Een C file runnen in Terminal

Hoi,

Ik ben maandag begonnen met het programmeren op de mac. Ik volg deze C tutorial: http://cocoadevcentral.com/articles/000081.php
Daarin staat dat ik een code in een text editor moet zetten en die moet opslaan als test1.c. Dit heb ik gedaan. Hierna moest ik dit C bestandje runnen in Terminal door eerst naar de folder te gaan waar het instond (Documenten) en daarna het commando gcc test1.c -o test1 in moet typen. Ik heb echter geen idee hoe ik met Terminal naar de file Documenten moet gaan, kan iemand mij helpen? Alvast bedankt!

Roggie99

Als je niet eens weet hoe cd en ls werken, denk ik dat je eerst even een cursusje Unix/Linux en "bash" moet doen. Deze ziet er wel aardig uit: http://www.ee.surrey.ac.uk/Teaching/Unix/unixintro.html. En zie hier, eentje speciaal voor OSX (al is het wel een oude versie): http://osxfaq.com/Tutorials/LearningCenter/UnixTutorials/LoseTheMouse/index.ws.

Mocht je wel op de hoogte zijn, dan kan ik je vertellen dat de Terminal start in ~, en dat dat dezelfde is als je home directory in de Finder, en dat cd Documents je naar de Documenten directory brengt. Overigens is dat geen goede plek om programma's te maken. Ik raad je aan een aparte folder te maken.

Eens met TGV.

Het korte antwoord is:

Open Terminal.
[code]cd Documents[/code]
Om te kijken wat er in deze map staat:
[code]ls[/code]

Wat een ellende … ik weet zeker dat ik in de Help van Terminal ooit een soort introductie tot Unix-commando's tegengekomen ben, maar natuurlijk kan ik het nu helemaal niet meer vinden :(

Dan [url=http://www.ee.surrey.ac.uk/Teaching/Unix/]deze link[/url] maar.

Allereerst, bedankt voor jullie hulp. Ik begrijp nu hoe ik in de file documenten moet komen. En vandaar naar "C-Projects" waar ik mijn projecten heb neergezet. Ik kom er toch nog niet uit. Ik zit nu in de goede map en heb al verschillende dingen geprobeerd maar tot nu toe heeft niets gewerkt. Zou iemand (liefst met een stappenplan uitleggen hoe ik het commando
[code]
gcc test1.c -o test1
[/code]
kan uitvoeren? Als ik te onduidelijk ben moeten jullie het maar zeggen.

Roggie99

Eh … erg veel uitleg lijkt me hier niet mogelijk. Aangenomen dat het bestand dat je wilt compileren [i]test1.c[/i] heet en in de map [i]~/Documenten/C-Projects/[/i] staat, typ je het volgende in, met een druk op Return na elke regel:
[code]cd ~/Documents/C-Projects/
gcc test1.c -o test1[/code]
Je zou dan in diezelfde map een bestand genaamd [i]test1[/i] moeten vinden. Kijk of dit uitvoerbaar is met:
[code]ls -l test1[/code]
("-l" is "min el" en niet "min één"). Als je iets ziet als:
[code]-rw-r--r-- 1 jakko jakko 0 29 jul 10:54 test1[/code]
kun je aan -rw-r--r-- aan het begin zien dat het niet uitvoerbaar is, want er staan geen x'en in. Dus geef je deze opdracht:
[code]chmod +x test1[/code]
en je zou nu zoiets moeten zien na wederom "ls -l":
[code]-rwxr-xr-x 1 jakko jakko 0 29 jul 10:54 test1[/code]
Je kunt kijken of het ook werkt met:
[code]./test1[/code]