Domeinnaam gestolen

In 2001 heb ik het pas beginnend bedrijfje VOIS Van Oppen Internet Services te Lanaken, Belgie opdracht gegeven voor mij een website te bouwen. Daar is hij indertijd goed voor betaald en de site was in orde. Omdat partikulieren in die tijd zelf geen domeinnaam mochten en konden registreren, heeft hij dat indertijd op mijn verzoek voor mij gedaan. Namelijk de namen vakantiewoningtehuur.nl en marbelart.nl.

Ik was en ben in feite nog altijd een leek op het gebied van sites beheren, en vond het prettig dat hij de site tegen vergoeding van tijd tot tijd update.

Op een gegeven moment werd de behoefte om regelmatig met de site te werken veel groter, maar werden zijn rekeningen een steeds groter beletsel. Een kleine wijziging (10 cijfers veranderen) bijv. van de prijs kostte standaard al 45 Euro excl. BTW.

Ik heb een aantal malen gevraagd om de toegangscode (om met hulp van mijn zoon zelf dingen aan de site te kunnen veranderen), maar die code werd steeds geweigerd. In plaats daarvan werd steeds een heel duur onderhoudscontract aangeboden.

Uiteindelijk heb ik hem in nov. 2004 zowel een brief als een mail gestuurd, waarin ik hem verzocht de domeinnamen, die hij in mijn opdracht had geregistreerd aan mij over te dragen.
Dit weigerde hij, in plaats daarvan kreeg ik weer een nieuwe rekening.
Hier is heel wat mail en uiteindelijk aangetekende brieven over heen en weer gegaan.
(De aangetekende brieven met bericht van ontvangst heeft hij geweigerd aan te nemen en zijn door de PTT retour gekomen).

Omdat ik hem bijtijds bericht had gegeven dat ik niet meer met hem verder wou. vond ik niet dat ik weer een rekening van hem moest betalen voor het jaar 2005.

Toen ik de rekening weigerde te betalen, heeft hij mijn website begin dec. 2004 ( nog voor het ingaan van de nieuwe periode) uit de lucht gehaald.
In jan. 2005 kwam het voorstel van hem om de helft te betalen, dan zou hij [u:4484d81ade]overwegen[/u:4484d81ade] om de namen over te dragen. Dat heb ik geweigerd.
Mijn kunstenaars domeinnaam marbelart.nl is sindsdien uit de lucht.
De domeinnaam van mijn bedrijfje vakantiewoningtehuur.nl heeft hij na een paar maanden voor zichzelf in gebruik genomen.

Hij heeft mij hiermee veel schade berokkend. En ik beschouw dit ook als regelrechte diefstal.

[b:4484d81ade]Hoe kan ik mijn domeinnamen terug krijgen ?[/b:4484d81ade]

[quote:38a32c02c2="vanquish"]Hij heeft mij hiermee veel schade berokkend. En ik beschouw dit ook als regelrechte diefstal.

[b:38a32c02c2]Hoe kan ik mijn domeinnamen terug krijgen ?[/b:38a32c02c2][/quote:38a32c02c2]

Je kan naar de politie gaan om aangifte te doen, dat is normaal bij diefstal,
maar ik denk dat je geen poot hebt om op te staan, aangezien de domeinen
op zijn naam staan en stonden. Je zou de SIDN kunnen bellen om het na te
vragen, ze zouden heb dan uit kunnen sluiten zodat hij geen domeinnamen
aan kan vragen.

www.sidn.nl kan je het even checken...

oei... ik denk dat je eens contact moet zoeken met een goede advocaat. wel eentje die weet wat het web is en liefst een die gespecialiseerd is in dit soort dingen.

(eventueel kan ik je naam en adres geven van een advocaat met ervaring op dit gebied, is wel in A’dam weet niet waar jij zit)

Wie is SIDN en waar vindt ik ze.

Ik heb in 2001 zowel een rekening gekregen voor het bouwen van de website (297,-- Euro) alsook een aparte rekening (fl. 208,25) voor het registreren van de twee domeinnamen.
Wanneer je iets bestelt, het wordt geleverd en betaalt, dan is het toch mijn eigendom.

SIDN (Stichting Internet Domein Registratie) verzorgt de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen.

In dit geval kun je het beste contact opnemen met SIDN.

Lijkt me dat dit naar tevreden opgelost kan worden.

Je zou ook even kunnen kijken op domjur.nl

[quote:bbc7eeaaa4]Daar is hij indertijd goed voor betaald[/quote:bbc7eeaaa4] [quote:bbc7eeaaa4](297,-- Euro)[/quote:bbc7eeaaa4] Niet lullig bedoeld; maar dat is simpelweg een koopje. Lijkt mij een 'beunhaas'-tarief. Je weet zeker dat het een bedrijf betreft? Als ik zo'n factuur onder ogen zou zien voor een complete website, zou ik het zaakje al wantrouwen. ;)

Helaas zit er een groot gat tussen je gelijk hebben, en je gelijk krijgen. En dat laatste zal moeilijk via de juridische weg te verkrijgen zijn (aangezien de naam niet op jouw naam staat). Je kunt die moeilijke weg bewandelen, maar ik vrees dat het meer tijd en geld gaat vreten dan jij wilt.

