Camino 1.0

Camino 1.0 Universal Binary is uit: http://www.caminobrowser.org/

Camino is een browser met dezelfde rendering engine als Firefox, maar het programma is een echt Mac programma.

Beste browser na Safari! (en [url=http://hmdt-web.net/shiira/en]Shiira[/url] eigenlijk ook :P --> heb daar soms alleen wat tekst-intyp-probleempjes )

Hmm, ik heb genoeg aan Safari hoor :) Maar voor nood heb ik ook nog IE en FF :)

Safari is voor mij ook genoeg alleen zuigt ie na een tijdje onvoorstelbaar veel geheugen, als Apple dit zou oplossen dan is ie outstanding.

[quote:9baf1f63b3="pietjepuk6546"]Safari is voor mij ook genoeg alleen zuigt ie na een tijdje onvoorstelbaar veel geheugen, als Apple dit zou oplossen dan is ie outstanding.[/quote:9baf1f63b3] Heb je Apple hiervan al op de [url=http://webkit.opendarwin.org/quality/reporting.html]hoogte gebracht[/url]? Ik denk niet dat ze dit forum lezen.

Ook handig als je Camino gebruiker bent: CamiTools http://www.nadamac.de/camitools/index.php

Vooral de nieuwe feature: synchroniseren van bookmarks (via een FTP server en niet automatisch welliswaar) is handig als je meer dan 1 Mac gebruikt.

[quote:65a4fd63af="Peett-"]Hmm, ik heb genoeg aan Safari hoor :) Maar voor nood heb ik ook nog IE en FF :)[/quote:65a4fd63af] Je hebt dus niet genoeg aan safari :P Camino lijkt me trouwens wel een goeie browser om Firefox mee te vervangen :) (omdat camino namelijk dezelfde rendering engine (ofzo) gebruikt en er tig keer mooier uit ziet+mac style heeft)

[quote:df33273aad="tennapel"]Camino is een browser met dezelfde rendering engine als Firefox, maar het programma is een echt Mac programma.[/quote:df33273aad]

Hoe kan je FireFox dan linken aan het Mac verhaal? Is FireFox meer een port vanuit Windows of Linux? En is het daarom dat de performance van FireFox t.o.v. de Windows versie ondermaats is (zoals ik eerder had beschreven in een topic)?

Camino is wel bijzonder snel. Sneller dan FireFox en Safari.

[quote:364d9d3ba1="iBert"] Hoe kan je FireFox dan linken aan het Mac verhaal? Is FireFox meer een port vanuit Windows of Linux? En is het daarom dat de performance van FireFox t.o.v. de Windows versie ondermaats is (zoals ik eerder had beschreven in een topic)? [/quote:364d9d3ba1]

Nee, Firefox draait op een soort van ‘tussenlaag’ die XUL heet, een soort vertaling van multi-platform onafhankelijk code waarmee de interface wordt opgebouwd. (zie de jargonlijst: http://www.mozilla.org/docs/jargon.html ); dat maakt het trager.

Wat Camino doet is XUL schrappen en daar Cocoa voor in de plaats gebruiken en dat gaat een stuk sneller … en dan hebben we het nog niet over het feit dat de Camino programmeurs hun interface beter als een Mac applicatie laten gedragen, omdat ze geen rekening hoeven te houden met de specifieke hebbelijkheden van andere platforms.

[quote:0903152eac="iRik"]Je hebt dus niet genoeg aan safari :P Camino lijkt me trouwens wel een goeie browser om Firefox mee te vervangen :) (omdat camino namelijk dezelfde rendering engine (ofzo) gebruikt en er tig keer mooier uit ziet+mac style heeft)[/quote:0903152eac]

Waar heb je Camino dan voor nodig? :stuck_out_tongue: Btw, ik kan wel proberen om Camino te downloaden, dan kan ik een keer zonder die hebreeuwse rotzooi werken :slight_smile:

[quote:37de68f4fc="tennapel"][quote:37de68f4fc="iBert"] Hoe kan je FireFox dan linken aan het Mac verhaal? Is FireFox meer een port vanuit Windows of Linux? En is het daarom dat de performance van FireFox t.o.v. de Windows versie ondermaats is (zoals ik eerder had beschreven in een topic)? [/quote:37de68f4fc]

Nee, Firefox draait op een soort van ‘tussenlaag’ die XUL heet, een soort vertaling van multi-platform onafhankelijk code waarmee de interface wordt opgebouwd. (zie de jargonlijst: http://www.mozilla.org/docs/jargon.html ); dat maakt het trager.

