Echte of namaak cartiridges?

Voor de printer bedoel ik dan. Ik heb een Canon IP-5000. Erg mooie printer, maar ik vroeg mij af waarom de namaak cartridges nou goedkoper zijn. Is de inkt minder? Kan het schadelijker zijn voor de printer dan wanneer je echte Canon cartridges gebruikt?

Ik neem het risico gewoon niet. :|

Fabrikanten garanderen niet dezelfde kwaliteit, kleurechtheid etc. als je niet hun eigen inkt gebruikt. Soms droogt de inkt simpelweg niet op bijvoorbeeld platic folie of glossy papier of zo. Ook schijnt het zo te zijn dat de spuitmondjes sneller kunnen verstoppen. Bovendien heb ik verhalen gehoord dat fabrikanten op een of andere manier kunnen uitlezen dat er andere cartridges in de printer gezeten hebben. Of dit waar is, weet ik niet...

Maar ja, feit is natuurlijk dat de inkt hetgene is waar de fabrikanten hun geld mee verdienen. En daarom is het duur. Zelf heb ik besloten om toch de goedkopere inkten te gaan proberen. Ik druk alleen maar op gewoon 80-grams papier af dus dat droogt toch wel, ik heb geen behoefte aan 100% kleurechtheid en die spuitmondjes kan ik ook evt wel wat extra reinigen. Ik heb gewoon een simpele huis-tuin-en-keuken printer en een simpe rekensommetje leert me dat ik al vrij snel voor het verschil in prijs gewoon een nieuwe printer kan kopen.

Ga eens bij jezelf te rade wat je precies van je printer verwacht en maak de som eens voor jouw printer zou ik zeggen.

Suc6…

Navulsetjes geven nogal vaak ellende. Die printer van mij (een HP Photosmart 7350) wilde dan nooit meewerken of printte vlekken in plaats van tekst. Nu mijn HP door de kat is gesloopt (hij ging erop klimmen en toen viel die van het bureau...) wil ik ook een Canon Pixma, maar die dingen zijn toch nog een stuk geavanceerder dan die ouwe HP van mij en dus raad ik je niet aan navulzooi te gebruiken.

Bij Canon is er sprake van een vaste printkop (volgens hun site was dat zo) en die kan beschadigd raken bij verkeerde of slechtwerkende cartridges. Bovendien zijn hun eigen inktpatronen redelijk betaalbaar dankzij het Single Ink systeem waardoor alle kleuren een eigen tank hebben. Dus ik zou gewoon de originele kopen, zeker bij zo’n nieuw model als de Pixma 5000. Weet je zeker dat het goed werkt. Een vervangende inktpatroon hoeft niet per definitie slechter te zijn, maar je loopt gewoon meer risico.

Ik heb ook ooit een keer uit kosten overweging goedkope cartridges gehaald op de zwarte markt. Na installatie was mijn epson na een week helemaal naar z'n moer. Die beweegbare kop liep helemaal vast en printen ho maar. Uiteindelijk een nieuwe printer kunnen halen...

er zijn grofweg 3 opties:

Zelf navullen… beetje afhankelijk van de printer is dat goed te doen. Canon cartridges zijn doorgaands goed bij te vullen. (heb ik bij mijn vorige canon printer regelmatig gedaan, vereist in het begin een beetje handigheid…) Maar HP, epson en lexmark zijn bijvoorbeeld al veel lastiger na te vullen. (ik werk in kopieerwinkel waar we dit soort setjes verkopen. overigens verschilt het per printermodel ook nog best wel of ze goed na te vullen zijn… Maar in sommige gevallen moet je gaatjes boren en rare fratsen uithalen…

Reeds nagevulde cartridges gebruiken… (ook deze verkopen we) Gaat in ruim 90% van de gevallen goed. De overige 10% (grofweg) komt terug en is ontevreden. Overigens is blijvende schade aan de printer zelf bijna nooit het geval. (zeg nooit nooit, maar wij hebben het nog niet meegemaakt. ontevreden klanten gaan meestal toch weer terug naar orginele cartridges)

En mijn favoriet: de compatible nieuwe, kijk eens op www.gistron.com onder inkt. €2,90 voor een cartridge! En ze werken echt fantatisch. canon heeft nderdaad een vaste printkop, dus de cartridge is alleen een inkttankje… Ik heb zelf de pixma 4000 en ben uitermate tevreden met de cartridges van gistron.

succes met je keuze! :lol:

edit:
stik, uiteraard kan je als keuze 4 gewoon gaan voor orginelen… :x

Arthurzzzz

Ik heb zelf een Canon Pixma IP 5000. Hele mooi machine.
Ik gebruik vervangende inkt, no probs.
Het enige probleem wat ik had, is dat ik de verkeerde type cartridges mee kreeg.
deze zaten te los, waardoor ik op een gegeven moment kleuren miste :frowning:
(er gaan type 6 cartridges in, en ik kreeg type 3)
Momenteel cartridges van Pelikan (dixons) erin en weer helemaal super.

