Besparing ruimte door APFS

Nu de uitrol van de eerste publieke beta van Mac OS High Sierra van start is gegaan, hier een topic over de besparing aan ruimte door de nieuwe bestandsindeling, hier mijn vergelijking:

Het betreft hier een iMac met de volgende specs:
Mac OS High Sierra 10.13 bèta (17A291m)
iMac (21.5-inch, Mid 2011)
2,5 GHz Intel Core i5
24 GB 1333 MHz DDR3 (Kingston ValueRam)
AMD Radeon HD 6750M 512 MB
Samsung SSD 850 EVO 250GB

Voor iedereen pakt dit waarschijnlijk weer heel anders uit, maar goed, 25GB is niet niks in ieder geval.

@sunapple: Ja klopt, daarom dat ik dit topic start voor het verschil eens te kunnen zien :nerd:

Is dat SSD icoon ook nieuw in High Sierra?

@koen: Neen dat is een aangepaste icon dat ik ooit ergens vandaan heb gehaald. ?

Oh, gelukkig

Leuk om te zien. Ik heb precies dezelfde iMac alleen dan met 20GB RAM. Bedankt voor het delen!

@Maurits : Ook met een SSD ingebouwd? De publieke beta draait hier als een zonnetje, alleen nog een paar kleine bugs maar dat is alles.

  • Siri gooit stemmen doorheen.
  • 1 vastloper gehad (toen ik eigelijk niet bezig was op de Mac)

Maar het opstarten gaat flink sneller dan voorheen, en heel het systeem voelt iets sneller aan wat altijd leuk is natuurlijk.

Interessant. Ga ik ook proberen. Ik las in artikel van October 4th, 2016 dat het afgeraden wordt om APFS te gebruiken voor productie machine. Goede reden om het toch te doen lijkt me. Heb nu net mijn partitie APFS gewist circa volgens aanwijzing op de website daar. Eens kijken of ik er nieuw OS op kan krijgen en of er veel verschil merkbaar is.

Inderdaad interessant topic. Wij zitten op bureau nog op Yosemite. Ik dacht eraan om - paar maanden a half jaar na officiële start - eens met al onze mac over te schakelen.

Je hebt helemaal gelijk; wacht met updaten tot 10.13.1 en begin met één Mac (zorg voor éérst een goede 1:1 clone en test dan uitgebreid of alle software die jullie gebruiken nog steeds werkt. Test dit zéker voor een maand of 2-3). Pas daarna kun je de update verder implementeren.

Ik werk op mijn werk-Mac ook gewoon met 10.10.5. Een zeer stabiel en goed werkend systeem. 10.11 en (weliswaar in mindere mate) 10.12 hebben mij nog niet kunnen overtuigen (bugs en compatibiliteitsproblemen).

Mijn OS Sierra vroeg met alle andere data 150 Gb aan ruimte. Heb nu ‘High Sierra’ er op gezet met APFS. Scheelt circa 11 Gb aan ruimte.
Bijna alles lijkt OK in deze Beta. Maar moet nog kijken of ik voor mij belangrijke meet App in WineSkin weer werkende kan krijgen. Dat is enige wat nu niet werkt als ik even snel test. Maar wel essentiële app voor mij.

wellicht kan / wil een van u dit nog testen, maar indien ik een carbon-copy-clone maak vanaf de ene -> volgende partitie scheelt dat meestal ook aanzienlijk in ruimte
kan het het wellicht zo zijn, dat de meeste “winst” komt uit het verwijderen van oude cache’s ?