen. ) Inmiddels de info op de developers site van Apple gevonden. Ik bezit de Xcode cd welke bij Phanter is geleverd. Voorbeeld scripts ed. gevonden enz.. Ik heb alleen weinig programmeer ervaring en vroeg me af of iemand hierin enkele tips kon geven.

Hans,

Lees eerst de sectie About the Mac OS X Printing System om een idee te hebben hoe het print subsysteem is opgebouwd. Alles hieromtrent kun je trouwens vinden in de Printing Reference Library van Apple.

In deze documenten kun je bijvoorbeeld al lezen dat je voor de USB communicatie zelf niet meer moet instaan, maar dat je hiervoor de USB backend van Apple kunt gebruiken. Waar jij voor moet zorgen is een soort converter van PDF naar het raster formaat dat door je printer gekend is. Over welke printer praten we trouwens, want met Panther kwam ook het Common Unix Printing System standaard mee, die als vele raster printers ondersteunt. Kijk daar eerst eens in de lijst van ondersteunde printers.

Cheers,

Ringo

Het betreft de usb-kassabonprinter Axiohm 795 [url]http://www.tpgprinters.com/products/transactions/a795.asp[/url]