DVD-speler speelt één DVD niet af... Help!

Hoi,

Mijn DVD-speler (27" iMac) speelt één DVD niet af (Modern Family, disc 4 :D).
Ik heb al vanalles geprobeerd, maar ik krijg het niet in orde.

Als ik de DVD insteekt, dan wordt ie bijna onmiddellijk terug uitgespuugd.
(hij wordt dus zelfs niet geladen)

Heb ik geprobeerd:
- herstart
- ander profiel

De DVD werkt wel:
- op m'n MacBook Pro
- op m'n Philips DVD-speler

De vorige 3 discs spelen wel perfect af.

Kan ik nu nog eens iets proberen?

Thx!

Ik heb altijd een gezonde ruzie met de optical drives van Apple gehad.

Gelukkig hebben we er drie in huis, zodat een DVD altijd wel érgens draait. :wink:

Ooit - met mijn iMac G5 - hielp een schoonmaak-cd-tje nog wel eens.

Met de MBP en Handbrake rippen en daarna terugkopiëren.

Symptomenbestrijding, maar je kunt wel de DVD bekijken op de iMac.

Alright! Bedankt!
Het is niet één of ander magisch .plistje dat ik eens kan verwijderen? ;-) Jammer!

Die Handbrake ben ik nu aan het doen. Heb alleen niet gevonden hoe ik met Handbrake een DVD naar m'n harde schijf kan kopiëren (dus niet converteren, maar eigenlijk de VIDEO_TS map naar m'n harde schijf te brengen).

Vroeger deed ik dat wel eens met Mac The Ripper, maar dat werkt precies niet meer op Lion.

Thx!!

Gewoon de map kopiëren dmv Finder?

Ik neem aan dat je hem al een keertje schoongemaakt hebt?

Het probleem met die superdrives is dat ze volgens mij geen ingebouwde foutcorrectie algoritme hebben wat bij een 'echte' DVD speler (of muziek CD) wel het geval is. Daardoor zijn superdrives nogal 'temperamentvol' en reageren ze vaak onterecht op leesfouten. Bij afspelen (op de Mac dus) van bepaalde DVD's heb ik geregeld last van de foutmelding: "[i]Beschadigt gebied wordt overgeslagen[/i]".
Bij een bepaalde DVD was dat heel erg, maar speelde ik die af op een echte DVD speler dan was er niets aan de hand.

Ingebouwde foutcorrectie algoritmes zijn volgens mij geen onderdeel van de hardware maar van het protocol waarmee een CD/DVD is beschreven. Die DVD is dus simpelweg te ernstig beschadigd om nog iets goeds te kunne opleveren.

Die foutcorrectie gegevens zitten inderdaad op de media zelf, maar het blijft de speler (dus de hardware) die deze foutcorrectie gegevens moet inlezen en de superdrive heeft daar duidelijk meer problemen mee dan een echte DVD speler want wat op een computer niet goed werkt doet het op een echte DVD speler ineens weer wel goed. Dus is het een samenspel van de schijf en de gebruikte hardware.

[code]
hendrik ijzerbroot 27 minuten geleden #

... van bepaalde DVD's heb ik geregeld last van de foutmelding: [i]"Beschadigt gebied wordt overgeslagen"[/i].

[/code]

Die melding heb ik ook pas geleden gezien. Ik vond het wel sympathiek van mijn 27" iMac dat hij mij dat liet weten, maar was toen bang dat de DVD (schijfje) zijn beste tijd gehad heeft.
Op een 'echte' DVD speler heb ik dat schijfje nog niet geprobeerd.

Als het een gebrande schijf is, kan dat, maar in mijn geval was het een gekochte DVD.

Ik neem aan dat het door de constructie met de gleuf die altijd open is komt dat de SuperDrives nogal stoffig worden aan de binnenkant. Je kunt de lens in ieder geval afstoffen door een schoon, dun brillendoekje om een creditcard heen te slaan en deze dan voorzichtig door de gleuf heen te bewegen.

