Enkele vragen van een Mac newbie

Hallo, ik ben nieuw op dit forum, evenals op Mac gebied, dus ik hoop dat ik deze vragen op de goede plek stel en dat iemand me ermee kan helpen.

Ik ben sinds enige tijd behoorlijk geïnteresseerd in het overstappen van mijn windows pc naar een Mac. Ik heb vele goeie dingen gehoord over de nieuwe macs en over osx. Ik zit nu alleen met enkele vragen waarop ik nog geen antwoord heb kunnen vinden.

Ik gebruik mijn computer voornamelijk om mee te internetten, mp3’s te luisteren en voor office. De andere dingen die ik doe zoals programmeren in visual basic etc. (ict student) hoef ik niet thuis op mijn computer te kunnen doen.

-Ik denk erover om eerst een 2e hands mac te kopen omdat mijn budget als student niet zo ruim is. Vanaf wat voor mac kan ik fatsoenlijk osx draaien met de bovengenoemde toepassingen?

-Wat mag zo’n mac ongeveer kosten?

-Ik heb nu een Intel P3-733MHz met 128 Mb ram. Welke G3/G4 is hiermee vergelijkbaar?

  • Weet iemand een goede site om macs te kopen, zowel nieuw als 2e hands?

Bij voorbaat dank voor de reacties.

http://www.tweedehandsmac.nl/

Leuk dat je interesse hebt in Apple.

Je kan Mac OS X al draaien op heel wat oudere Macs. Apple schrijft zelf dat een 233 Mhz iMac al kan. Zelf heb ik de ervaring met een 350 Mhz iMac waar OS X heel lekker op draait. Let wel goed op het aantal geheugen. Apple schrijft dat 128 Mb voldoende is. Maar ik zou zeker 256 of 384 Mb aan geheugen in totaal nemen. In dit geval geldt; hoe meer, hoe beter. Als je een tweedehandse Mac neemt zijn er natuurlijk vele soorten:

iBook, iMac, PowerBook, PowerMac etc. Voor de dingen die jij doet zou een iBook (lekker makkelijk mee te nemen) of een iMac G3 genoeg zijn. Als je een iMac G3 kiest, neem er dan 1 van 350 Mhz of hoger. Deze hebben 2 USB poorten en 2 FireWire poorten. Makkelijk als je later je mp3 speler (of iPod) wilt aansluiten op je iMac.

Voor het internet is er voor Mac OS X veel keus. Netscape, Mozilla, Microsoft Internet Explorer (standaard bij Mac OSX), Chimera, Apple’s Safari, Opera, iCab. Keuze voldoende. Welke het beste is moet je zelf ondervinden. Vele hier op dit forum zijn weg van Chimera en Safari. Zelf ben ik zeer tevreden met MSIE. Een mail programma zit standaard bij Mac OS X.

Voor mp3 heb je vele spelers. Maar Apple levert iTunes bij Mac OS X. Heel goed om mee te werken en mp3 van je cd’s te rippen.

Office: je hebt wel MS Office:X voor Mac OS X, maar is wel erg duur. Je kan eventueel als alternatief Appleworks 6.2.4 kiezen van Apple. Veeeeel goedkoper en kan ook met Word en Excel documenten overweg.

Voor chatten zijn er ook vele programma’s:

iChat (standaard geinstalleerd met OS X)
MSN Messenger
Fire (multi messenger)
AIM etc.

Enkele sites die je eventueel kan bekijken:

http://www.apple.com/nl/macosx
http://www.mozilla.org
http://www.mactopia.com
http://www.opera.com
http://tweedehandsmac.nl

Voor een tweedehandse Mac kan je bij de bovengenoemde site wezen. Of kijk op internet naar andere Apple dealers. Deze hebben vaak tweedehandse Macs of ex-showmodellen. Veelal goedkoper dan een nieuwe en bij een dealer heb je vaak de juiste kennis en vaak ook nog garantie op je 2de handse Mac.

O ja, als je een Mac koopt let er dan op dat er wel een besturingsprogramma bij zit. En als er Mac OS X bij zit let dan op of dit wel 10.2 is. 10.1 is niet slecht hoor, maar 10.2 is sneller, heeft meer features en ziet er beter uit.

http://www.bluap.nl heeft een heel lijste met Mac dealers, daar kan je eens kijken : http://www.bluap.nl/mac/tka.php

Ik vind zelf tweedehandsmac de beste plek.
Tip: vooral niet bezuinigen op RAM, 128 MB is ECHT te weinig voor OSX, hoe meer hoe beter!

