branden with mac (?)

Hoi,, ik ben een windows-user,, en wil MISSCHIEN overstappen naar mac.,maar ik heb wel even deze vragen over mac en branden:

 1. Kun je met een mac wel uberhaupt dvd’s en cd’s branden? , en zit er een standaard brandprogramma (als nero of roxio) op de mac, of is er een gratis brandprogramma voor de mac beschikbaar?
 2. Zijn er mac’s met 2 dvd-branders/spelers aan boord? dat je van het ene station naar het andere station kan branden?
 3. Is er een gratis programma beschikbaar voor de mac waarmee je dvd’s kan rippen en orginele dvd’s kan verkleinen en die de beveiliging van originele dvd’s eraf haalt? (zoals dvdinscripter en clonedvd voor windows)

en dan nog even een vraag die niets met branden te maken heeft:
4. Ik weet dat je MS office voor de mac hebt, maar zit er ook al een standaard textverwerk programma op de mac? (anders kan ik toch ook openoffice.org downloaden?)
5. Hoeveel kost MS office 2004 voor de mac?

alvast HÉÉL erg bedankt voor de antwoorden,

Allereerst: welkom op deze site!

[quote:39f2077bfd=“appelmoes_windowsmoes”]1. Kun je met een mac wel uberhaupt dvd’s en cd’s branden? , en zit er een standaard brandprogramma (als nero of roxio) op de mac, of is er een gratis brandprogramma voor de mac beschikbaar?[/quote:39f2077bfd]
Mac’s maken CD’s gewoon in de ‘finderomgeving’. Lege CD in de drive en gegevens op het icoon van de CD op het bureaublad slepen. Op ‘brand’ klikken en klaar.
Een meer uitgebreid programma voor CD’s en DVD’s te branden is Toast van Roxio.

[quote:39f2077bfd=“appelmoes_windowsmoes”]2. Zijn er mac’s met 2 dvd-branders/spelers aan boord? dat je van het ene station naar het andere station kan branden?[/quote:39f2077bfd]
Nee, standaard zijn die er niet. Maar afhankelijk van het type Mac zou je dit wellicht wel kunnen inbouwen. Echter ik ken niemand die twee DVD-drives in gebruik heeft op z’n Mac.

[quote:39f2077bfd=“appelmoes_windowsmoes”]3. Is er een gratis programma beschikbaar voor de mac waarmee je dvd’s kan rippen en orginele dvd’s kan verkleinen en die de beveiliging van originele dvd’s eraf haalt? (zoals dvdinscripter en clonedvd voor windows)[/quote:39f2077bfd]
Of er gratis alternatieven zijn weet ik niet, maar met Popcorn van Roxio kan dit volgens mij wel. Kijk anders even in het ‘video-forum’

[quote:39f2077bfd=“appelmoes_windowsmoes”]4. Ik weet dat je MS office voor de mac hebt, maar zit er ook al een standaard textverwerk programma op de mac? (anders kan ik toch ook openoffice.org downloaden?)[/quote:39f2077bfd]
Als jij een nieuwe Mac koopt dan krijg je iLife erbij. En daar zit ‘Pages’ bij. Kan ook zijn dat dit bij iWork zit… kan me vergissen. In ieder geval wordt dit bij je Mac geleverd.

[quote:39f2077bfd=“appelmoes_windowsmoes”]5. Hoeveel kost MS office 2004 voor de mac?[/quote:39f2077bfd]
Kies maar uit!

Allereerst welkom op dit forum.

Al deze vragen zijn al eens gesteld… en dit forum bewaard alle topics, dus met de zoekfunctie ( zie de knop bovenaan deze pagina, kun je alle antwoorden eigenlijk al vinden.

Maar goed, omdat je nieuw bent op dit forum…

 1. Ja natuurlijk kun je met een Mac CD’s en DVD’s branden. Standaard kan het, maar je kunt ook uit diverse programma’s kiezen, sommige zijn gratis, sommige niet.

 2. Nee, je kunt wel een externe FireWire of USB2 brander aansluiten.

 3. Ja, die zijn er zat, kijk maar in dit topic.

 4. Er zit standaard een tekstverwerker bij die tevens Word kan openen, maar Apple heeft ook 2 eigen programma’s, namelijk iWork en Apple Works.

