data-partitie tussen OSx en windows

Beste OMT'ers

Ik moet voor sommige vakken voor school software draaien die enkel binnen windows werkt. Hierdoor heb ik bootcamp met windows 7 draaien en OSx voor de algemene software te draaien. Nu is mijn vraag hoe ik een data partitie kan maken zodat ik dezelfde versie van documenten voor school via bij operating system kan benaderen. Ik heb geprobeerd om de mac partitie in 2 te delen maar daardor kon ik windows 7 niet meer opstarten. Hierdoor wil ik nu wat voorzichtiger zijn bij het wijzigen van de partities. Ben dan ook nog niet zolang Apple gebruiker en sommige dingen zijn volledig nieuw.

Kan iemand kort schetsen hoe ik dit aanpak?

Alvast bedankt
Wouter

Je kan vanaf OSX in de Windowspartitie en omgekeerd. Het is dus niet echt nodig om nog een losse partitie te maken voor data.

ik heb vanuit windows toch geen volledige bevoegdheden voor bestanden die op mijn macintosch HD staan.

Ik vind het ook gewoon handiger om te beanderen. Je hebt 1 plaats afgesloten van de rest waar je een structurele indeling hebt voor al je documenten,cursussen,..

Volgens mij kan je niet vanuit je OSX in je Bootcamp partitie schrijven enkel alleen lezen.
Externe HD niet iets waar je je data op zet? Of eerst je HD partitioneren zodat je een data partitie erbij hebt (fat) en daarna met bootcamp je windows installeren?

Gaat niet lukken. Mac OS X partitie is HFS+ journaled die alleen NTFS kan lezen. De Windows 7 partitie is NTFS. Tenzij je bijkomende software zoekt om op Mac NTFS te kunnen schrijven.

Een workaround is [url=http://www.virtualbox.org/]VirtualBox[/url] waarin je een Windows 7 virtuele machine maakt. Dan heb je geen NTFS-partitie nodig en kan je alle documenten binnen één OS X-partitie opslaan.

Juist bestanden delen tussen Win en MacOS is in VB nog erg rudimentair en niet zo makkelijk als in de twee concurrenten.
Ik zou gewoon een USB 4 of 8 GB stickje gebruiken met FAT32.

Mac OS X Snow Leopard ondersteund tegenwoordig ExFAT. Zou daar eerder gebruik van maken dan FAT32, aangezien je niet tegen een maximum bestandsgrootte aanloopt van maar 4 GB.

Ik zou een Dropbox account gebruiken.
Mappen op beide computers en in the cloud.
Systeem onafhankelijk, niks heen en weer slepen, nooit USB stick vergeten of het nog niet geupdate bestand bewerken.
Je werkt zo altijd in één gesynchroniseerd bestand.

[b][url=http://www.dropbox.com/referrals/NTI3NzUzMTk]Dropbox[/url][/b]

.

[quote]Juist bestanden delen tussen Win en MacOS is in VB nog erg rudimentair en niet zo makkelijk als in de twee concurrenten.[/quote]
De suggestie is gedaan om de vraagsteller niet op [i]'onnodige'[/i] kosten te jagen. Mijn voorkeur gaat ook naar de twee concullega's, Parallels Desktop en VMware Fusion. :wink:

[quote=R-Flow url=http://www.onemorething.nl/community/topic/data-partitie-tussen-osx-en-windows#post-2063682 time=1285792501]Mac OS X Snow Leopard ondersteunt tegenwoordig ExFAT. [/quote]

Hoe kom je aan die info? Heb je een link?

Ik kan op de Apple site alleen vinden dat het [url=http://support.apple.com/kb/HT3553?viewlocale=nl_NL]SD slot in de Mac[/url] het NIET ondersteunt.

http://support.apple.com/kb/HT3553?viewlocale=nl_NL

Je kunt wel op vergelijkbare wijze als met NTFS gaan [url=http://code.google.com/p/exfat/]knutselen met exFAT op basis van MacFuse[/url].

zou de bootcamp niet meer gebruiken maar overschakelen naar Parallels. Tenzij voor Games een veel betere oplossing dan Bootcamp. Niet alleen kan je onder Windows werken terwijl je in Os X bezig bent maar je kan ook aan alle documenten omdat die folders door Windows en Mac Os X geshared worden.

[quote=Pieterr url=http://www.onemorething.nl/community/topic/data-partitie-tussen-osx-en-windows#post-2063789 time=1285829768]Hoe kom je aan die info?[/quote]
Vanuit Disk Utility gewoon.

[img]http://img814.imageshack.us/img814/8475/screenshot20100930at171.png[/img]

Moet eerlijk toegeven dat ik het voor vrijdag ook nog nooit eerder heb gezien. Aangezien ik bijna ging twijfelen of ik dan toch per ongeluk MacFUSE heb geïnstalleerd met VMware Fusion 3 ben ik even gaan rond kijken. En zie hier...

[img]http://img201.imageshack.us/img201/8281/screenshot20100930at174.png[/img]

ExFAT extension van Apple! Oók wanneer ik m'n iMac opstart vanaf de Mac OS X Install DVD staat ExFAT in het lijstje binnen Disk Utility. Vind met name de datum interessant aangezien v10.6.4 in juni is uitgekomen. De extension dateert van juli. Misschien krijgen andere Macs deze ondersteuning met v10.6.5?

[quote=Pieterr url=http://www.onemorething.nl/community/topic/data-partitie-tussen-osx-en-windows#post-2063789 time=1285829768]Ik kan op de Apple site alleen vinden dat het SD slot in de Mac het NIET ondersteunt.[/quote]
Dat lijstje heeft sowieso geen betrekking op de iMac (medio 2010).

[img]http://img440.imageshack.us/img440/4683/screenshot20100930at172.png[/img]

Ik denk inderdaad dat jij een heel speciale Mac hebt, want ik heb dat nog nooit gezien hoor :eek: :
[img]/uploads/community/c554ca1678484f29a15f56f9a8b759b5d7598abf_0.png[/img]
(En ja, ik draai de allerlaatste updates van Snow Leopard.)

@R-Flow: Interessant! Nog eens gezocht op de Apple website, maar voorlopig weet Apple dit erg stil te houden. Misschien heb je een primeur. Al aangemeld bij TUAW? MacRumors?

Go iMac, go iMac, goooooooooooo iMac!

Dit betekent dat jij nu een USB stick kunt vullen met bestanden groter dan 4GB, en die vervolgens op een Windows PC kunt uitlezen?

Relext... Overigens kan ik m'n externe FireWire 800 schijf van 750 GB ook als ExFAT wissen zie ik net. Het is dus niet beperkt tot flash drives / kaarten.

Vraag me nu dan toch af of ik die extension ook in een andere Mac kan stoppen... Of zou daar meer bij komen kijken?

Ah, dat is jammer dat het alleen op SDHC kaartjes werkt.

[quote=Pieterr url=http://www.onemorething.nl/community/topic/data-partitie-tussen-osx-en-windows#post-2064027 time=1285855528]Ah, dat is jammer dat het alleen op SDHC kaartjes werkt.[/quote]
Huh? M'n externe harde schijf kan ook gewoon als ExFAT gewist worden.