Hiervoor had ik een Epson Stylus CX 5400, ook met vervangende inkt, ook geen enkel probleem.
dus ja…

Overigens is de originele inkt van Canon opzich al niet duur, vind ik.
Bijvoorbeel voor mijn Epson betaalde ik alleen voor de zwarte lousy 35 euro, bij Canon is dat 11,50
plus dat de inkt onwijs lang meegaat op de Canon, veel langer als bij de Epson.
Ik gebruik mijn printer voornamelijk om foto’s te printen. 10 x 15 en A4

Marcel

[quote:f1f5ccd5d2="MadSven"]Ik heb ook ooit een keer uit kosten overweging goedkope cartridges gehaald op de zwarte markt. Na installatie was mijn epson na een week helemaal naar z'n moer. Die beweegbare kop liep helemaal vast en printen ho maar. Uiteindelijk een nieuwe printer kunnen halen...[/quote:f1f5ccd5d2]

Same here. Ik had een Epson CX5400 eens uitgerust met een ‘wit’ merk. En dat is wat ik ook uiteindelijk kreeg: witte vellen papier. Er verscheen geen letter meer. Nu gebruik ik hem alleen nog maar als scanner… :frowning:

Lees even meer over dit onderwerp op het forum van www.belgiumdigital.com Is een forum gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met digitale fotografie en professionele afdrukken.

Afdrukken met compatible cartridges gaat zeer goed, maar is afhankelijk welk merk dat die compatible cartridge is. Zelf heb ik ook een Canon IP5000 (perfecte fotoprinter) en gebruik originele inkt en compatible cartridges van Q-inkt door elkaar. Zie totaal géén verschil ! Wel in prijs :stuck_out_tongue:

http://forum.belgiumdigital.com/showthread.php?t=61841
http://forum.belgiumdigital.com/showthread.php?t=73499

Ikzelf gebruik voor kleur altijd een echte, en voor zwart een imitatie.

De kleuren van imitaties wijken nog wel eens af, en dat is iets wat ik absoluut niet wil. Bij zwart valt dat stukken minder op.

Zo, behoorlijk wat nuttige reacties. Vind het idee om zwart namaak te gebruiken en kleur trouwens wel een goed idee. Omdat je over het algemeen ook meer zwart gebruikt. Wel nog steeds het risico dat het vuil wordt.

Ik gebruik voor mijn HP840 altijd niet originele zwarte WeCare of Pelikan en heb nooit problemen, ook niet bij afdrukken op fotopapier. Jammer genoeg heeft HP dit type zo goed gemaakt dat het nog niemand gelukt is om de kleurencartridge opnieuw te gebruiken. Bij mijn HP 3650 heb ik zowel goedkope zwarte als kleurencartridges en ook nog geen gedonder gehad.

Bij Epson is het zelfs zo dat als je namaak inkten gebruikt, je garantie op je product vervalt. Dit omdat de inkten van Epson gegarandeerd de beste zijn voor je printer, en namaak je printer kunnen "bevuilen".. Ergens kan ik het wel begrijpen, maar misschien toch iets om in je achterhoofd te houden :)

[quote:2d7231b908="bbrother"]Bij Epson is het zelfs zo dat als je namaak inkten gebruikt, je garantie op je product vervalt.[/quote:2d7231b908] Inmiddels is dat weer teruggedraaid. Ze hebben het in het begin wel gezegd, maar na wat discussies met de consumentenbond en het feit dat ze hiermee beschuldigd konden worden voor monopolie hebben ze weer van die visie afgezien.

gebruik hier in mijn photosmart printer alleen maar namaak inkt. Nog geen problemen tegen gekomen. Misschien dat een afdruk ipv 200 jaar, nu maar 100 jaar meegaat... :mrgreen:

bevalt erg goed.