Bij welk bedrijf kan ik een upgrade laten doen?

Beste OMT-ers,

In april 2019 kocht ik een nieuwe iMac. Deze werkt tot volle tevredenheid. Het is iMac Retina 4K, 21,5 inch, 2017, 8 GB geheugen. Als er twee Affinity programma’s open staan en een derde ga openen verschijnen de strandballen.

Mijn vraag is deze uitbreiden naar 16 GB? Of kan ik beter er een SSD in laten zetten? Welke type SSD? Is 500 GB voldoende?

Welk bedrijf laten uitvoeren?

Alvast bedankt voor jullie advies.

https://www.upgreatest.nl/webshop/

@penseel: +1

penseel en TheBigZ,

Dank voor jullie reacties. Vraag is geheugen uitbreiden of een SSD? Bij een SSD welk type en hoeveel GB?

Dat kan die upgrader je haarfijn vertellen.

De vuistregel is: traag opstarten: harddisk vervangen door SSD; traag werken: meer RAM.

Je kunt een tijdje de activiteitenweergave laten meedraaien en zo kijken of het geheugengebruik in het groen blijft of krap wordt. Kon vroeger ook met het dock-icoontje, maar apple heeft liever dat je een nieuwe machine koopt dan dat je de bestaande opwaardeert.

Hoeveel opslagruimte jij nodig hebt kun alleen JIJ bepalen… Kijk vooral data je nu op je systeem hebt staan (en hoeveel je verwacht dat daar de komende tijd nog bij zou kunnen komen. … meer opslagruimte IN je iMac is ook een beetje een luxe/gemaks oplossing… Als je immers veel bestanden hebt hoeven die lang niet altijd allemaal intern in de mac te worden bewaard. Grote Bulk data kan ook prima extern op een grote HDD worden geplaatst. … Dat gezegd hebbende, het prijsverschil tussen 500GB en 1000GB is niet enorm…

 

 

Of je ook het geheugen laat uitbreiden? Lastig. Ik zie dat dat nog een flinke meerprijs heeft om van 8 naar 16GB te gaan. (Dit is ook één van de redenen dat ik vaak bij twijfel adviseer om voor de grotere 27" versie te gaan, omdat daarin zelf later eenvoudig het geheugen kan worden uitgebreid)

 

Brombeer,

Dank voor je reactie. Het is traag opstarten van een programma dan komt de strandbal. De activiteitenweergave volg ik al twee dagen. Virusscanner en de drie Affinity pakketen gebruiken het meeste geheugen. Fysiek geheugen 8,00 GB, Gebruik geheugen 6,51 GB.

pixar,

Ook dank voor je reactie. Gebruik My Passport voor externe opslag. Zal niet meer programma’s gaan gebruiken dan ik nu doe. Ik wil niet naar een 27". Gebruik de iMac voornamelijk om concepten te maken. Mijn iMac kan ik uitbreiden naar 16 GB. Mijn voorkeur gaat nu uit om een SSD in de iMac te laten zetten. De vraag is hoeveel GB?

1TB is een mooie grootte. :slight_smile:

 

https://www.upgreatest.nl/webshop/imac-retina-4k-215-inch-2017/717-complete-ssd-upgrade-op-locatie-imac-retina-4k-215-inch-2017.html#/487-geheugen_upgrade-geen_geheugen_upgrade/1197-data_overdracht-via_eigen_timemachine_backup/701-ssd-samsung_1tb_860_sata_ssd

Ja, 512 is meer dan zat voor jou. Je zou zelfs (aangezien je een externe data-disk hebt) met 256 GB kunnen volstaan. Het prijsverschil is echter zó klein, dat een 512 te prefereren is. Een tweede reden om voor een 512 te gaan, is dat je voldoende ruimte hebt voor de scratch-disks voor je Affinity apps.

16 GB geheugen is heden ten dage zeker geen sinecure. 8 GB is voor normaal huis, tuin en keukengebruik voldoende. Als je met Affinity aan de slag gaat, lukt dat met 8GB ook nog wel, maar met 16 GB zit alles net wat lekkerder in zijn jasje en zouden die strandballen ook moeten verdwijnen.

