dias scannen

Door waldokan - Friday 09 July 2004 11:02 Goededag,

Misschien niet helemaal op de juiste plaats maar waarschijnlijk heeft iemand wel een antwoord.
Ik moet een hele serie positieve dias inscannen en aangezien dit de eerste keer wordt dat we dias scannen weet ik niet precies waar ik moet beginnen.

De scanner is een Microtek 8700 scanner met een extra lade voor dias.

maar hoe worden de dias gescand “resolutie” grootte…etc…etc…
zijn er standaard profielen voor te downloaden, moet je de dias nog bewerken, scherpte
contrast etc…etc…

hopelijk kan iemand me helpen of in ieder geval in de juiste richting sturen.

Bij voorbaat dank.

Waldo

Waar worden de gescande dia's voor gebruikt, en hoe oud zijn de dia's

Als je voor drukwerk de dia’s scant dan moet je op gewenst formaat@300DPI scannen. Dus ik zou dan op de hoogst mogelijke resolutie scannen en de afbeeldingsgrootte in Photoshop aanpassen.

Dia’s bewerken qua contrast en dergelijke is natuurlijk je eigen keus. Denk je dat de gescande dia niet zo is als het orgineel, dan zou ik hem zeker bijwerken. Helemaal als de dia’s al enkele jaren oud zijn, moet er toch vaak het een en ander aan de kleuren worden gecorrigeerd.

Ik zelf heb nooit met de Microtek scanners gewerkt, dus ik kan je helaas niet vertellen of er standaard profielen voor de scanner zijn te downloaden.

Ik hoop dat ik je iets in de juiste richting heb gestuurd.

Dia's en negatieven scan ik altijd in op 100% formaat (van het origineel dus, niet het uiteindelijke formaat) en op de hoogse resolutie. Pas op: ik neem ALTIJD de hoogste resolutie die de SCANNER aan kan (optische resolutie). Kijk voor de hoogste optische resolutie even in de handleiding van de scanner.

Daarna bewerk ik de scan en later zet ik deze om in het uiteindelijke formaat en 300 DPI.

een fabrieksprofiel vor je scanner zegt nog niets, het komt misschien een beetje in de buurt en is beter dan geen profiel. Eigenlijk moet je met een test dia een scanner profiel maken en dat op het beeld toepassen. Hiervoor is echter wel relatief dure software en testdia voor nodig.

Een andere optie is dat je zorgt dat de monitor goed gecalibreerd is, zowieso geen overbodige luxe, en dan de beelden op het oog op kleur brengen.
De neutrale witten, grijzen en zwarten kun je ook mooi via het info panel in photoshop in de gaten houden.

Verscherpen is [b:4692595c8a]altijd[/b:4692595c8a] nodig na het scannen. Gebruik in Ph’shop onscherp masker met waarden ongeveer 90 1,8 en 2. Vooral de tweede waarde heeft subtiele instelling nodig om het ontstaan van randen tegen te gaan.

Maak het contrast niet te hoog en zorg dat de witten niet gaan branden (255, 255, 255) en zwart niet dichtloopt (0, 0, 0).

Scan de dia’s op de hoogste [b:4692595c8a]optische[/b:4692595c8a] resolutie die je scanner heeft. Moet het beeld groter dan kun je dat het best in stapjes (ong. 4 cm bij 300 dpi per keer) in photoshop doen.

Als je scanner 48 bits bestanden kan genereren is het handig zo lang mogelijk in die modus te werken, pas als het beeld definitief is omzetten naar 24 bits.

succes

Over verscherpen zouden we wel een ander draadje kunnen beginnen ! De waardes zoals hierboven aangegeven zijn soms best aardig maar evengoed kun je 40-30-1 gebruiken of 250-2-1 (als je in het zw/w kanaal van Lab-modus werkt) afhankelijk van origineel, onderwerp etc.

Dus pas op en probeer zoveel mogelijk uit, liever te weinig ‘scherpte’ dan teveel !

Ook het einddoel is wat onscherpen betreft belangrijk, bv. inkjetprints of echt drukwerk of digitale
archivering tbv beeldschermen…

Als het uiteindelijk voor het drukken bestemt is, en je hebt weinig kennis van zake (wat ik hieruit kan opmaken :wink:). Dan raad ik je toch aan om naar een proffesional te stappen (Photograveur (in Belgie), of Lithograaf (in Nederland)). Dat kan je veel zorgen later besparen. 8)

of je stapt naar een specialist zoals Het Lab van P.P.Huf in A'dam Z-O, levert je dia's in en haalt later een cd-tje weer op, kost een paar centen maar dan heb je ook wat !

@CHM, je tovert toch altijd weer een glimlach op mijn gezicht met je Vlaamse spelling !
Hou vol…

bedankt iedereen,

Het is inmiddels gelukt, via de tips die jullie gaven en de uitgebreidde mogelijkheid van het
scanprogramma van microtek.

En door de latere bewerkingen van het contrast, scherpte en kleur zijn ze er perfecct uitgekomen.
Wel heb ik het baasje weten te overtuigen dat het professioneel inscannen van dias bij bijv een
lithograaf of door de aanschaf van een “goede” professionele filmscanner de kwalitiet alleen maar erop vooruit zal kunnen gaan.

Gelukkig was de opdracht waar de dias voor gebruikt werden een proef, maar mocht er hieruit
meerdere opdrachten komen dan wordt er verder gekeken en waarschijnlijk wel geinfesteerd in
een goede verwerking van de dias/films.

maar in ieder geval bedankt.

Waldo

Een goede basis voor scanwerk is te vinden op http://www.scantips.com/ De site is afgrijselijk vormgegeven, maar inhoudelijk staat er veel bruikbare info op.

Altijd leuk om tips te lezen!

Maar: Oh dear god!
De comic sans!!!
Zou ik geen regel kunnen aanmaken in mijn browser ‘als comic sans’ dan ‘arial’ oid?

De ban-poster hangt inmiddels op deze studio! Nog een tip mensen: Stuur geen sollicitatiebrieven in de comic sans! Daar wordt ik helemaal onpasselijk van. Helemaal als het een DTP/vormgever fuctie betreft.

[quote:16cca421eb="WOZ"]Altijd leuk om tips te lezen!

Maar: Oh dear god!
De comic sans!!!
Zou ik geen regel kunnen aanmaken in mijn browser ‘als comic sans’ dan ‘arial’ oid?

De ban-poster hangt inmiddels op deze studio! Nog een tip mensen: Stuur geen sollicitatiebrieven in de comic sans! Daar wordt ik helemaal onpasselijk van. Helemaal als het een DTP/vormgever fuctie betreft.[/quote:16cca421eb]

:lol: :lol: :lol: :lol: :wink: 8)

Het idee achter het bannen van comic sans in natuurlijk het bannen van comic sans. En wat doe je met fonts die je niet gebruikt? Die zet je uit in FontBook of trek je uit je systeemmap>fonts. That's all there is to it. De site van scantips is ineens een stuk leesbaarder ;) [img:0e7ba33b21]http://www.noxbox.nl/files/sanscomicsans.png[/img:0e7ba33b21]