[quote:bbc7eeaaa4]Wanneer je iets bestelt, het wordt geleverd en betaalt, dan is het toch mijn eigendom.[/quote:bbc7eeaaa4]
Niet helemaal. Als er geen buitengewone afspraken zijn gemaakt kun je verwachten dat de ‘website’ zelf wel jouw eigendom is. Echter bij het domein zijn weer andere afspraken; afspraken die je hopenlijk vooraf zwart op wit hebt gemaakt. Ik herinner me in die tijd - toen ik nog geen bedrijf had, en ook dus nog geen .nl kon registreren - dat ik dit wel kon doen via een registrar, maar in het contract ook duidelijk vermeld stond dat de registrar niet verantwoordelijk was voor de inhoud en ik als gebruiker de rechten had om de domein op een andere naam/bedrijfsnaam over te dragen. Lees je contract dus nog eens goed door.

Schandalig echt waar, hier kan ik me echt over op naaien. :x Ik hoop dat je snel van dit probleem af bent.

Heb je zelf de formulieren van SIDN ondertekend? Zij checken namelijk of je redelijkerwijs de namen mag gebruiken. Indien je dit zelf hebt ondertekend, sta jij voor hun als verantwoordelijke voor de namen geregistreerd en moet je wel wat kunnen ondernemen.

Ik hoor hier iemand roepen dat je geen poot hebt om op te staan. Ben ik het hier mee eens? Nee! Ik denk, en zeker als het een echt bedrijfje is, dat je wel degelijk een poot hebt om op te staan. Je was klant van hem, hij weigerd [u:01d4aeca70]jou[/u:01d4aeca70] domeinnamen aan je af te geven. Hij blijft je rekeningen sturen. Desnoods vertel je dat hij rekeningen stuurde voor niks werk. Maargoed ik kan het mis hebben. Wel vind ik het heel erg klinken allemaal. Succes!

In de contractvoorwaarden staat wat je gekocht hebt. Ik ben bang dat je een soort van onderhoudscontract hebt getekend voor het ontwerp en onderhoud van een website bij dat bedrijfje. Zij hebben de domeinnamen vastgelegd, niet jij.

Het enige waar je in dat geval nog over kan onderhandelen is een soort afkoopsom voor het overnemen van de domeinnamen en de website, maar ik denk dat daar heel veel geld voor gevraagd gaat worden.
De vraag is of een gang naar de rechter zin heeft, dat hangt af van de contractvoorwaarden. Ik zou juridisch advies inwinnen.

Het verschil is dat de domeinnaam nooit op jouw naam gestaan heeft bij de SIDN, daarom heb je waarschijnlijk geen poot om op te staan.

Ik snap het alleen niet helemaal, want het is toch de website van je bedrijfje?
dan had je hem destijds toch niet via een registrar hoeven registreren?

:slight_smile:

Nou, ik ben niet helemaal zeker, maar normaal gezien is een mondelinge overeenkomst toch rechtsgeldig? Misschien moet je hier even heel duidelijk schetsen welke overeenkomsten jullie toen die tijd gemaakt hebben, wat hier van op papier staat. Mss heb je nog dingen in emails staan waar je iets mee kan. Waar hij zich verspreekt, of schrijft dat hij de domeinnamen voor jou zal registreren ofzo?

Ben niet thuis in al die juridische praktijken, maar ik snap best dat als je gedurende 3 jaar een domeinnaam hebt, waar de website van jou bedrijf opstaat, deze domeinnaam voor jou best wat geld waard is. Hij is immers bekend bij je klanten, en veranderen van domeinnaam zou je financieel niet ten goede komen…

Geef hier even wat meer technische uitleg over de overeenkomsten, mss dat we je dan verder kunnen helpen.

jonas

Staat er in de factuur dat je betaald hebt voor de domeinnamen, dus er staat geen huur of lease er staat daadwerkelijk, voor het registreren van de vogende domeinen moet u X betalen.

Dan zijn de domeinen van jouw, ik heb dit zelf ook mee van doen in mijn bedrijf, als jij een factuur hebt dan zou ik deze samen met een een brief met een goeie uitleg aan sidn (www.sidn.nl) overdragen, zei kunnen jouw precies vertellen hoe en wat je kunt en moet doen.

