DeMorgen en Apple

Ik ben het een beetje beu hoe de Vlaaamse krant De Morgen Apple te pas en te onpas in een slecht daglicht stelt of negatief bericht over het bedrijf en de producten. Bovendien is de berichtgeving vaak onjuist of maar gedeeltelijk correct. Helaas kan ik mijn abo op de krant niet stopzetten. Het moest mij even van het hart, vooral na het openslaan van de krant vanmorgen.

Is het weer zover? Die krant hoort een “kwaliteitskrant” te zijn. Maar ondertussen staat het wel vol foute informatie (en niet alleen over Apple).

Ik vind het altijd een mooie discussie als de kranten vandaag de dag zeggen dat ze minder abonnees hebben omdat het internet de boel verziekt. Als ze nu eens objectieve en juiste informatie brachten en hun bronnen eens checkten, dan nam ik morgen een abonnement.

Komt wellicht omdat Apple een groot % vraagt op een digitaal abonnement via iTunes.
Ik erger me de laatste tijd ook aan de veelvuldige vergeten spaties tussen woorden. Ook al opgemerkt ?

@Geedee:

Jij hebt het over dat artikel met bovenaan een tijdslijn voor een aantal Apple-producten. Ik heb dat artikel ook gelezen, vanochtend bij de koffie.

En leg nu een keer uit welke desinformatie jij meent gelezen te hebben? Ik vind het altijd jammer dat Apple-fans zo gefocused zijn op de successen, maar blind blijven voor de realiteit (de mindere adoptie van iOS7, om maar een voorbeeld te noemen) en geen enkel punt van kritiek kunnen verdragen. Het staat je altijd vrij om een lezersbrief in te sturen en je frustraties te ventileren.

Het valt mij zelfs op, de laatste tijd, dat niet meer Samsung, maar Microsoft de kaas heeft gegeten.

En die krant, die hoef je niet te lezen. Er zijn kranten genoeg.

Dat er amper 5% iPad 1 gebruikers zijn zoals ze in De Morgen beweren, daar heb ik mijn twijfels aan. Deze wordt nog altijd bij ons gebruikt en ken nog vrienden die deze iPad 1 gebruiken. Wat verlangt men van Apple ? Dat men om de 2 jaar een totaal nieuw product op de markt brengt ? Weet je wat het probleem is ? De concurrentie wacht ongeduldig af tot Apple een nieuw product op de markt brengt om dan hun productie een tijd later terug op niveau te brengen. Want nu zijn helaas hun tablets, smarthphones uitgemolken.

Het gaat niet alleen om dat artikel. Wel was het de druppel die… De Morgen bericht de laatste maanden altijd vrij negatief over Apple. Dat lees je niet of nauwelijks over Samsung of andere. Het event is pas vanavond (toch bij ons) en ze anticiperen met een kop waar je niet naast kan kijken. Het gaat 'm trouwens niet alleen over negatief berichten, maar vooral over opiniemakerij. Dat doet die krant de laatste tijd ongehoord veel.
Ik hoef die krant inderdaad niet te lezen, maar het heeft ook geen zin om een dagblad dat elke morgen in mijn bus valt meteen naar de papiercontainer te brengen.
Met alle respect voor mensen die De Morgen wel nog in het hart dragen.

Ik lees die sossenkrant niet, maar in De Standaard is het ook niet altijd positief hoor? Apple fans en hun onverwringbaar geloof in de feilloosheid van Apple, daar heb ik meer problemen mee.

Daar gaat het niet om. Ze geven de hele tijd foute informatie en ze maken van roddels gewoon feiten.
Zo kwamen ze voor de lancering van de 5C al met verhalen alsof Apple voor een budgettelefoon zou gaan om de concurrentie met Samsung aan te gaan. Nergens werd er vermeld dat het roddels waren en nergens zag je enige bronvermelding.
Toen de C uitkwam waren ze dan weer de eerste met verhalen over teleurgestelde consumenten die een goedkoper toestel verwacht hadden. Ze zijn dan wel opeens vergeten dat zij die verwachtingen gecreëerd hebben en niet Apple. Die hadden even daarvoor nochtans héél duidelijk gesteld dat er nooit een budgettelefoon zouden komen.
En dan is dit nog heel erg onbelangrijk nieuws. Kan je je voorstellen wat voor onzin we te horen krijgen over Syrië.
Zelfde onzin kan je vinden in de Standaard. Ze nemen die flauwekul gewoon van elkaar over.