 5. Dat verschild… je kunt hem voor de volle prijs kopen, maar studenten e.d. kunnen hem goedkoop krijgen.

( en uiteraard kun je met een Mac ook gewoon downloaden… :wink: )

[quote:d2adb4b564="appelmoes_windowsmoes"]3. Is er een gratis programma beschikbaar voor de mac waarmee je dvd's kan rippen en orginele dvd's kan verkleinen en die de beveiliging van originele dvd's eraf haalt? (zoals dvdinscripter en clonedvd voor windows)[/quote:d2adb4b564] [url=http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?p=891440#891440]*klik*[/url]

[quote:f3751d2cc8]Allereerst welkom op dit forum.

Al deze vragen zijn al eens gesteld… en dit forum bewaard alle topics, dus met de zoekfunctie ( zie de knop bovenaan deze pagina, kun je alle antwoorden eigenlijk al vinden.

Maar goed, omdat je nieuw bent op dit forum…

 1. Ja natuurlijk kun je met een Mac CD’s en DVD’s branden. Standaard kan het, maar je kunt ook uit diverse programma’s kiezen, sommige zijn gratis, sommige niet.

 2. Nee, je kunt wel een externe FireWire of USB2 brander aansluiten.

 3. Ja, die zijn er zat, kijk maar in dit topic.

 4. Er zit standaard een tekstverwerker bij die tevens Word kan openen, maar Apple heeft ook 2 eigen programma’s, namelijk iWork en Apple Works.

 5. Dat verschild… je kunt hem voor de volle prijs kopen, maar studenten e.d. kunnen hem goedkoop krijgen.

( en uiteraard kun je met een Mac ook gewoon downloaden… )[/quote:f3751d2cc8]
Oh ja, sorry dom van mij… voortaan beter zoeken :innocent:

Ik zie op de website van MS, dat office 2004 400 dollar kost :cry: :oops: zo belachelijk duur voor een office pakket

Ach... alle begin is moeilijk... :wink: Office is inderdaad veels te duur, maar als je student ben kun je hem voor 20 euro scoren of zo... ikzelf heb Office eigenlijk niet eens nodig, en heb het alleen maar omdat iemand me af en toe PowerPoint mailtjes stuurt... en daar ga ik Office dus echt niet voor kopen he...

[quote:a6231e235c="MacBjorn"]

[quote:a6231e235c=“appelmoes_windowsmoes”]4. Ik weet dat je MS office voor de mac hebt, maar zit er ook al een standaard textverwerk programma op de mac? (anders kan ik toch ook openoffice.org downloaden?)[/quote:a6231e235c]
Als jij een nieuwe Mac koopt dan krijg je iLife erbij. En daar zit ‘Pages’ bij. Kan ook zijn dat dit bij iWork zit… kan me vergissen. In ieder geval wordt dit bij je Mac geleverd.

[/quote:a6231e235c]

Op een nieuwe mac krijg je een probeer verzie (30 dagen geldig) van iWork, daar zit Pages bij… En bij de allernieuwste macs (met intel processor) zit geen AppleWorks, dus je heb eigenlijk standaart géén goede tekstverwerker.

[quote:3e4545bb5d="MacBjorn"][quote:3e4545bb5d="appelmoes_windowsmoes"]4. Ik weet dat je MS office voor de mac hebt, maar zit er ook al een standaard textverwerk programma op de mac? (anders kan ik toch ook openoffice.org downloaden?)[/quote:3e4545bb5d] Als jij een nieuwe Mac koopt dan krijg je iLife erbij. En daar zit 'Pages' bij. Kan ook zijn dat dit bij iWork zit... kan me vergissen. In ieder geval wordt dit bij je Mac geleverd.[/quote:3e4545bb5d]Correctie: Pages zit niet in iLife maar in iWork. iWork wordt [i:3e4545bb5d]niet[/i:3e4545bb5d] gratis meegeleverd. Ik heb nu 4 tekstverwerkers op mijn mac: [list:3e4545bb5d][*:3e4545bb5d]teksteditor (gratis meegeleverd): redelijk goed programma voor simpele teksten. Helaas weinig opmaakopties. [*:3e4545bb5d] Word in [url=http://www.apple.com/nl/macosx/applications/office/]Office 2004 for mac[/url] (€549,- !!): Goed en natuurlijk bekend[*:3e4545bb5d]Pages in [url=http://www.apple.com/nl/iwork/]iWork[/url](€ 79,-): verrassend goed, zeker voor die prijs. Tekstverwerker die een beetje tegen opmaakprogramma's als inDesign aanschurkt. [*:3e4545bb5d]Appleworks: office-achtig pakket dat op mac lange tijd de enige serieuse concurrent was van MS Office. Tekstverwerker is redelijk goed, het sterke punt van dit pakket was de combi met spreadsheet en database. Maar volgens mij wordt AppleWorks niet meer doorontwikkeld. Het is een voorbij, helaas.[/list:u:3e4545bb5d]