Zo te zien heb je de zelfde iMac als ik. Ik had er echter gelijk 16 GB in laten zetten toen ik hem bestelde. Opstarten doe ik echter vanaf een externe SSD (de Samsung X5 van 1TB via de Thunderbolt aansluiting) Gaat een stuk sneller dan de HDD. Opstarten van het OS gemeten vanaf het Apple logo tot het moment dat de desktop verschijnt duurt 20 sec.) en een programma als Photoshop ‘staat’ er in amper 6 sec.

 

Als je bij openen van een programma de strandbal ziet verschijnen kan dit betekenen dat het OS eerst geheugen moet vrij maken door data naar de drive te verhuizen. (Het z.g.n. virtuele geheugen). Dit kan ook gebeuren bij switchen van programma’s. Open het programma activiteitenweergave om te kijken hoe hoog de geheugendruk is. Is dat meer dan ±50% dan zou ook de schijfactiviteit aanzienlijk moeten zijn als je tussen programma’s switcht.

Heb je al eens geprobeerd die virus scanner uit te zetten? Sommige scanners vertragen het systeem enorm. En echt nodig heb je hem ook niet als je het mij vraagt.

Night op 19 mei 2020 om 20:37 ...maar met 16 GB zit alles net wat lekkerder in zijn jasje en zouden die strandballen ook moeten verdwijnen.
Vaak gedane aanname, ook door anderen hier in dit draadje, maar meestal niet correct.

Strandballen kunnen velerlei oorzaken hebben, en mij komt het voor dat bij 8 GB er geen strandballen ontstaan vanwege gebrek aan RAM. Iets wat trouwens vrij makkelijk te checken is in Activiteitenweergave>Geheugen.

 

Een HDD vervangen door een SSD levert eigenlijk altijd wel winst op.

 

Je zou 'm eens helemaal schoon kunnen installeren, en dan weer enkel de essentiële data erop zetten en dan eens kijken hoe ie dan presteert.

TheBigZ, dank voor het advies.

Night, kan me vinden in je uitleg.

Hendrik ijzerbroot, Hoeveel kost het om hem naar 16 GB te brengen?

fatboysmart, je tip ga ik uitvoeren.

GoeieDag, dank voor het meedenken. Ben het me je eens dat 8 GB voor huis tuin en keuken gebruik voldoende moet zijn. Hangt van de kosten af of ik hem ook naar 16 GB laat brengen.

 

 

 

macOS heeft toch al een ingebouwde virusscanner dus heeft u geen ander meer nodig. Vaak zijn die ook heel groot. Bitdefender is al 1 Gig groot en blijft ook op de achtergrond draaien.

wouter57,

Ik wist niet dat er in macOS een ingebouwde virusscanner zit. Hoe kan ik deze herkennen? fatboysmart gaf ook al de tip om hem uit te zetten. Ik ben geen systeembeheerder wil wel alles leren en weten over het systeem. Dank voor de tip. Wacht op je antwoord.

Van de overbuurvrouw.

https://www.iculture.nl/gids/antivirussoftware-mac-os-x/

wouter57,

Hartelijk dank voor het toesturen van de url. Heb het artikel snel doorgelezen. Ga het straks op mijn gemak lezen. Daarna Bitdefender uitzetten.

OMT-ers,

Bitdefender uitgezet. Systeem uitgezet. Opnieuw opgestart. Publisher start nu heel snel op, zonder strandbal. Daarna Designer opgestart, vervolgens Photo. Ook die gingen vlot open zonder strandballen. Kortom, nu al meer werkplezier. Dank voor het meedenken en gegeven tips.

Nu nog Bitdefender verwijderen.

Op youtube staan een aantal filmpjes met vergelijkingen iMac met SSD en fusion drive, het verschil is minimaal, ik zou voor 16 GB ram gaan.

Als dat niet afdoende is kun je de HDD altijd nog doen.