Digitaal Publiceren. Hoe wie wat waar?

Ik had laatst een mailtje gestuurd aan iemand die behoorlijk goed op de hoogte is wat betreft de mogelijkheden van digitaal publiceren. Van die persoon krijg ik echter geen reactie dus copuleer en plak ik het mailtje hier neer in de hoop dat ik wat antwoorden krijg op mijn vragen:

[i]De kwestie; wij printen/drukken hier op mijn werk regelmatig bladen voor bedrijven (personeelsbladen, brochures), verenigingen (clubbladen) en ook kleine lokale krantjes (huis aan huis).
Al deze klanten willen we eigenlijk een digitale oplossing kunnen aanbieden waarbij wij hun uitgave omzetten naar een digitale versie die goed te bekijken is op mobiel, tablet en pc (android, iphone, mac, pc, de hele meuk :slight_smile:

Maar de oplossingen die er nu zijn kosten veel te veel voor dit soort kleine uitgaves. De Adobe DPS oplossing is alleen voor grote uitgeverijen en ook de AppStudio oplossing van Quark kost $500,- per maand. Voor kleine bedrijven en verenigingen is dit nooit op te brengen. Eigenlijk hoopte ik een programma te vinden waarmee je HTML5 magazines kunt maken. Het hoeft niet allemaal toeters en bellen te hebben maar een bestaande uitgave omzetten naar html5 en wat slideshows, video en audio toe kunnen voegen zou al heel wat zijn. AppStudio beidt die mogelijkheid maar is simpelweg te duur.

Weet jij hier een oplossing voor? Al die kleine bedrijven en verenigingen missen nu de boot omdat de oplossingen zo duur zijn.[/i]

Alvast bedankt voor het meedenken!

Hartelijke groet,
André Mesker

iBooks Author op Mac, of iBooks Creator op iPad.

Uiteraard kunnen iBooks voorlopig enkel op Mac’s gelezen worden, maar je kan vanuit deze toepassingen ook een PDF of ePub exporteren.

Beide toepassingen zijn overigens gratis :slight_smile:

Ja, das zou een mogelijkheid zijn. Maar is ePub niet erg beperkt? Ik las dat ePub versie 3 heel veel mogelijkheden heeft maar dat de standaard nog steeds ePub 2 is en ePub 3 al aardig in de vergetelheid raakt.

PDF zou ook kunnen maar mist dan mogelijkheden om bv audio en filmpjes af te spelen. (Toch? Ik kan het mis hebben hoor)

Bedankt voor de input trouwens. :slight_smile:

…dus copuleer ik…
Ik hoop dat dit maar een drukfout is…
(Sorry. niet on topic)

[quote=johannes url=http://www.onemorething.nl/community/topic/digitaal-publiceren-hoe-wie-wat-waar/#post-2608200 time=1381823365]…dus copuleer ik…
Ik hoop dat dit maar een drukfout is…
(Sorry. niet on topic)[/quote]

Een flauw woordgrapje om de stemming erin te houden. Meer is het niet.

Is Mouse Mighty niet de PDF specialist op dit forum? Ik kan me een topic herinneren waarbij InDesign uitkomst gaf voor het interactief maken (en bladeren) van PDF bestanden…

Kijk een sop issuu, misschien is dat wat voor je

@TS

Begin met het leren van HTML + CSS en daarna de verschillende Javascripts die er nu steeds meer en meer opduiken en je zal totaal geen beperkingen tegenkomen in de toekomst wat betreft digitaal publiceren.

[quote=joeltje3 url=http://www.onemorething.nl/community/topic/digitaal-publiceren-hoe-wie-wat-waar/#post-2608269 time=1381845297]Kijk een sop issuu, misschien is dat wat voor je[/quote]Leuke tip!

Werkt snel en zeer eenvoudig.

Alleen… Adobe Flash helaas. :frowning:
Dus op een iPad of iPhone heb je er helemaal niets aan.

edit:
Te vroeg geklaagd.
Want het werkt best aardig op een iPad. :slight_smile:
En is zelfs te downloaden naar iBooks.

Of deze: http://www.snacktools.com

Vergeet voorlopig al dat gepubliceer op vreemde websites. En wie leest zijn magazine op de smartphone?

Als het gaat om een publicatie die nog steeds wordt gedrukt, maak er dan een ‘interactieve’ PDF van en plaats die op de eigen website of verstuur hem per mail. Je kan tegenwoordig een PDF maken die geschikt is voor drukwerk, maar tijdens de opmaak al rekening houden met het invullen van hyperlinks, enz. Vandaag de dag is dat nog steeds de meest prijsbewuste keuze. Zeker voor een vereniging. En ondertussen school je je bij in andere meer toekomstgerichte technieken.

[quote=bartvdv url=http://www.onemorething.nl/community/topic/digitaal-publiceren-hoe-wie-wat-waar/#post-2608506 time=1381909921]…En wie leest zijn magazine op de smartphone?..[/quote]Ik lees AL mijn magazines op de iPad.

Ondertussen is ISSUU een mooie extra backup voor al mijn eigen magazines:
http://issuu.com/search?q="drumcorps+in+progress"

(Beetje vreemde volgorde van presenteren trouwens.)

Issuu biedt inderdaad een mooie en, heel belangrijk, betaalbare service. Dat het op externe servers draait is jammer maar het is wel heel makkelijk en zoals KarelWillem al aangaf werkt het best aardig. In combinatie met Magma kun je zelfs heel makkelijk online je uitgave in elkaar knutselen. En er is ook een Indesign plugin beschikbaar. Het fijne weet ik er nog niet van maar vooralsnog komt dit wel het dichtst in de buurt van wat we zoeken.

