C Sharp op mac.

Kan ik C Sharp op mac programmeren? Via xcode of iets anders.

C# (sharp) lijkt me voorbehouden voor het .NET platform wat op zijn beurt weer alleen voor Windows beschikbaar is.

Zie [url=http://www.mono-project.com/Main_Page]Mono[/url].

[quote:4cdfab5761="Maccessory"]Zie [url=http://www.mono-project.com/Main_Page]Mono[/url].[/quote:4cdfab5761] Tsss grappig. Die ga ik eens in de gaten houden.

C# kan via xCode toch?

Enkel C of C++; C# is de Microsoft variant van C++.

Je bedoelt zeker de Microsoft variant van Java?

[quote:2ba348b94a="fredmatrack"]Enkel C of C++; C# is de Microsoft variant van C++.[/quote:2ba348b94a] En vooral Objective C in Xcode (strikt genomen een uitbreiding van C).

En M$ heeft een javascript variatie op java.

Even voor de duidelijkheid, C# is een gestandarizeerde ECMA taal. C# is te programmeren dmv van de Mono compiler op heel erg veel soorten computers, waaronder the MAC.

Uiteraard, Microsoft heeft een aantal bibliotheek functies die niet bestaan op andere platforms. Dus als je onder windows een leuk programmatje maakt dan gaat deze dus [b:11ee47668b]niet[/b:11ee47668b] draaien onder the Mac omdat deze geen windows knoppen en vensters kent.

Je kunt natuurlijk altijd Cocoa# gebruiken.

Ik heb altijd gedacht dat C# hetzelfde is als C++...

Komt door het schaken zeker (Te4# = toren komt op e4 en zet mat = Te4++

[quote:826aa166d9="jaapjan"]Uiteraard, Microsoft heeft een aantal bibliotheek functies die niet bestaan op andere platforms. Dus als je onder windows een leuk programmatje maakt dan gaat deze dus [b:826aa166d9]niet[/b:826aa166d9] draaien onder the Mac omdat deze geen windows knoppen en vensters kent.[/quote:826aa166d9]

Fout, het is de nu juist wel de bedoeling dat deze programma’s compatibel zijn met je windows code. Je kan de windows forms gebruiken ( het grootste deel van de code is geport) en deze zullen ook werken op je mac.
Maar je kan ook andere zaken gebruiken zoals :

  • Gtk : voor Linux ,Windows ,Mac OSX , …
  • Cocoa# : voor Mac OSX

http://pdb.finkproject.org/pdb/package.php/cocoa-sharp http://pdb.finkproject.org/pdb/search.php?summary=mono

Ik denk dat wanneer je die cocoa-sharp package installeert en vervolgens op http://www.cocoasharp.org/cocoaSharp/ gaat kijken je al een heel eind verder bent.

CocoaSharp… :cry:

[quote:bcc8b728f7="jaapjan"]... ECMA ...[/quote:bcc8b728f7]

http://www.ecma.org/

I rest my case. :wink: :smiley:

Nog even voor de duidelijkheid, de taal C# is een open standaard taal maar het .NET framework niet. Dit is onder licentie van Microsoft met de prijs van 0 €. Als Microsoft van slechte wil is kan ze hier, als Mono te sterk opkomt en .NET goed geintegreert is, wel geld voor beginnen vragen.