Drukkers: overstappen op Quark XP 6 !!!!!!!

Het zat er toch al een behoorlijk tijdje aan te komen dat Quark zijn versie van XPress naar 6 zou updaten...

Elke drukker waar ik nu iets aanlever kan de docs niet verwerken!!!
Het wordt tijd dat er workflows aangepast gaan worden…

Ward

Als je de economie de laatste tijd in de gaten had gehouden weet je dat het bij de meeste drukkers niet denderend gaat; dat is ook een van de grootste redenen dat de meeste drukkerijen nog niet overgestapt zijn op QXP 6. Ik werk zelf in de pre-press en hoor van diverse conculega's dat er zelfs overwogen wordt om over te stappen op Indesign (Creative Suite)als die over een paar weken uitkomt of zelfs wachten tot februari als de Nederlandse versie verwacht wordt. Maar ik snap het probleem niet; je kan bij diezelfde drukkerij toch ook pdf-fen aanleveren?

De meeste drukkers moeten nog op 5 overstappen (hebben ook helemaal geen OSX). En er zijn er zelfs legio die nog op 4 over moeten!

F@€! Quark!

Nog niet alle drukkers zijn over InDesign, maar om nu op te roepen tot een investering in Quark gaat wel heel ver! :evil:

Helemaal mee eens RBroen!

Dump Quark!

Ik beperk mijn commetaar in deze tot het uitspreken van: "InDesign"

Ik zal je de kost geven hoeveel drukkers nog onder OS 9 werken, en vaak met XPress 4.#......

[quote:31f8947ed3="Zora la rousse"]Ik zal je de kost geven hoeveel drukkers nog onder OS 9 werken, en vaak met XPress 4.#......[/quote:31f8947ed3] Ja, daar komt dat kostenplaatje weer bij kijken, he?

En met Postscript level 2! ipv 3... :cry:

Ward, lees er de volgende draad eens op na. [url]http://www.macosx.nl/forum/viewtopic.php?t=8239&highlight=xpress[/url] Je zal merken dat Xpress veel van zijn glorie aan het verliezen is. En idd een drukker hoeft geen nieuwe Xpress te kopen, maar kan zijn files in cPDF verwerken! 8)

Tja de drukkerij waar ik werk, werkt ook "nog" met Quark 4. Ook hebben we een G4 1.25 ghz met OSX. Hierop staat Quark 6 en Indesign 2. Ook werken we met certifiedPDF. Maar het is, vind ik, niet bij te houden al die updates! Achteraf had de "baas" beter een update naar CS kunnen kopen dan naar Quark 6.

En er is tot nu toe nog niemand geweest die in Quark 6 aan heeft geleverd! Alles is nog in quark 4 of 5 en Indesign!

Er is niks mis met Xpress 4, weinig mis met 5 en OS9. Ik hoop ook dat de drukkers ik kwestie nog wel een aantal jaar ook deze bestanden kunnen verwerken.

Maar de markt vraagt nu eenmaal om een stap voorwaarts. Ook al omdat nu gebleken is dat met PDf-workflow en de mogelijkheden van PS 3 er gewoon meer uit te halen is.

Braaf zitten wachten op Xpress 6 is een fout gok geweest, zoveel is nu wel duidelijk. Het is nu zaak de verliezen te beperken en over te gaan op accepteren van PDF en InDesign.

En eerlijk gezegd: niets gaat zo lang mee als een mac en de programmatuur daarop. Hoeveel updates van Xpress zijn er nou helemaal geweest? En het was toch lekker makkelijk dat de hele wereld al 15 jaar alleen Xpress gebruikte en de enkele zeeloot die met Pagemaker of Framemaker aankwam werd vriendelijk lachend heengezonden…

Er is nu een grote stap gezet met een stabieler besturingssysteem, een betere uitwisseling met Wintel, een systeem op PDF dat minder materiaalverlies en arbeid kost. Alleen is het de vraag of al die kleine drukkertjes die ook een iMac en een pakketje XPress hebben om briefpapier op te maken de omschakeling gaan redden.

