El Capitan als bootable USB installeren

Ik heb een oude iMac die ik niet meer aan de praat krijg. Om te controleren of de HD stuk is, wil ik vanaf een USB opstarten en daarvoor heb ik El Capitan nodig. Daarmee kan ik dan schijfhulpprogramma openen om te controleren of het echt de HD is die stuk is. Ik heb eerder al een bootable USB gemaakt van Mohave via het programma Install Disk Creator (IDC), maar die versie is blijkbaar te nieuw om m’n oude iMac mee te starten, vandaar dat ik nu hetzelfde wil doen met El Capitan. Ik heb El Capitan al vanaf een support pagina van Apple gedownload (InstallMacOSX.dmg), maar die wordt niet door IDC herkend als installer. Via de Terminal heb ik het volgende commando geprobeerd (sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/appletips --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction), maar dat werkt niet. M’n USB heet wel appeltips, maar de installer heet dus anders. Iemand tips hoe ik van de gedownloade DMG file alsnog een echter installer op USB kan zetten?

Volgens mij ben ik een soort gelijk probleem tegen gekomen met El Capatan. Ik heb toen DiskMaker X geprobeerd en dat werkte wel om een opstart USB stick te maken. Ik heb toen de versie DiskMaker_X_6rc5 gebruikt.

https://diskmakerx.com/whats-this/

 

Als DiskMaker X het niet doet (dat gebeurt soms) dan doet Install Disk Creator het in ieder geval wel:

https://macdaddy.io/install-disk-creator/

Hier wordt uitgelegd wat je met die InstallMacOSX.dmg moet doen.

 

https://support.apple.com/nl-nl/HT206886

Bij de buren van macfreak.nl kan je misschien ook even kijken voor suggesties: https://www.macfreak.nl/macos-en-osx/el-capitan-installeren-vanaf-usb-stick/

@Eagle Eye: Ik denk niet dat het probleem aan IDC ligt, maar meer aan het feit dat ik geen OSX installer had staan die herkend werd.

@sedekit: Ik denk dat je mijn post niet helemaal gelezen hebt. Ik had IDC al gebruikt.

@TheBigZ: Die pagina had ik inderdaad ook gezien, maar ik kreeg het idee dat als ik die installer zou laten lopen, dat ik dan problemen op m’n eigen iMac zou krijgen. Dat blijkt niet het geval te zijn. De gedownloade InstallMacOSX.dmg is niet een programma om OSX te installeren, maar om een OSX installer te installeren. Nadat uit die heb laten lopen stond er een installer in m’n Apps map. Die werd ook herkend door IDC en ik heb nu dus een bootable El Capitan USB kunnen maken. Bedankt voor de tip om nogmaals deze pagina te lezen.

De rest uiteraard ook bedankt voor de reacties. Nu kijken of ik de oude Mac aan de praat kan krijgen of dat hij echt afgeschreven is.