Wat Camino doet is XUL schrappen en daar Cocoa voor in de plaats gebruiken en dat gaat een stuk sneller … en dan hebben we het nog niet over het feit dat de Camino programmeurs hun interface beter als een Mac applicatie laten gedragen, omdat ze geen rekening hoeven te houden met de specifieke hebbelijkheden van andere platforms.[/quote:37de68f4fc]

Is het ook niet XUL waarmee men momenteel hele interface-structuren voor FireFox/Mozilla aan het schrijven is, zoals bijvoorbeeld Swing voor Java? Met het oog op (toekomstige) applicatieontwikkeling in een browseromgeving?

[quote:015e9d12cd="koen"][quote:015e9d12cd="pietjepuk6546"]Safari is voor mij ook genoeg alleen zuigt ie na een tijdje onvoorstelbaar veel geheugen, als Apple dit zou oplossen dan is ie outstanding.[/quote:015e9d12cd] Heb je Apple hiervan al op de [url=http://webkit.opendarwin.org/quality/reporting.html]hoogte gebracht[/url]? Ik denk niet dat ze dit forum lezen.[/quote:015e9d12cd] Ik heb het maar eens gemeld, bedankt voor de tip.

Wat ik er nog over kwijt wil, dat gebruik van ram en rekenkracht na een tijd stoort mij ook omdat mn iMac dan meer geluid begint te produceren. De fans blazen iets harder. En dan begint mij dat wel te storen. Wanneer je nu nog met processorintensieve programmas zou bezig zijn zoals grote fotos bewerken in Photoshop dan aanvaard ik dat best maar als je maar gewoon wat surft dan zou dit echt nie mogen.

Het enige wat ik mis ivm FF is dat je niet ingeklikt door de bookmarkbar mappen kan bewegen en dat de mappen dan vanzelf openen. Elke keer meerdere keren klikken om een map uit te vouwen.

[quote:f121b1b9f0="Peett-"]Waar heb je Camino dan voor nodig?[/quote:f121b1b9f0] Om sites te bekijken die het niet in Safari doen ;)

Camino is een lekkere browser, razendsnel en die Mozilla-engine is echt erg goed. Native widgets in sites en applicaties, adresboek-integratie...allemaal goed.

Ik mis alleen wel een aantal dingen die Firefox wel heeft, zoals de extensions en RSS support. Als dat nog toegevoegd wordt is het wat mij betreft een aanwinst voor OS X. Nu grijp ik voor webdevelopment toch weer naar Firefox in verband met de webdev-toolbar.

[quote:60d4a4b44a="rutgerz"]Camino is een lekkere browser, razendsnel en die Mozilla-engine is echt erg goed. Native widgets in sites en applicaties, adresboek-integratie...allemaal goed.

Ik mis alleen wel een aantal dingen die Firefox wel heeft, zoals de extensions en RSS support. Als dat nog toegevoegd wordt is het wat mij betreft een aanwinst voor OS X. Nu grijp ik voor webdevelopment toch weer naar Firefox in verband met de webdev-toolbar.[/quote:60d4a4b44a]

Same here. Safari is een veel stabielere en snellere browser dan FireFox, maar als webdeveloper kan ik niet zonder de Webdeveloper Extension, de DOM inspector en syntax coloring van de broncode. Dat is de enige reden waarom ik voornamelijk FireFox gebruik. Plaats dat in Safari, en ik kijk nooit meer terug 8)

Weet iemand waarom die unified skin in Panther niet werkt? (in tiger werkt ie wel :) )

[quote:4768563c27="iBert"]Same here. Safari is een veel stabielere en snellere browser dan FireFox, maar als webdeveloper kan ik niet zonder de Webdeveloper Extension, de DOM inspector en syntax coloring van de broncode. Dat is de enige reden waarom ik voornamelijk FireFox gebruik. Plaats dat in Safari, en ik kijk nooit meer terug.[/quote:4768563c27] Heb je [url=http://webkit.opendarwin.org/blog/?p=41]hier[/url] wat aan?