Hoi kenmasters

Leuk te lezen dat je intresse hebt voor het mac platform, ik vind het een wijze beslissing dat je eerst een tweedhands wil nemen want zo ben ik ook begonnen en ik heb er nooit geen spijt van gehad.

Het enige probleem met het vinden van een tweedehands mac is dat er soms absurde prijzen gevraagd worden. Let dus goed op wat je gaat kopen. Een mac daalt inderdaad maar langzaam in waarde, maar sommigen denken dat langzaam 10% op 5 jaar is.

Wat was het bedrag dat jij wou spenderen aan een mac, dan kunnen we je mischien beter adviseren in welk model die prijs waard is.

Er is ook een verschil tussen G3’s. Je hebt de G3’s in de creme-kleurige behuizingen en diegene in de gekleurde transparante behuizingen (iMac, G3 desktop (B/W)) Laat je dus niet misleiden door de benaming G3.

Als je niet voor een portable zou kiezen zou ik je toch aanraden direct een G4 model aan te schaffen die zouden nu toch al voor een scherpe prijs moeten verkrijgbaar zijn.

Als je Office nodig hebt en je bent student zijn er wel mogelijk heden. Je kunt vaak via de universiteit voor een prikkie software kopen. Dat zou ik zeker even nagaan.

Bedankt voor de info, ik hoop binnen niet al te lange tijd een Mac gebruiker te worden, 't ligt er ff aan hoeveel me dit allemaal gaat kosten etc.

Hallo!

Ik zelf ben ook een student en heb niet zo lang geleden een mac gekocht. Ik had wel het geld ervoor en heb een Dual G4 867 model gekocht.

Persoonlijk raad ik de oude G3 Imac-jes af (met conventioneel beeldscherm). Ik vind de scherm resolutie van 800*600 te weinig. Zeker als web gebruiker… Ik geloof dat 1024x768 wel kan, maar slechts op 75Hz. Ik krijg dan altijd zoveel last van mijn ogen :). Als je daar ook nog 400 euro voor moet neer leggen dan zou ik passen.

Anyhoo, niemand heeft nog de Emac aangeraden. Het heeft een G4 700MHZ processor en een veel beter scherm dan de oude Imacs. De G4 blaast de Imac G3’s er zo uit, dus das ook een pre. Tweede hands moet je er een leuk prijsje voor moeten krijgen maar de nieuw prijs moet ook voor jouw haalbaar zijn denk ik.

Emac:
700-MHz PowerPC G4
256 KB L2-cache (op 700-MHz)
17-inch CRT flat-beeldscherm
128 MB SDRAM (je moet dus wel even 512MB RAM in laten zetten)
40 GB Ultra ATA-schijf
Cd-rw-speler- DVD-Speler
NVIDIA GeForce2 MX
10/100BASE-T Ethernet
Interne 56K-modem Apple os versie 10.2
€ 1150,- (nieuw prijs, exclusief BTW bij Machouse.nl)

Als student kan je ongeveer 10% korting krijgen als je via de Apple Store van Apple koopt! Maar volgens mij ben je via Apple duurder uit dan Machouse (perfect winkel trouwens, ga er eens heen en laat je informeren als je in de buurt van Woerden woont). Maar goed, via de Apple site kan je via de naam van je school/universiteit toegang krijgen tot de speciale Onderwijs Store… Ik hoop dat je een Apple koopt. Je zal er geen seconde en cent spijt van krijgen!

[quote:d72f6da3d9="Aqua1"]Als je Office nodig hebt en je bent student zijn er wel mogelijk heden. Je kunt vaak via de universiteit voor een prikkie software kopen. Dat zou ik zeker even nagaan.[/quote:d72f6da3d9]

http://www.surfspot.nl
Als je school/uni hierbij staat kun je goedkoop sw kopen (ook voor windows). Ook bij de Applestore online kun je educatief inkopen (=goedkoper).

Om echt gevoel te krijgen hoe OS X 10.2 werkt zou ik niet een te oude mac kopen. Er is een hoop veranderd in de laatste 2 jaar, een oudere mac is (naar mijn mening) al snel echt verouderd…

oh ja, de eMac. LOL, helemaal vergeten! Nou, volgens mij is het instapmodel van de iBook nu de goedkoopste Mac die er is.

En Julian, ik vind het wel meevallen. Mijn zus heeft mijn oude iMac 400 DV en daar draait 10.2 heerlijk op. Naar mijn mening kan elke Mac 10.2 aan (die er voor in aanmerking komen), zeker 350 Mhz en hoger.

Ja, ik geloof ook dat je prima met een G3 Jag kunt draaien, als je maar genoeg RAM hebt.