Als de superdrive niet zo 'super' is qua foutcorrectie. Wie garandeert dan dat een gebrande en 'gecontroleerde' cd/dvd in orde is!? Standaard wordt via OS X de cd/dvd gecontroleerd na het branden.
Hier kunnen dus ook leesfouten ontstaan!? Zouden die ook overgeslagen worden? ;-)

Dat valt ook heel moeilijk te controleren. Het komt wel eens voor dat het controleproces op zich niet goed doorlopen werd. Dan heb je dus een volkomen onbetrouwbare DVD gebrand. Maar als het goed gaat dan weet je niet of je nu een perfect gebrande DVD hebt of eentje die met de hakken over de sloot ging.
De foutcorrectie verschilt ook afhankelijk van wat er op staat. Een audio CD mag in het feitelijke muzieksignaal best fouten hebben zonder dat je er iets van merkt, maar staat er een bitje verkeerd in een stuk software of de TOC dan kan dat al genoeg zijn om voor problemen te zorgen.

Klopt helemaal. Ik heb hier een firewire Freecom bluray brander staan die uiteraard ook cd's en dvd's kan bakken. Zou deze brander wel een foutcorrectie hebben!? Is dat uit te lezen is OS X?

Foutcorrectie wordt tegenwoordig overal toegepast, het bestaat b.v. ook voor flash geheugen, dus ga er maar van uit dat branders het ook allemaal gebruiken. Maar die foutcorrectie uitlezen kan niet omdat elke 'vermeende' fout herstelt wordt naar de grootst mogelijke waarschijnlijkheid. Daar wordt dus mee bedoelt dat men één enkel niet juist gelezen bitje met b.v. de oorspronkelijke waarde '1' leest als 111 (3 maal de zelfde data dus). Als het resultaat dan 101 is, gaat de foutcorrectie er van uit dat 1 goed is en 0 niet. Waardoor het lezen van b.v. de tekst "abcde" goed gaat en niet "abc?e" wordt.
Mogelijk bestaat er gespecialiseerde software, maar OS-X kan dat proces niet zelf uitlezen, het 'gebeurt' gewoon.

Hendrik, ik bedoel eigenlijk of het uit te lezen is óf de drive de foutcorrectie ondersteunt. De fysieke foutcorrectie hoef ik niet te zien. Dat gaat mij te ver en zo'n nerd ben ik ook weer niet ;-)

Ik bedoel dus dat je de 'eigenschappen' van een externe/interne drive kunt opvragen net als bij het Appeltjes menu en dan 'Over deze mac' en dan 'Meer info' (zie schermafbeelding).

Zou het daar niet bij kunnen staan? Bij de interne 'superdrive' wordt er met geen woord over gesproken. Dat kan dus betekenen dat de superdrive geen foutcorrectie heeft/ondersteunt, of dat het gewoon niet uit gelezen kan worden.

[img]/uploads/community/cd326c7310e5469b83bc0e86316bb2273e374251_0.png[/img]

Je moet niet uit het oog verliezen dat 'foutcorrectie' ook een eigenschap is van de gebruikte media, dus de DVD op zich. (De DVD+R b.v. is wat dat betreft beter dan de DVD-R.) Net als een harde schijf heeft ook een DVD extra ruimte nodig voor het toepassen van de foutcorrectie. Dat is de belangrijkste reden dat een film van b.v. 4,6 GB niet past op een DVD van 4,7GB omdat de foutcorrectie dan ruimte te kort komt.

Ik kwam een oud bericht (2002) tegen van een Sony brander die op een normale 700MB CD 1,4 GB kon branden door minder ruimte te gebruiken voor de foutcorrectie. Uiteraard is dat alleen haalbaar als de hardware heel goed is wat betreft het vermijden van brandfouten.

Ook is het zo dat de bij computers gebruikte drives anders te werk gaan. Elk foutje wordt indien mogelijk herstelt omdat 1 verkeerd bitje al funest kan zijn. De superdrive heeft dus wel een foutcorrectie maar die werkt anders dan bij een gewone DVD speler omdat 'de computer' in principe foutloos wilt lezen terwijl een CD of DVD speler de foutjes er simpelweg uitfiltert omdat zoiets in muziek of een film toch niet waarneembaar is.