Wat Schmoo zegt is natuurlijk de mooiste oplossing; zelf leren en dan zonder hulp van buitenaf alles zelf kunnen doen. Maar dan duurt het nog wel even voordat we op een professioneel niveau onze diensten aan kunnen bieden.

Snacktools kende ik nog niet, die bieden leuke services maar dan moet je hun reklame wel op de koop toenemen geloof ik.

Een interactieve pdf is ook een mogelijke oplossing, in ieder geval geschikt voor alle denkbare systemen. Het was mooi geweest als je daar ook meer interactiviteit aan toe kon voegen zoals slideshows en andere media.

Ik hoop dat Mouse Mighty ook nog even reageert. Want zoals NeXT al zegt; die weet wel het 1 en ander. :slight_smile:

Bedankt voor alle input! (y)

reageer

Oh je wil ook nog een echt antwoord? :lol:
Als ik je vraag zo lees dan denk ik maar aan 1 snelle/goedkope oplossing: Interactieve PDF. Maaaaaaarrrrrrrr, daar gaan we weer, de ene PDF reader is de andere niet. Vergeet het maar dat je vanuit InDesign knoppen etc kan toevoegen die in PDF gelijk werken. Die zal je later in Acrobat moeten toevoegen. Je kan filmpjes erin stoppen maarrrrrr je PDF wordt behoorlijk zwaar. Ligt dus eigenlijk voor een groot gedeelte aan de publicatie zelf.

Het ‘grote’ probleem is dat je als bureau ipv alleen maar de vorm maken om de inhoud nu ook een soort uitgeverij moet gaan spelen. Ook de klant moet daarin mee. Het meest gehoorde verhaal is dan: “Ja maar er is toch al een opmaak enzo, kan je die niet gewoon ff anders bewaren?” Nee dus, niet als je de mogelijkheden wil (en moet) benutten. Niemand gaat €7,95 betalen voor een iPad versie die gewoon de PDF is die naar de drukker is verstuurd en dus exact hetzelfde is als de papieren uitgave die ook voor €7,95 in de winkel ligt. Ja, heus er is een bedrijf die die grap probeerde uit te halen.

Dus, resumé-overflakkee, goed bedenken of de uitgave de moeite (en het geld) waard is. Bedenk ook dat als je dan een uitgave gaat doen dat je er wel echt andere/betere content/interactiviteit in doet die het dan een andere gebruikerservaring geeft.

Ik lees toch al een aantal jaren vooral ‘kale’ PDF-magazines.

Op Internet wordt ik dagelijks al gebombardeerd met extra content.
‘Klik hier, kijk daar, doe dit, doe dat, meld je aan, geef je wachtwoord, beluister deze file, kijk hier staat een bewegende advertentie en daar een foto-album’.

Wat een heerlijke verademing is het dan met je iPad op de bank te kruipen en gewoon stilstaande content te lezen, zonder toeters en bellen.

Die mogelijkheden MOET je dus niet bij voorbaat willen benutten.
Er is plek voor beide modellen, maar maak niet de fout dat elke publicatie een interactieve moet zijn.

Nee dat klopt, extra interactiviteit/content moet wel functioneel zijn en mag zichzelf, in principe, niet opdringen. Daarom zeg ik ook bekijk goed of het wel iets toevoegt of het er alleen maar rommeliger/duurder/vervelender van wordt. Met een ‘kale’ PDF is niets mis hoor, als dat volledig de lading dekt.

Ik denk dat PDF wel heel langzaam zijn beste tijd heeft gehad, uiteindelijk sterft ook PDF heel langzaam aan dezelfde dood als Flash.

Te beperkt - te complex en te afhankelijk van … op hetzelfde moment.

Dat denk ik dus niet. Het grootste probleem is niet de PDF zelf maar de rare/brakke/vreemde manier waarop verschillende applicaties de PDF reader inbouwen. Daar zit, zelfs bij Adobe, geen vastigheid in.
Voorbeeld: liggend A4 document InDesign naar PDF voor gebruik op iPad. Dan verwacht je als gebruiker de, in mijn ogen, logische wisseling van pagina’s door te swipen van rechts naar links. Gewoon bladeren dus, net als in een (e)boek. Ja dat gebeurt ook, tenminste bij gebruik in Goodreader wel, andere PDF applicaties waaronder Adobe eigen PDF reader zetten de pagina’s boven elkaar en moet je dus van beneden naar boven swipen voor de volgende pagina. Laat staan het gebruik maken van navigatie knoppen. De knoppen die je kan definiëren vanuit InDesign werken niet op de iPad, simpelweg omdat dat allemaal menu en/of submenu opdrachten zijn en die kan een iPad niet uitvoeren. Tenzij… je wel het uiterlijk van de knoppen in InDesign maakt maar in Acrobat Pro er onzichtbare knoppen overheen legt.
Wat werkt wel? Standaard vanuit InDesign werken hyperlinks wel en ook je gegeneerde inhoudsopgave is (mits aangevinkt in de PDF export!) interactief.

Kortom, het vraagt nog wel wat gevogel maar er kan heel veel. PDF zal ook nog wel blijven om documenten voor proofing heen en weer te sturen en uiteindelijke aanlevering naar de drukker. PDF has come a long way and is still here to stay.

Poeh nee. Laten we PDF nog even in ere houden.
Dat heeft mijn werk toch wel héél veel eenvoudiger en leuker gemaakt. :slight_smile: