Beveiliging na per ongeluk aanmaken onbeveiligd netwerk

Gisteren kreeg ik een waarschuwing van de provider dat ik 90 procent van mijn downloadvolume had opgebruikt. Een paar uur later bleek het volledig opgebruikt. Ik zag op de interface van de provider dat we die dag abnormaal veel gedownload hadden en vond dit verdacht en begon dus op zoek te gaan naar de oorzaak.

Bleek dat mijn vriendin die middag een onbeveiligd netwerk aangemaakt had om een of andere app met haar MacBook te verbinden. Dit deed ze via Wifi> Maak netwerk aan. Hierna heeft ze gewoon op ‘maak aan’ geklikt. Erna heeft ze er eigenlijk niets mee gedaan.

Ik weet niet zeker of een onbeveiligd netwerk aanmaken mensen uitnodigt om via jouw internetverbinding dingen te downloaden? Wil in elk geval zeker zijn dat ons netwerk nu veilig is. Daarom heb ik een paar vragen:

  • Hoe kan ik achterhalen of dat onbeveiligd netwerk nog altijd bestaat of niet? Ik zie het namelijk nergens. Verdwijnt dat automatisch bij heropstarten? Zo niet, waar kan ik het vinden en hoe kan ik het verwijderen?

  • Ondertussen heb ik ook gezien dat er een toestel dat ik niet ken verbonden was met de modem. Heb dat toestel geblokkeerd en ook het wachtwoord van de modem gewijzigd. Ook anti-virus geïnstalleerd (Sophos Home) die de macbook aan het scannen is. Zijn er nog maatregelen die ik best moet nemen om er zeker van te zijn dat er niemand meer verbinding heeft met die macbook (en eventueel andere toestellen op het netwerk)?

Het gaat om een MacBook van 2008 waar OS X 10.9.5 op draait. Deze computer was de hele tijd via Wifi verbonden met de modem, niet met een ethernet kabel. Bij Systeemvoorkeuren>Delen stond alles uitgevinkt in de linkerkolom, is Bluetooth-deling uitgeschakeld staat bij ‘Bladeren vanaf andere apparaten’ ‘Vraag om opdracht’.

of dat aangemaakte netwerk er nog is, kun je zien in Systeemvoorkeuren - Netwerk.
met een programma als iStumbler kun je zien welke draadloze netwerken er om je heen zijn: https://istumbler.net
met het programma Malwarebytes kun je een Mac scannen op ongewenste adware/malware: https://www.malwarebytes.org/antimalware/mac/
tenslotte kun je die Sophos wel weer verwijderen :slight_smile:

Bedankt voor de snelle reactie!

Is dat geen goed programma?

http://www.onemorething.nl/2010/11/sophos-brengt-gratis-anti-malware-software-naar-de-mac/#comments

bovendien bestaan er (nog) geen virussen voor OS X,
dus kun je met een malware-programma volstaan.
draai dat zo nu en dan, èn als je denk dat er iets mis zou kunnen zijn.

Wow, thanks! Dat wist ik helemaal niet. Die Sophos staat op al mijn andere computers en vond al dat die veel CPU vrat, maar dacht dat het nodig was.

wauw