directory sharen en updaten over internet

Ik wil graag bestanden, foto's etc delen met familie in het buitenland en omdat ik zelf ook vaak buiten de deur ben zou ik graag op afstand, met http/https bij de bestanden willen kunnen komen om ze te uploaden, downloaden, rechten te zetten (iedereen zijn eigen stukje op mijn server) etc.Zeg maar een soort van eigen iDiskje

Nu doe ik dat met ingebouwde apache server en heb ik in mijn sites map een paar webpagina’s staan. Nadeel is natuurlijk dat iedereen allles kan zien en bestanden plaatsen vanaf een andere locatie lukt me niet. Liefst zou ik overigens alleen het http/https protocol gebruiken.

Is er een manier om dit te doen met een tool of met de apache webserver?
Ik denk dan bijvoorbeeld aan een webbased upload form waar je bestanden mee op de imac plaatst en middels een password ze ook kunt beveiligen. Tripod had bijvoorbeeld vroeger zo’n soort optie.

Een andere oplossing (mischien nog wel beter) zou zijn dat er gewoon een directory benaderbaar is vanaf het internet (als je het goede password hebt) waar je met een web-form bestanden kunt plaatsen en verwijderen.

Weet iemand hoe dat is te doen en waar ik de nodige info kan vinden?