Ach… alle begin is moeilijk…
Office is inderdaad veels te duur, maar als je student ben kun je hem voor 20 euro scoren of zo… ikzelf heb Office eigenlijk niet eens nodig, en heb het alleen maar omdat iemand me af en toe PowerPoint mailtjes stuurt… en daar ga ik Office dus echt niet voor kopen he

Oh, ik ben helaas geen student (middelbare scholier zogezegd), maar op me world domination xp (mijn bijnaam voor windows xp) heb ik ook heel veel illigale software, een illigale versie van roxio en van office 2003.
Op me ene computer (kheb er 2) is zelfs me os illigale versie. :smiley:

Maar ik heb gehoord dat je geen illigale versies van software hebt voor de mac, ik weet niet of dat zo is.

Maar openoffice werkt ook best wel goed,

[quote:68a76bea47="appelmoes_windowsmoes"]Maar ik heb gehoord dat je geen illigale versies van software hebt voor de mac, ik weet niet of dat zo is.[/quote:68a76bea47]Jawel, maar omdat er minder maccers zijn, moet je beter zoeken. En op dit forum zul je niks vinden!

[quote:17f62577da="appelmoes_windowsmoes"]Maar ik heb gehoord dat je geen illigale versies van software hebt voor de mac, ik weet niet of dat zo is.[/quote:17f62577da]

klik :innocent:

[quote:a0928e6a9d="appelmoes_windowsmoes"]Maar ik heb gehoord dat je geen illigale versies van software hebt voor de mac, ik weet niet of dat zo is.[/quote:a0928e6a9d] Ook voor de Mac is alles te downloaden. Foto's, Muziek, Films, Software, alles. Maar software downloaden is niet legaal, dus daar mogen we je op dit forum niet openlijk mee helpen.

Maar voor de duidelijkheid: p2p, bittorent, nieuwsgroepen, alles kan ook met een Mac.

Ik zou eigenlijk willen weten hoe het opstart scherm eruit ziet van een mac, heeft iemand een plaatje of screenshot?? :innocent: Hopelijk mooier dan dat zwarte scherm met het windows logo nu. (alhoewel je dat aan kan passen)

[img:078e6e5f4f]http://magazine.sharereactor.ru/pictures/Image/Raiker/macosx_x86_review/boot2.jpg[/img:078e6e5f4f]

^^^ Tnx ,, echt mooi. Jammer dat ik (nog) geen geld heb voor een mac :( ,, (ben al een tijdje van plan om over te stappen en ben al enkele maanden ''research'' aan het doen over apple)

Ik wil wel een goede, misschien een mac mini om te beginnen, maar liever een notebook, jammer dat de ibook maar 2 usb ports heeft.

unSOUND is dan ook de enige die een screenshot tijdens het opstarten kan maken :D

Ga eens kijken bij een :apple: - dealer window smoes, en speel eens met zo’n mooie mac. Wat jij zoal wilt kan allemaal (maar dat is je al duidelijk gemaakt)[/code]

[quote:eec72337bf]appelmoes_windowsmoes schreef: 3. Is er een gratis programma beschikbaar voor de mac waarmee je dvd's kan rippen en orginele dvd's kan verkleinen en die de beveiliging van originele dvd's eraf haalt? (zoals dvdinscripter en clonedvd voor windows)

klik


PowerBook 15" Combo[/quote:eec72337bf]

jah maar al die programma’s kosten geld :frowning:

Tja..... vind je dat gek dan?

Om te rippen gebruik je bijv mactheripper en dat is gratis. Een programma om te comprimeren naar een DVD single layer zijn vlgs mij nog niet gratis. Maar bijv Toast 7 kan het, heb je een goed brandprogramma met alles erop en eraan. Handbrake is ook een gratis programma om DVD's naar mp4 ed te zetten. ffmpeg kan ook veel, mag je 15 dollar voor betalen voor full options.

Dus het valt wel mee toch?

[quote:599fa17767]Tja..... vind je dat gek dan? [/quote:599fa17767]

Ja , vooral omdat ik nu GRATIS software ervoor gebruik.