CS5 op een nieuwe 27-inch iMac, werkt dat?

Hallo allemaal,

Ik werk dagelijks met grote (drukwerk)bestanden (gemiddeld 3Gb) in Photoshop CS5. Ook gebruik ik frequent Indesign (CS5). Af en toe gebruik ik Illustrator en After Effects (je raad het al, beiden CS5). Ik wil niet overstappen op de creative cloud serie met maandlicentie.

Mijn huidige mac is nodig aan vervanging toe. Uit onzekerheid en te weinig kennis stel ik de aankoop al een hele tijd uit. Nu moet het er echt van komen (liefs vanavond nog!).

Het liefst koop ik een Imac 27" Retina met fusion drive. Heb ik iets aan die snelheid als ik CS5 programma’s op ga gebruiken? Doen die het eigenlijk nog wel op de nieuwste macs? En dan: het zinvol er 16 Gb intern geheugen in te laten zetten? Of kan dat achteraf ook nog?

Dank voor het meedenken!

27" iMac kun je zelf nog upgraden, 21" is gesoldeerd en moet je dus bij aankoop meteen voldoende open.

Of CS5 zal werken weet ik niet, dat kun je hier testen.

http://roaringapps.com

CS5 werkt nog op Siërra, dus dat is niet het probleem. Ik zou vanaf het begin 16gb ram installeren. Ben je gelijk klaar.

Dank!

Betere koop is SSD ipv fusion Drive. Dan samen met 16GB heb je een dijk van n machine.

Als je budget onbeperkt is zou ik dat zeker doen ja. €840 extra @SvS als je wel die 1TB wilt houden… 8-O

Dat is veel. 256 a 512 GB vind ik genoeg.
Zorg voor degelijke externe backup systeem, waar je afgeronde projecten op bewaart. Deze hoeven toch niet op iMac te blijven staan.

Eens, backuppen blijft nodig. Alleen met veel lopende projecten die allemaal nogal fors zijn is er flinke kans dat ik niet genoeg heb aan 256 / 512!

Wat voor 'n machine is er nu eigenlijk in gebruik?

Ik lees, ik werk met grote drukwerkbestanden (3GB) is dat per bestand? Als je zoiets in Photoshop opent dan moet je computer toch meteen beginnen te piepen en zachten. Ik denk dat je dan eerder aan 32GB RAM moet gaan denken wanneer je dat soort bestanden aan het verwerken bent. Waarschijnlijk werk je nu nog op OS X Lion of zoiets maar tegenwoordig gebruikt je Mac al een GB of 8 wanneer je Photoshop en the hole shebang opent.

Ik weet niet hoe CS5 het op Sierra doet, maar ik werk zelf met Sierra in combinatie met CS6 wat nog wel werkbaar is maar zeker niet zonder problemen.
Vooral InDesign heeft problemen met het invullen van parameters binnen het programma, heb de problemen op mijn iMac ´n op mijn Macbook Pro dus ligt het waarschijnlijk aan Sierra.

Dan is het geen back-up.

Een back-up is wanneer je een reserve-exemplaar van een bestand hebt — maak je een back-up van een bestand en wis je daarna het origineel, dan heb je geen back-up meer maar maar één exemplaar van je bestand. (Komt bij dat wanneer je Time Machine gebruikt voor je back-up, er kans is dat je dat ene exemplaar uiteindelijk kwijtraakt zonder dat je het doorhebt, wanneer Time Machine oude back-ups weggooit om ruimte te maken voor nieuwe.)

Een betere manier in dit geval is om dingen waar je niet meer aan hoeft te werken, maar die je wel wilt bewaren, op een externe harde schijf of NAS te zetten en die óók te laten back-uppen op een tweede externe schijf/NAS/o.i.d.

Inderdaad, dat bedoelde ik eigenlijk ook.
Ik had eigenlijk ‘archiveren’ moeten typen. Ik werk ook op de manier van Jakko W.
Mijn iMac met 512 GB is nog làng niet vol.

@Josje Ben: Waarom wil je niet over op CC?

Antwoord zat al in een zin van de topicstarter;
het vastzitten aan maandlicentie en dat vind ik zeer begrijpelijk. Als ik de keus had gehad tussen maandabonnement en 1 aankoop, had ik ook liever 1 koop gedaan. Ik heb zelf ook vijf jaar met CS 5 gewerkt.

Als je een tweedehands licentie van CS6 kan vinden, kan je daar nog even mee vooruit, maar als ik SponZz zijn bericht lees, komen daar ook problemen mee.
Ik zeg echt niet dat het nu direct moet, maar er komt een tijd dat je wel moet vernieuwen. Dan kan je bij de Adobe blijven of zoeken naar alernatieven, maar zorg ervoor dat je genoeg bij blijft met het gereedschap waarmee je werkt. Stel dat je nu met CS5 blijft werken en echt niet naar CC over wil, dan zou je ondertussen alternatieve software moeten aanleren.