Helemaal mee eens. Zo lees ik vandaag dat alle apps die na de lancering van ios6 zijn gekomen of een update kregen, niet meer werken op oude iPads. Waar halen ze het? Ik heb hier nog een iPad1 en het aantal nieuwe apps of updates dat niet werkt is uiterst klein, bijna te verwaarlozen. De iPad1 levert hier en bij vele anderen (zeker meer dan 5%) nog steeds uitstekende diensten.
De objectiviteit van de krant kan gerust in vraag worden gesteld, ook wanneer het over belangrijke wereldgebeurtenissen gaat inderdaad.

Nu.nl maakt zich er, helaas, ook vaak schuldig aan. Het maakt me niet uit of nieuws positief of negatief is, zolang je je maar baseert op feiten en een balans aanbrengt tussen positief/negatief nieuws door de jaren heen. In het noorden van Nederland heb je het Dagblad van het Noorden, die zijn op Apple gebied gelukkig meestal wel goed op de hoogte… maar ander nieuws wordt juist vaak verdraaid.

Het is eigenlijk gek als je je beseft dat het nieuws waarvan jij meer kennis hebt dan het nieuwsmedium, vaak verdraaid of significant onjuist blijkt te zijn. Wat zou dat betekenen voor jouw beeldvorming van nieuws waarvan jij geen enkele kennis hebt? Kans is groot dat je op het verkeerde been wordt gezet.

De miljoenen van De Morgen. Voor de lezers onder ons.

Dit is het verhaal van een krant die een maatschappelijk project wou zijn. En miljoenen verloor. Het is ook het verhaal van een krant die een commercieel product werd. Om miljoenen te verdienen. Geen enkele krant in Vlaanderen heeft een zo bewogen geschiedenis gekend als De Morgen. Zij wil in de jaren tachtig een instrument zijn om de progressieve krachten in de Vlaamse samenleving te bundelen, maar botst op de economische wetten en gaat failliet. Na een reddingsactie door haar lezers wordt zij na een tijdje overgenomen door de liberale krantengroep Hoste. Ontgoocheld neemt hoofdredacteur Paul Goossens ontslag. De tijden voor links Vlaanderen veranderen: het Vlaams Blok breekt door, het communisme stort in, de commercialisering van de media is niet tegen te houden. Onder het beleid van Christian Van Thillo, die van Het Laatste Nieuws een populaire krant maakt, neemt Yves Desmet het roer van De Morgen over. Hij tracht een evenwicht te vinden tussen een krant als maatschappelijk project en als commercieel product. Maar op het einde van de jaren negentig treedt hij op zijn beurt af als hoofdredacteur. Waar de balans ten tijde van Goossens doorsloeg naar de inhoudelijke waarde van de krant, dreigt nu de commerciële waarde overheersend te worden. De miljoenen van De Morgen is een boeiend document over wat er achter de schermen van een krant gebeurt, over spanningen tussen journalisten die zichzelf graag een maatschappelijke rol toebedelen en uitgevers die de media als een marketingproduct zien. Tegelijk is het ook een kroniek van de Vlaamse samenleving van de jaren zeventig tot vandaag. Bruno Vanspauwen (1959) is licentiaat communicatiewetenschappen en leerde in de jaren tachtig het vak van copywriter. In 1990 begon hij met een eigen reclamebureau. In samenwerking met een internationaal netwerk ontstond in 1998 een van de grootste communicatiegroepen van het land: TBWA/GV Group Belgium. Daarvan is Vanspauwen gedelegeerd bestuurder.