DE overstap

het is zover! Ik heb vorige week bij apple.nl mijn eerste mac besteld: een emac, met de nodige uitbreidingen qua geheugen en harde schijf. nu is mijn vraag: [i:264c1ba691]weet iemand een site [/i:264c1ba691]of heeft iemand tips voor het overstappen van winxp naar osx panther? ik wil me alvast een beetje verdiepen in de overstap.

bedankt!

n.b. het gaat mij dus niet om tips o.i.d. over osx, maar echt over de overstap. ervaringen, etc, etc.

http://www.apple.com/switch/

hmmmm :roll: . bedankt! zelf nog bepaalde ervaringen, anekdotes of iets dergelijks?

al 7 jaar blije gebruiker, geen slechte ervaringen.

Hoi, ik heb een paar maand geleden ook mn eerste apple (iBook G4) gekocht. Overstap is heel makkelijk. appeltje ipv CTRL gebruiken bij shortcuts en verder dit forum en de zoekfunctie gebruiken. Verder kan ik aanraden wel minstens een 2 knops muis aan te schaffen. Onder de rechter knop zitten dan ook gewoon de bekende acties die je van windows gewend bent. Ik heb verder nooit echt een handleiding nodig gehad. De meeste specifieke (on)handigheidjes van OSX zijn wel ergens in dit forum besproken.

het enige wat ik nog niet heb kunnen vinden is om de functietoetsen te ‘togglen’ van de iBook, dat die premanent functietoetsen zijn ipv dat ik iedere keer die Fn toets moet indrukken.

Just do it!

En de rest komt vanzelf. :smiley:

En vergeet je PC tijdperk, en blijf openminded! 8)

[code:1:7bbb50760f]Verder kan ik aanraden wel minstens een 2 knops muis aan te schaffen. Onder de rechter knop zitten dan ook gewoon de bekende acties die je van windows gewend bent.[/code:1:7bbb50760f]

Dat is niet echt nodig, want in combinatie met de control-toets kan je dit met een 1 buttonmuis ook!

Allereerst gefeliciteerd met je verheldering en aankoop. Over het algemeen is voor Mac OS X alleen een klein beetje gezond verstand nodig om de basis te snappen. Je kunt inderdaad wat informatie vinden op de [url=http://www.apple.com/nl/switch/]Switch[/url] pagina van Apple.

Meer meen mij te herinneren dat er ook andere sites zijn gemaakt om mensen te helpen met de uiteindelijke switch. Ik kan ze nu alleen niet meer terug vinden. Wellicht dat iemand anders hier daarbij kan helpen.

Ik weet dat hier meer switchers rondlopen namelijk :wink:

[quote:c8296a5407="ruggiero"]hmmmm :roll: . bedankt! zelf nog bepaalde ervaringen, anekdotes of iets dergelijks?[/quote:c8296a5407]

Tip van een mede-switcher (tijdje geleden alweer); leer zo snel mogelijk allerlei toetsen-combinaties van Apple, maakt het allemaal een stuk prettiger werken. En weet alvast dat veel algemene Windows combinaties (zoals Ctrl+C en Ctrl+V etc) bij Apple bijna hetzelfde werken, maar dan met de Apple-toets. Waar Windows voor veel zaken Ctrl gebruikt moet je bij Apple dus de Apple toets pakken.

Ik weet er nog een!

http://www.macosx.nl/?p=tips

- koop een muis met twee knoppen en een scroll wheel - volg je verstand en niet je computer - Vond [url=http://www.computer-advies.nl]deze site[/url] op deze site: http://www.macosx.nl/?p=links - Voor goede en handige programma's: http://forum.macosx.nl/viewtopic.php?t=18425

Hmm..en [url=http://www.apple.com/switch/howto/move2mac/]deze[/url] :)

enne...[url=http://www.xvsxp.com/]deze[/url]!!!

[quote:ed9fb5b4ac="Jør"]enne...[url=http://www.xvsxp.com/]deze[/url]!!![/quote:ed9fb5b4ac] Ja, die is echt te gek! Hele handige site met allerlei vergelijkingen tussen XP en OS X. Verder moet je eens in de zoveel tijd even Schijfhulpprogramma (Disk Copy) draaien en de volumebevoegdheden van je harde schijf herstellen (repair permissions). Dat lost allerlei gekke dingen op die kunnen ontstaan door veel gebruik. En haal een programma als DiskWarrior in huis. Dan zit je voor jaren gebakken! Einde van de SPAM, terug naar MacOSX.nl...

David Pogue schrijft geweldige boeken (en artikelen in o.a. de NY Times) over hard- en software en andere technologie. Duidelijk, inzichtelijk, compleet en met zeer veel humor. Wellicht is dit boek iets voor je: http://www.oreilly.com/catalog/switchmacmm/ Ik zou me persoonlijk echter niet zo druk maken over het switchen zelf. Beter is het om het Windows 'denken' meteen los te laten en je z.s.m. te verdiepen in OS X. De interface van Panther staat dit makkelijk toe i.c.m. algemene computer vaardigheden. Daarom raad ik je aan dit boek te nemen: http://www.oreilly.com/catalog/macxmmpanther/ Geloof me, dit zal de beste aankoop bij je Mac zijn!

Alles over osX: [url=http://home.planet.nl/~macmiep/macxcursus/xSTART.html]MCMEEP MAC-X-CURSUS[/url]

:D En gewoon beginnen, zonder boek, was mijn goede begin met Mac OS X..met de help-functie kom je er uit. Het leuke is vooral dat die Mac nooit crashed, bij mij, en dat ik dagelijks iets ontdek; "Goh, kan dat ook nog!", is mijn ervaring. :apple:

ik moet zeggen dat ik meer reacties had verwacht. valt mij een beetje tegen! :wink:

bedankt voor alle hulpvolle links naar boeken, sites, etc! vooral die site met die filmpjes is geniaal. een collega stond met het schuim op zijn mond te kijken naar exposé! die nederlandstalige site met info was ook te vet! erg handig. ik wacht nu maar gewoon af totdat de koerier langskomt. in mijn orderstatus staat dat hij uiterlijk voor 11 mei verstuurd wordt. we zullen zien.

ik heb nog één vraag. ik heb redelijk wat cd’s met mp3’s die allemaal op mijn binnenkort incomplete windows computer zijn gebrand. kan ik deze aflezen op een mac? of moet het per sé hybride gebrand zijn?

[quote:7d6cbaab4e="ruggiero"]ik heb nog één vraag. ik heb redelijk wat cd's met mp3's die allemaal op mijn binnenkort incomplete windows computer zijn gebrand. kan ik deze aflezen op een mac? of moet het per sé hybride gebrand zijn?[/quote:7d6cbaab4e]

Dat zal waarschijnlijk wel lukken, want op Mac kan je alle CD’s lezen. 8)

Je kan het lezen op de mac, alleen sommige bestandsnamen zullen anders uit de bus komen omdat sommige tekens niet kunnen op windows en wel op mac en omgekeerd.

superb! dan is het alleen nog afwachten voor mij totdat de koerier langs komt!