Persoonlijk snap ik de strijd met CC niet zo. Je betaalt een overzichtelijk bedrag per maand en krijg daarvoor iedere keer updates, zolang je betaald. Dat bedrag dat je betaalt kan je makkelijk in je prijs naar de klant berekenen als je ondernemer bent. Mocht je geen ondernemer zijn, dan zou je je leidinggevende moeten lastigvallen dat het een keer tijd wordt om te upgraden. Mocht je het niet professioneel gebruiken, dan wordt het een andere zaak.

Ik ook niet. Als je al gaat besparen op 50 euro werkingsmiddelen per maand vraag ik mij af hoe lamentabel het omzetcijfer wel moet zijn. Roken is duurder.

Waar veel mensen niet aan denken, is dat grote (automatische) updates steeds meer vragen van het systeem, waardoor het vervangen van hardware ontomkeerbaar wordt. Ik wil gewoon 6 jaar vlot met een Mac werken zonder dat het na een update alles ineens iets trager aanvoelt. Werken met ‘gereedschap’ van ± 5 jaar oud kan een even mooie drukwerk leveren als waar je middels nieuwste Adobe CC aan gewerkt hebt. Het maandbedrag is inderdaad acceptabel voor een ondernemer, 1x pj is goedkoper trouwens, maar alles bij elkaar loopt het op. Verzekeringen, afschrijving hardware, pensioen, alles. Plus andere hard-/software en abonnement op clouddiensten. Dan kan ik me voorstellen dat er mensen zijn die even willen letten op de zakelijke lasten en het liever in 1x aankoopt. Je kunt niet kijken in andermans portofeulle en bij voorbaat afgeven op hun ondernemerschap.

Hardware en software gaan nu eenmaal hand in hand. Is het ene aan vernieuwing toe, dan zal het andere ook wel een keer moeten worden vennieuwd. Overigens hoef je de updates niet te draaien.
En uiteraard heb je gelijk dat de jaarlijkse updates er niet voor zorgen dat je drukwerk mooier wordt. Mocht een Photoshop 6 (niet CS6) nog draaien op een heden ten daagse Mac, dan kan je daar ook nog steeds een mooie pdf uit poepen.

Aan de andere kant is het wel zo dat de ontwikkelingen sneller gaan tegenwoordig. Daar waar het voorheen een paar jaar duurde voordat er weer een nieuwe Photoshop was of dat Apple met een nieuwe PowerBook kwam, is dat nu wel ieder jaar.

Maar het is de eeuwige strijd bij ieder creatief beroep waarvoor gereedschap nodig is. Je bent bekend met je huidige gereedschap en maakt daarmee de mooiste dingen, maar er zit ontwikkeling in jezelf en in de creatieve wereld. Nieuwe dingen leren en vernieuwende dingen maken hoort erbij.

Persoonlijk voorbeeld: Ik werk dagelijks met After Effects en was nooit een groot fan van de zogeheten Shape Layers en die zitten er toch al een behoorlijke tijd in. Nu begrijp ik ze iets beter en zie in dat ze een boel werk makkelijker voor mij kunnen maken.

Maar los van alle functies en nieuwe features is er ook snelheidsontwikkeling. Daar waar CS6 een beetje ondersteuning biedt aan 64bit, is dat met CC 4 jaar later uiteraard vele malen sneller. De ondersteuning van GPU gebruik is ook flink verbeterd. En als er iets is wat je creativiteit enorm in de weg kan zitten, dan is het wel trage software of hardware.

Slap excuus, zeer slap excuus. Iemand iets proberen aan te praten alleen omdat TS waarschijnlijk verantwoord met uitgaven om wilt gaan.

Misschien kan je eens wat meer aandacht richten op je eigen werk, zo goed is dat namelijk niet.

Ik werk probleemloos met CS 5.5 op mijn late 2013 iMac met Sierra (21,5", full specs). Het enige is dat je met Sierra eenmalig een prompt krijgt om een oudere versie van Java te installeren. Daarna draait het vlekkeloos. Ook trouwens op de 2016 MBP. En anders zijn er alternatieven, zoals Affinity Designer en Photo. Ik heb helemaal geen ervaring met Designer, wel een beetje met Photo. Werkt uitstekend, al krijg ik er wel altijd enorme bestanden mee - een raw-bestand van 24 MB kan na ontwikkelen zomaar 180 of 240 MB zijn. Maar dat kan aan mij liggen.