Hendrik,

Dank je wel weer voor je heldere uitleg.
Het is dus sowieso beter om DVD+R te gebruiken. Hhhmmm, dan moet ik eerst mijn voorraadje met '-schijven' opmaken.
Er zijn echter gevallen waarin je niet kunt kiezen voor '+' of '-'. Ik heb een Samsung HDD/DVD recorder en die vreet uitsluitend '-schijven'. Kennelijk wordt hier dan ook geen of weinig foutcorrectie op de schijf gezet.
Op computers is het nooit een probleem geweest. Die branders bakken alles wat maar 'brandbaar' is.

Het is mij inderdaad ook wel eens gebeurt (toen nog met Nero op Windhoos 2000) om meer dan 700MB aan audio te branden. Ik kreeg dan netjes een melding en de CD werd keurig gebrand. Ik dacht altijd dat er dan een soort compressie op werd toegepast, zodat het er allemaal nog net op zou kunnen.

Wanneer het verhaal van Hendrik zou kloppen zou heel het CD en DVD gebeuren maar krakkemikkig in elkaar zitten. Je zou geen beroerd opgenomen of bekrast audio cd'tje in je computer kunnen afspelen en er zou in de handel een onderscheid gemaakt worden tussen computer cd/dvd spelers/branders en spelers voor andere consumentenelectronica.

Daarnaast is foutcorrectie niet meer en niet minder dan een of ander algoritme gebaseerd op extra opgenomen/bijgebrande gegevens. Dit algoritme is vastgelegd in de definitie van het brand/opname protocol Het is dan ook onzin dat het ene apparaat zo'n algoritme beter 'uitvoert' dan het andere. 2+2 is 4. Hier. Op de maan. En aan de andere kant van de kosmos.

Wanneer de superdrive slechter is dan andere drives in het toepassen van foutcorrectie wil dat hooguit zeggen dat men fouten heeft gemaakt in de implementatie van het algoritme. En ook dat is weer onzin omdat de fabrikanten ervan deze drives ook voor de pc maken. Ik kan mij niet voorstellen dat ze in de Mac versie 'bugs' hebben zitten die ervoor zorgen dat de drive slechter functioneert.

Puur op deze gronden schat ik de beweringen van Hendrik als bullshit in. Ik ben dan weer nooit te oud om te leren, dus hendrik kom maar op met je bewijzen! :smile:

Denk je nu werkelijk dat ik het allemaal zelf verzin?
Ik citeer gewoon wat ik er over tegen komt op het internet. Dus als jij dat zonder meer bullshit noemt moet je niet mij maar de site(s) er op aan spreken.
Zo is [url=http://www.filmbranden.nl/welke-dvd-te-gebruiken.html]dit[/url] b.v. de site waar ik dus zag staan dat de foutcorrectie van DVD+R beter zou zijn dan van DVD-R
(De rest zoek je zelf maar op)

[quote]
Je zou geen beroerd opgenomen of bekrast audio cd'tje in je computer kunnen afspelen en er zou in de handel een onderscheid gemaakt worden tussen computer cd/dvd spelers/branders en spelers voor andere consumentenelectronica.
[/quote]
Dat verschil is er ook. Een drive voor gebruik bij een computer is een manusje-van-alles terwijl de drive gebruikt in een home cinema specifieke technologie gebruikt voor het afspelen van media. [b]Daarom[/b] (zie OP van de TS) kan het ook gebeuren dat een DVD het niet in een superdrive doet, maar [b]wel[/b] op een 'echte' speler.
En ook kan het natuurlijk gebeuren dat de ene superdrive hem wel en de andere superdrive hem niet pakt als die laatste net aan de tolerantie zit van de fabrikant.

Verder heb ik hier een grote DVD collectie en toen ik de eerste Mac had met een ingebouwde speler (ongeveer 12 jaar geleden) ging het vaak mis met bepaalde DVD's die op een echte DVD speler geen probleem gaven. Later werkte de drive (en de software speler van Apple) door systeem updates steeds beter wat al aangeeft dat de computer een andere technologie of software algoritmes gebruikt dan overige apparatuur want anders had Apple die technologie slechts in licentie over te hoeven nemen i.p.v. overnieuw te beginnen. Dus is het zelfs mogelijk dat de verschillen voort vloeiden uit een patent conflict.