Bestand gewist! Help!

Shit. Ik heb per ongeluk een belangrijk bestand gewist en direct de prullenmand geleegd. kan ik dit bestand nog terughalen?

Met Data Rescue X http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/1133

:finderoud:

Als het langer dan een paar minuten geleden is, is de kans klein. Soms wil het helpen om de Mac 'hard' uit te zetten (stekker uit het stopcontact trekken). Bij het opnieuw opstarten vind je de laatst weggegooide bestanden dan soms (!) terug in de prullenmand. Misschien dat iets als Norton of Data Rescue nog iets kan doen, maar de kans dat iets anders over het bestand heen is geschreven, wordt met de minuut groter.

Les 1: altijd backups maken.
Les 2: laat de prullenmand gerust een tijdje ‘vol’ staan, zodat je tijd hebt om je te bedenken.

GEBRUIK GEEN NORTON!!!!!

NORTON ONDER OSX IS VRESELIJK

een optie is data rescue, maar weet niet of daar een trial versie van is. www.datarescue.com

In de tussentijd de betreffende schijf met rust laten

[quote:6f94e2514c="awi"]GEBRUIK GEEN NORTON!!!!!

NORTON ONDER OSX IS VRESELIJK[/quote:6f94e2514c]

Dat klopt waar het ‘reparaties’ en defragmentatie betreft. Voor het opsporen van ‘verloren’ bestandjes kan Norton weinig kwaad. (Het haalt vaak ook niks uit, maar dat is iets anders.

Data rescue Data rescue Data rescue Data rescue Data rescue Ik kan het niet genoeg zeggen,er lopen trouwens hier over al draadjes. En zeker geen nieuwe progs toevoegen of bestanden zolang je het nog niet hebt.

Norton maakt aleen goeie brommers.

Die link is niet de goede, zal vast een prima programma zijn, maar je moet bij [url=http://www.prosoftengineering.com]Prosoft[/url] zijn. :D

[quote:d6caa9b48a="Esquare"]Als het langer dan een paar minuten geleden is, is de kans klein. Soms wil het helpen om de Mac 'hard' uit te zetten (stekker uit het stopcontact trekken). Bij het opnieuw opstarten vind je de laatst weggegooide bestanden dan soms (!) terug in de prullenmand. [/quote:d6caa9b48a] Klopt, het hard resetten kan er voor zorgen dat een actie ongedaan wordt gemaakt, dit heeft te maken met Journaling File System. Stel je bent een bestand aan het kopiëren en de stroom valt uit of je reset je Mac plotseling en je start op, dan zorgt JFS ervoor dat je Mac gewoon weer snel opstart en gebruik maakt van de laatst opgeslagen gegevens. Hij zal dan opstarten en doen alsof je nooit begonnen bent aan het kopiëren. Dit zal als het goed is ook opgaan voor wissen, maar dat mag iemand anders proberen... :D Hoe sneller je bent hoe groter de kans dat je het weer terug kunt halen, want Prosoft, de maker van Data Rescue, geeft aan dat Mac OS X/Unix direct over het gewiste bestand heenschrijft en dat gewiste bestanden dus niet zijn terug te halen... met geen enkel programma. Alleen Data Recycler kan voorkomen dat gewiste data ook echt gewist zijn. 8)