Classic in aparte partitie?

Heb de bij de IMac G5 bijgeleverde Classic gewoon geïnstalleerd op de harde schijf waar MacOS X Panther opstaat. Sindsdien start de c omputer veel trager op. Heeft dat ermee te maken? Soms lees ik iets over partities aanmaken op je harde schijf. Wat is de functie en hoe doe je dat. Moet Classic in zo'n aparte partitie? Veel vragen bij elkaar, maar elke hulp is meer dan welkom. Ben al Apple-gebruiker sinds 1987 maar werkte nog nooit met MacOS X. Alvast bedankt.

Welkom in de wondere wereld van OSX dan maar...

Classic hoeft echt niet op een aparte partitie. Waarom de mac trager opstart dan voorheen durf ik ook niet zo te zeggen, maar een en ander hangt erg af van wat er allemaal opstart en uiteraard ook hoe snel je Mac is. OSX vraagt meestal een beetje meer tijd dan OS9, hoewel die, eenmaal afgeladen met extensies, er ook knap lang over kon doen voordat er eens iets kon gaan gebeuren.

Maar aangezien de iMac splinternieuw is… Misschien zoekt hij een niet (meer) aanwezige netwerkverbinding of externe HD als die er eerder aan heeft gezeten. Dat soort dingen vertraagt het opstarten flink.

> Bartieman

staat bij je Systeemvoorkeuren -> Classic: “Start Classic bij inloggen” aangevinkt?

die optie beste uitzetten, en “Toon Classic-status in menubalk” aanvinken
daarmee kun je snel Classic opstarten als je hem nodig hebt
(gaat overigens ook vanzelf als je een ‘classic-programma’ opstart)

groet

ps: welkom in de ‘huidige tijd’ :wink:

Met een partitie deel je je harde schijf op in stukjes. Niet letterlijk maar virtueel. Dit is niet nodig maar het kan soms handig zijn in de organisatie. je zou een partitie kunnen maken voor je OS en eentje voor je documenten.

Sommige mensen zeggen dat een partitie een deel van je harde schijf kan sparen met een crash. Dat is niet waar! Als je harde schijf naar zijn grootje is dan is die helemaal stuk. Een partitie is slechts een virtuele opdeling.

Classic hoeft niet op een aparte partitie te staan. Je kiest om op te starten met het andere systeem door de systeemmap van het betreffende systeem aan te wijzen in het controlepaneel ‘opstartschijf’ in je systeemvoorkeuren.

Wow,

dit was de eerste keer dat ik van dit forum gebruikmaakte en ben aangenaam verrast door de snelle reacties. Hartelijk dank aan iedereen die reageerde of dat van plan is dat nog te doen.

Bartieman

Een aparte partitie aanmaken is alleen handig als je duidelijke scheiding wil tussen OSX en OS9, of als je ook wel eens in OS9 wil opstarten.

Voor de eerste mogelijkheid valt iets te zeggen, ware het niet dat de map Applications (OS9) gescheiden is van de map Applications (Programma’s). Dit is eigenlijk de enige scheiding die nodig zou moeten zijn. Uiteraard de scheiding tussen de OSX- en de OS9-systeemmappen valt ook aan te bevelen (waarom de systeemmap van OS9 niet gewoon in de OS9-app map?).

Voor de tweede optie schijnt meer te zeggen te zijn, zodat je (met opt. ingedrukt tijdens het opstarten) snel een keuze kan maken tussen OS9 en OSX. Echter heb je hier met alle G5-computers weinig meer aan, omdat deze niet meer willen opstarten in OS9. Deze optie is echter alleen handig als je apperatuur hebt, die niet onder Classic wil werken, of als je in de Switch-fase zit tussen OS9 en OSX.

Classic opstarten bij inloggen is ook alleen maar handig als je een vervent gebruiker bent van OS9. Het kost inderdaad tijd, alhoewel je tijdens het opstarten van Classic al in OSX zou moeten kunnen werken.