Eigenlijk is het hard om te zeggen maar als die kleine drukkertjes niet mee willen (of kunnen) zullen ze uiteindelijk het onderspit moeten delven. 8)

[url=http://www.macosx.nl/forum/viewtopic.php?t=10736]De zaak kon wel 'ns een tikkie gecompliceerder zijn, ik denk dat veel drukkerijen wel willen, maar gewoon geen geld hebben om te investeren. Lees dit ook eens, sluit wel aan op deze discussie.[/url]

Is er geen econoom op het forum??

De punten die in de diverse draadjes door ons gevoerd worden zijn:

[list:f6ffcef3ad]Er is in de digitalisering veel kennis weggevloeid
Er zit veel kaf tussen het grafisch volk. Op elk niveau; van kunstenmaker tot drukker.
Door de concurrentie (en hoge investeringen) zijn veel drukkers tot op het bot gegaan en accepteren vrijwel alles, als er maar werk is.
Het gaat zo beroerd in de sector (terwijl er meer gedrukt wordt dan ooit!) dat investeringen niet meer uit kunnen en personeel met moeite aan de slag gehouden wordt.
Tegelijkertijd is er een technologische sprint aan de gang die de drukker die de overstap wèl maakt (kan maken) een voorsprong geeft, goedkoper en efficienter kan laten werken en de strijd mét behoud van lage prijzen kan winnen.[/list:u:f6ffcef3ad]

Vraag: wat gebeurt er met hen die niet in staat zijn om ook te investeren in modernisering?

[quote:9aac8ab21e="Deskman"]Vraag: wat gebeurt er met hen die niet in staat zijn om ook te investeren in modernisering?[/quote:9aac8ab21e] De drukker die mij dit jaar weg gesaneerd heeft is nu failliet.

Precies. Maar had jij een andere uitweg gezien?? De meeste bedrijven die na die eerste 5 jaar op de fles gaan hebben echt hun best gedaan het tij te keren. En zijn daar niet in geslaagd. Personeel naar huis sturen is de voorlaatste stap.

Op een bakfiets kun je de tour niet uitrijden, laat staan winnen…

Ik zie twee problemen: — Er moeten hoe dan ook kosten gemaakt worden om een file's drukgereed te maken, het zij via CTF of CTP. In Nederland is dit niet goed geregeld, en ontstaan altijd discussie's over wie voor die kosten moet opdraaien. In de praktijk komt het er op neer dat die kosten nooit volledig of niet gedekt worden. — De technische ontwikkelingen en de software update's gaan TE snel. Van de belasting mag je niet binnen die termijn apparatuur afschrijven. Bovendien is er dan nog een menselijke factor, niet iedereen heeft het talent om de ontwikkelingen zo snel op te pakken. Bovendien zie ik het nut niet in om software elk half jaar te updaten.

Ik heb het idee dat vooral de laatste twee jaar de software erg snel ge-update wordt door de ontwikkelaars. Xpress is erg snel van 3 naar 6 doorgeschoven. Daarvoor is er jáááren niks gebeurd (waar ze nu de ellende van hebben) Rips zijn nu aan PS3 toe, ook niet echt heel speedy. Adobe gaat wel wat sneller, maar in het algemeen komt er veel functionaliteit bij. Heb je dat niet nodig dan kun je rustig blijven werken met illustrator 6, Photoshop 4. Alleen InDesign is een lastige. Versie 1 was onbruikbaar, 1.5 niet goed (en meer een breekijzer) versie 2 bruikbaar, maar niet echt af.

Volgens mij is het vooral de overstap naar OSX die veel hoofdbrekens (en updates) vergt. Maar OSX is wel onmiskenbaar een stap vóórwaarts.
Als het resultaat van de vernieuwing is dat je productiever kan zijn, minder crashes hebt, fouten beter kunt afvangen, dan is dat de investering wel waard.

Blijft over dat je er uit moet zien te komen wie voor de kosten van het drukklaar maken moet opdraaien…

[quote:e55dac22bf="Deskman"]Blijft over dat je er uit moet zien te komen wie voor de kosten van het drukklaar maken moet opdraaien...[/quote:e55dac22bf]

Vooraf goed overleggen met elkaar (opdrachtgever en drukker) wie wat doet, prijsje afspreken… en vertrouwen op marktwerking! :stuck_out_tongue: