Consensus over aan/uitzetten G5's? (en evt andere Macs)

Ik heb net een G5 binnen en las in de handleiding dat je het ding uit moet zetten 'als je er 2 dagen niet mee werkt'. M.a.w., Apple lijkt hiermee te zeggen dat je hem beter in slaapstand kunt zetten dan uit, als je weet dat je er een dag of wat niet mee zal werken. Ik heb begrepen dat opstarten vrij belastend is voor allerlei onderdelen van je computer, maar laten jullie dat ding ook vnl aanstaan zoals Apple dat voorschrijft?

Ben benieuwd hoe anderen hiermee omgaan.

Wolf

Ik heb dan wel geen G5 snif snif maar ik zet mijn pbookje toch ook haast nooit uit, de slaapstand verbruikt zeer weinig energie en het scheelt je ook weer dat opstarten. Maar er zijn hier al eens posts over geweest. Moet je maar eens zoeken

De hoofdgedachte was op het laatst dat sluimerstand oke was, meen ik me te herinneren.

ææ

Ik gebruik nog slechts de slaapstand ipv de uitknop. Moet er niet aan denken als ik wat wil gaan doen en dan nog even 3 minuten moet wachten tot ik aan de slag kan. Ik begin de huidige 3 secondes al lang te vinden die nodig zijn voordat het systeem bedienbaar is. Er bestaat nauwelijks nog een andere uit dan de slaapstand. Mijn zoontje weet niet beter of een computer staat meteen aan wanneer je op een knop drukt. Gaat allemaal prima.

Hier staan de Mac's ook in de sluimerstand. Ik heb destijds begrepen dat de grens op 8 uur lag, maar die is dus inmiddels al 2 dagen. Mooi.

ææ

Ik heb net even op apple support gekeken en daar zijn ze het maar over een ding eens: als je de computer voor langere tijd niet gebruikt ( meer dan 8 uur), kun je hem beter uit zetten om energie te sparen. Op die manier spaar je ook het milieu. Wat betreft de belasting voor sommige componenten vanwege het aan- en uitschakelen van je computer zegt apple " sommige mensen zeggen dat zoiets belastend zou kunnen zijn...". Als je milieubewust bent zet je hem uit, staat er beneden nog een koelkast uit de jaren 50 dan laat je hem lekker draaien, je ziet toch geen verschil :? .

Deze imac G3/600mhz iedere dag uit,soms eens een keertje niet. En 3 minuten tijd om op te starten? Hier na de BOOOING op +/- 1 minuut ingelogd op mijn account,dacht dat normaal was.

Mijn Dual G4 staat 24 uur per dag aan, wakker.

ZET HEM UIT!

  • je spaart energie en dus het milieu en je portemonnee
  • hij gaat langer mee als hij langer uit staat

Dat het aan- en uitzetten schadelijk is is total and utter bullshit.

Ik freelance op een bureau dat ALTIJD hun Mac's aan laat. De schermen gaan uit, maar de Mac's staan altijd aan. Nu heb ik mijn twijfels. Een herstart is zeer zeker niet slecht voor de Mac. Sterker nog, ik denk dat dit goed is. Het RAM spoelt leeg en het systeem start fris op. Mijn Mac gaat uit als hij niet hoeft te draaien. Ik heb al vaker moeten resetten omdat de 'knommel' niet uit de screensaver wilde ontwaken. De slaapstand staat uit. Bovendien staat de Mac op mijn slaapkamer en vind ik het niet prettig om te slapen bij een zoemende computer.

[quote:9754c85f85="MacBjorn"] Bovendien staat de Mac op mijn slaapkamer en vind ik het niet prettig om te slapen bij een zoemende computer.[/quote:9754c85f85]

Ik vindt opstarten een tijd kosten die mij stoort en voorkomen kan worden. De Mac is een gebruiksvoorwerp en standbye (slaapstand ) is wat mij betreft prima. Mijn Mac’s gaan niet snurken of zoemen in slaapstand en is binnen een seconde of 2 al bruikbaar. Een schone opstart kost echt wel meer dan een minuut.