Resultaat voor marbelart.nl

Domeinnaam marbelart.nl (volgend domein)
Status actief

Registrant Van Oppen Internet Services
Schilberg 22 b
6255 NR NOORBEEK
Netherlands
Domicilie N/A
Gebonden aan ADR ja
Administratief contact M.F.Y. Van Oppen
+31 (0)436011091
domeinregistratie@zuid-limburg.nl

Registrar VOIS *) /d /p
Schilberg 22
6255 NR NOORBEEK
Netherlands

Technisch contact M.F.Y. van Oppen
+31 (0)436011091
webhosting@vois.nl

Nameserver ns1.voiswebhosting.nl 217.19.17.41
Nameserver ns2.voiswebhosting.nl 217.19.17.42

Datum registratie 11-12-2001
Record laatst gewijzigd 07-02-2006
Record onderhouden door NL Domain Registry

Resultaat voor vakantiewoningtehuur.nl

Domeinnaam vakantiewoningtehuur.nl (volgend domein)
Status actief

Registrant Van Oppen Internet Services
Schilberg 22 b
6255 NR NOORBEEK
Netherlands
Domicilie N/A
Gebonden aan ADR ja
Administratief contact M.F.Y. Van Oppen
+31 (0)436011091
domeinregistratie@zuid-limburg.nl

Registrar VOIS *) /d /p
Schilberg 22
6255 NR NOORBEEK
Netherlands

Technisch contact M.F.Y. van Oppen
+31 (0)436011091
webhosting@vois.nl

Nameserver ns1.voiswebhosting.nl 217.19.17.41
Nameserver ns2.voiswebhosting.nl 217.19.17.42

Datum registratie 11-12-2001
Record laatst gewijzigd 07-02-2006
Record onderhouden door NL Domain Registry

Het lijkt erop dat dit zijn manier van 'handel' is ... feitelijk crimineel gedrag, door zonder iets te zeggen precies doet wat de leken-klant vraagt (domein registreren). Hij had je kunnen vertellen hoe dit JOUW domein had kunnen worden, maar dat zegt hij niet, met die 'rekeningen' in het vooruitzicht. Pas als jij zwart op wit hebt staan dat JIJ aan HEM hebt betaald voor die domein(nam)en, dan zijn ze feitelijk van jou, ongeacht wie de registrant is bij SIDN.

wat je eigenlijk zou moeten doen is proberen in contact te komen met andere klanten van hem om te vragen of hun ook porblemen met hem hebben... als er meerdere mensen zijn die hier tegen aanlopen sta je al een stuk sterker...

Hoe suf ook, het lijkt er op dat de domein nooit van jouw is geweest, dus lijkt me feitelijk geen diefstal. Netjes is het echter niet. (wellicht idd wel 'crimineel gedrag') Mocht je het voor de rechter willen brengen dan is het contract wat je met deze partij hebt getekend een belangrijk ding om allereerst eens heel erg goed door (te laten) nemen. Bedenk je echter wel hoeveel dat het je allemaal waard is; hoeveel bekendheid hebben de domeinen bij jou klanten, hoeveel zou je met deze domeinnamen redelijkerwijs kunnen & willen verdienen. Zet dit tegenover de kosten die je moet gaan maken als je een gang naar 'het gerecht' gaat maken. Ga het gevecht aan als je d'r meer aan over houd dan het kost, ga d'r voor tot het gaatje, enz. En overweeg anders je verlies te nemen, d'r van te leren en nooit meer die 'fout' te maken...

[quote:9337b15cef]In de contractvoorwaarden staat wat je gekocht hebt. Ik ben bang dat je een soort van onderhoudscontract hebt getekend voor het ontwerp en onderhoud van een website bij dat bedrijfje. Zij hebben de domeinnamen vastgelegd, niet jij. [/quote:9337b15cef]

Dit is het stukje in het contract dat de domeinnaam behandeld.

Dan antwoord op uw belangrijkste vraag, de prijs:
Rekeninghoudend met het feit dat u maar over een vakantiewoning
beschikt, wil ik
u het ontwikkelen van de website aanbieden voor 297,-- euro.
Dit zijn eenmalige kosten.

De kosten voor [b:9337b15cef]de eigen domeinnaam[/b:9337b15cef] en het [b:9337b15cef]huren[/b:9337b15cef] van de bijbehorende
webruimte bedragen per jaar (fl. 208,25).

[quote:18992920aa]Niet lullig bedoeld; maar dat is simpelweg een koopje. Lijkt mij een 'beunhaas'-tarief. Je weet zeker dat het een bedrijf betreft? Als ik zo'n factuur onder ogen zou zien voor een complete website, zou ik het zaakje al wantrouwen. [/quote:18992920aa]

Als je de site zou zien ben je waarschijnlijk met me eens dat dit wel mee valt.
http://www.vakantiehuiszuidlimburg.nl/
Als je bedenkt dat alle teksten, en foto’s in photoshop bewerkt en al werden aangeleverd
en de website toen alleen bestond uit de knoppen :

home, info, links, prijzen, contact, route & adres.

Hij hoefde dus alleen de basis te maken en knip plak.