De uptime is overigens ook leuk om bij te houden, leuk om te weten hoe stabiel je systeem is (hoe langer je uptime, hoe stabieler je systeem zal zijn blijken)

ik vind het een beetje onzinnig om je te storen aan het opstarten van de Mac. Natuurlijk moet je wachten, maar wat zijn twee minuutjes nou?

Want ook handig is, dat automatisch opstarten en afsluiten! :D Bijvoorbeeld op een kantoor... als iedereen weg gaat, word alles automatisch afgesloten en uit gezet.. en volgende morge dat ze dan weer aan gaan.. geniaal :D

[quote:bb675da5d8="MacBjorn"]ik vind het een beetje onzinnig om je te storen aan het opstarten van de Mac. Natuurlijk moet je wachten, maar wat zijn twee minuutjes nou?[/quote:bb675da5d8]

Anderhalf! Met een 500 MHz iMac, 512 MB, OS 10.3.3 8)

De server waar je dit bericht op kunt lezen draait 24/7. Harddisks en computers zijn er op gebouwd om altijd aan te staan. Opstarten en afsluiten is het enige moment dat je harddisk slijtagegevoelige activiteiten afhandelt (het opspinnen van de motor is wel degelijk een zware belasing in verhouding tot het altijd maar doorsukkelen van een HD die aan staat).

Neemt niet weg dat uit gewoon goedkoper is. Dus als je systeem geen server is die 24/7 beschikbaar moet zijn is er helemaal niks (niks!) op tegen om 'm gewoon uit te zetten.

Er is net zoveel voor als tegen, is zo'n beetje mijn conclusie. Uiteindelijk vind ik vanuit milieuoverwegingen en kosten beter om dat ding uit te zetten als ik 'm langer dan 8 uur niet ga gebruiken. Persoonlijk stuit het mij tegen de borst om apparaten 24/7 energie te laten slurpen. (Het is misschien maar 'een beetje', maar alleen al in mijn huishouden loeit de apparatuur dat het een lieve lust is: 4 computers, 2 TV's, 2 videorecorders, 2 installaties, wasmachine, droger, vaatwasmachine, 25 lampen, 2 GSM's, electrisch kacheltje, 2 printers, wekkerradio en ga zo maar door. Ik vind dat iedereen de verantwoordelijkheid heeft een beetje te letten op wat je verbruikt, dat je niet van alles aan laat staan omdat je te lui bent om iets uit te zetten. M'n ouwe Pentium 2 en m'n G4 400 zet ik al 6 jaar uit als ik er een paar uur niet op werk en die doen het nog uitstekend. Wat slijtage betreft zou de huidige generatie een stuk meer aan kunnen moeten dan vroeger- en 'vroeger' was het eigenlijk ook geen probleem.

Over en uit, wat mij betreft dan,

Wolf

[quote:ad8cec3c61="Wolf"] 4 computers, 2 TV's, 2 videorecorders, 2 installaties, wasmachine, droger, vaatwasmachine, 25 lampen, 2 GSM's, electrisch kacheltje, 2 printers, wekkerradio en ga zo maar door[/quote:ad8cec3c61]

Ga je dat allemaal zitte telle? :stuck_out_tongue:

((Sorrie kon et nie late :innocent: :D))

Wat Wolf aan apparaten teveel heeft staan mis jij aan letters op je toetsenbord zo te zien...

[quote:966528f3e2="colpolyp"]ZET HEM UIT!

  • je spaart energie en dus het milieu en je portemonnee
  • hij gaat langer mee als hij langer uit staat

Dat het aan- en uitzetten schadelijk is is total and utter bullshit.[/quote:966528f3e2]

Geheel mee eens!

Alleen als ik verwacht enige uren mijn computer niet nodig te hebben, mag hij fijn in ruste. Des nachts dus zeker. Dan gaat zelfs de knop van mijn stekkerdoos om, om potentieel kortsluiting en andere brandgevaarlijke enge dingen voor te zijn.